Sezer’de neredeydiniz?

Sezer’de neredeydiniz?
KÖŞK İLE YÖK KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

HABERVAKTİM-

Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç’in YÖK Başkanlığı dönemlerinde Köşk’e gönderilen rektör adaylarının tamamen siyasi yaklaşımlarla belirlenmesi ve “gözden kaçma” ihtimaline karşı önüne gelen liste üzerinde bir eleme de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yaptığını hep görmezden gelen malum medya, aynen işleyen bugünkü rektör atama sürecini diline doladı. Yusuf Ziya Özcan Başkanlığındaki YÖK’te rektör atamalarında Köşk’e sunulan listede daha az oy alan isimlerin öne çıkarılabildiği belirtilerek, buna tepki gösteriliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, YÖK’ten hesap sorması isteniyor.

Oysa, malum medya görmezden geliyor olsa da, Sezer’in sadece ve sadece 2 oy alanı Rektör atadığı hiç unutulmayacak.

CUMA’YA GİTTİĞİM İÇİN REKTÖR OLMAM ENGELLENDİ

O en çok oyu almıştı; Ancak Sezer sadece 2 oy alan adayı rektör atadı! Peki gerekçesi bakın neydi?

Kastamonu Üniversitesi'ndeki rektör adaylığı seçimlerinde en çok oyu almasına rağmen, Sezer tarafından listeden silinen Prof. Dr. Mustafa Safran, "Cuma'ya gittiğim için rektör olmam engellendi" diyordu.

Rektörlük seçimlerinde birinci olmasına rağmen A. Necdet Sezer tarafından elenen Prof. Dr. Mustafa Safran, yaptığı açıklamada, en fazla oyu almasına ve rakiplerinden daha tecrübeli olmasına rağmen Sezer tarafından ideolojik gerekçelerle atanmadığını söylüyordu.

Kendisini sağ eğilimli birisi olarak tanıtan ve her kesimden arkadaşları bulunduğunu belirten Safran, şöyle diyordu: “Türkiye’de demokrasi sadece laik kesime çalışıyor. Ben 13 yaşımdan beri Cuma’ya gidiyorum. Bende laik birisiyim. Ama birilerine göre Cuma’ya gittiğim için benim laikliğim düşüyor. Laiklik karşıtı gösterdiler. Cuma’ya gidiyoruz diye yobaz ilan ettiler. Atanmamamın gerekçesi Cuma’ya gitmemdir. Bana atanmadım diye “dava açacak mısınız?” diye sordular. Bende “Yok kardeşim ben işi Allah’a havale ediyorum” dedim. Bu sözümden dolayı bile beni dinci yaptılar.”

Sezer’in rektör atamalarında ideolojik davrandığını belirten Safran, “Sadece 1 oy alan Bahri Gökçebay, YÖK tarafından 5. sıradan 2. sıraya çekildi. Sezer tarafından atandı. Atanan aday fazla oy alsa, kapasiteli olsa ve tecrübesi olsa iyidir. Bunların hiçbirisi yok. Olmadığı gibi çok eksiği var. Sezer hep ideolojik atama yaptı. Laiklik dışında hiçbir kriteri dikkate almadı. Bunlar laikliğin ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bunlara göre laiklik sadece gösteriştir, mescit kapatmak ve başörtülü öğrencileri okula almamaktır” diyordu.

Bugün bazı çevrelerin 3 rektör ve rektör eşleri elendi diye kıyameti koparmaya çalıştıklarını belirten Safran, şöyle devam ediyordu: “Laikçi kesimler, şimdiden Cumhurbaşkanı üzerinde psikolojik savaş başlattılar. Baskı kurarak Cumhurbaşkanı’nın sağlıklı karar vermesini ve tercih yapmasını engellemeye ve alanını daraltmaya çalışıyorlar. Ben Sayın Gül’ün çok daha sağlam ve sağlıklı ölçülerle karar vereceğine inanıyorum. Baskı yapanlara Cumhurbaşkanını rahat bırakın diyorum. Cumhurbaşkanı Gül, takdir yetkisini en adil şekilde kullanacaktır.”

İşte Sezer’in atamalarından bazıları;

- Kastamonu Üniversitesi'nde 15 oyla birinci olan Prof. Dr. Mustafa Safran yerine, sadece 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı rektör olarak atadı.

- Yozgat Bozok Üniversitesi'ne en fazla oyu alan Prof. Dr. Mustafa İlbaş yerine 4 oy alan İnci Varinli'yi rektör olarak atadı.

- Giresun Üniversitesi'nde 25 oyla birinci olan Prof. Dr. Mehmet Tüfekçi yerine, 8 oy alan Osman Metin Öztürk'ü atadı.

- Gazi Üniversitesi’nde 1064 oy alan Prof. Dr. Rıza Ayhan yerine, 366 oy alan 3. sıradaki Kadri Yamaç’ı atadı.

- Cumhuriyet Üniversitesi'nde 136 oy alan Prof. Faruk Kocacık yerine, 115 oy alan Mehmet Bakır'ı atadı.

- Erciyes Üniversitesi'nde 284 oy alan Prof. Zeki Yılmaz'ın yerine 236 oy alan Cengiz Utaş'ı atadı.

- Trakya Üniversitesi'nde 126 oy alan Prof. Levent Alimgil yerine 109 oy alan Enver Duran'ı atadı.

- Zonguldak Üniversitesi’nde, 164 oyla birinci olan Prof. Dr. Gamze Mocan Kuzey yerine, 161 oyla ikinci olan eski rektör Bektaş Açıkgöz'ü atadı.

- Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 389 oy alarak ikinci olan Emin Alıcı’yı atandı

- İnönü Üniversitesi’nde 104 oyla ikinci olan Fatih Hilmioğlu’nu atadı.

- Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde 71 oyla 3. olan Ferit Bernay’ı atadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.