'Islak imza' soruşturması derinleşiyor

'Islak imza' soruşturması derinleşiyor
"AK Parti ve Gülen'i bitirme eylem planı" belgesiyle alakalı olarak görülen davanın bugünkü oturumunun sonunda dava konusu suçlamalarla alakalı derinlemesine bir inceleme yapılmasına ilişkin kararlar alındı.

İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesinde görülen davada yapılan taleplerin ardından duruşmaya kısa bir süre ara verildikten sonra oy çokluğuyla verilen tahliye taleplerinin reddine karar verildi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanıkların tahliye edilmeleri gerektiği yönünde karşı oy kullandığı için ilk iki Ergenekon davasında olduğu gibi yine kararı kendisi okumadı. Alınan 23 ana başlık altında 5 sayfadan oluşan kararı üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu okudu. 

Buna göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, suçtan zarar gördüğü için davaya müdahil olarak katılma talebi, sanıkların savunmalarını aldıktan sonra değerlendirilecek.

Sanık avukatı Celal Ülgen'in talebini değerlendiren heyet, taklit imza makinasının teknik isminin belirlenmesinden sonra yurda kim tarafından getirtildiğinin sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in Erzincan'a gittiği yönündeki iddiayı değerlendirmek ve Genel Kurmay Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'na giriş-çıkışlar ve bilgisayarlardaki kayıtlarla alakalı ayrıntılı inceleme için bir dizi karar aldı.

Buna göre Genel Kurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak Dursun Çiçek'in 1 Ocak 2009 ile 4 Haziran 2009 tarihleri arasında kullandığı tüm senelik ve mazeret izin kayıtlarının, kayıtlar incelenerek ayrıntılı bilgi verilmesi karara bağlandı. Albay Dursun Çiçek'in 2009 yılında hangi tarihler arasında Genel Kurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'na vekalet ettiğinin bildirilmesine de karar verildi.

Dosyada mevcut ihbar mektuplarını da dikkate alan mahkeme heyeti, 2009 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Genel Kurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı ve alt birim şubelerine giriş-çıkışları gösteren tüm kayıtların ve ayrıca 1 Nisan ile 30 Haziran tarihlerinde giriş-çıkış yapanların tespit edilen telefon numaralarının gönderilmesi de karara bağlandı.

Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nın yapısıyla alakalı 2009 yılında değişiklik yapılıp yapılmadığı, yapıldı ise ne gibi bir işlem yapıldığının da sorulmasına karar verildi. Aynı Daire Başkanlığı'nın sanık Dursun Çiçek'in görevli olduğu 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğünde görevli personelin MEBS sunucularında tanımlı 61492_0403 nolu TSK NET kullanıcı kodunun 31 Mayıs 2009 tarihinde saat 09.05 itibariyle kime ait olduğu ve kim tarafından kullanıldığının bildirilmesi istendi.

Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'nın tüm şubelerinde çalışan bütün askeri ve sivil personelin kullandıkları bilgisayarlara ait 2009 yılı ilk 6 ayına ilişkin kayıtların, bu bilgisayarları kullanan kişilerin kullanıcı kodlarının ve kullanıcı imzalarının gönderilmesinin istenmesi de kararlaştırıldı. Dairede 'güvenli sil' işlemine tabi tutularak silinecek bilgisayarlar kapsamına, halen Askeri Savcılık tarafından soruşturması devam eden bilgisayarlar ve sunucuların da girip girmediğinin sorulmasına karar verildi.

20 Haziran 2009 tarihi itibariyle aynı Daire Başkanlığı'nın hangi şubelerinde, hangi emirle, hangi evrakın, hangi nedenle temizleme işleminin yapıldığının bildirilmesi istendi. 4 Haziran 2010 tarihi itibariyle bahse konu Daire Başkanlığı Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'ndeki tüm bilgisayarlara ait harddiskler ile Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yapılan bu soruşturma kapsamında bilirkişilere tahsis edilen bilgisayarların gönderilmesi kararlaştırıldı.

GENELKURMAY BİLGİSAYARLARINA DIŞARIDAN GİRİLİP VERİ ÇALINABİLİR Mİ?

Mahkeme heyeti, Genelkurmay birimlerinde bulunan bilgisayarlara dışarıdan müdahale ile girilerek veri çalınmasının mümkün olup olmadığı, bu konuda ne gibi bir işlem yapıldığının bildirilmesini istedi.

Askeri helikopterlerle iller arasında resmi görev gereği seyahat etmek suretiyle yararlanan general ve subayların belirtilen araçlara havalimanında binerken ve araçlardan indiklerinde kayıt yapılmasının zorunlu olup olmadığının sorulması kararlaştırıldı. 2009 yılı içerisinde askeri helikopter ve uçak ile Erzincan iline yapılan uçuş kayıtlarının, seyahat eden general ve subay düzeyindeki rütbeliler dahil asker kişilerin listesinin gönderilmesi karara bağlandı.

2008 yılında bir basın organında çıkan aynı yıl STÖ'lerin andıçlanmasıyla ilgili olduğu söylenen andıç hakkında, o tarih itibariyle Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın resmi açıklanmasının istenmesine karar verildi. 2009 yılında Erzincan 3. Ordu Komutanlığı'nda hangi tarihte iç güvenlik seminerinin yapıldığı ve bu toplantıya GenelKurmay adına kimlerin katıldığının bildirilmesi istendi.

Mahkeme heyeti, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, 1993-94 yıllarında Şırnak Silopi Çalışkan Köyü muhtarı olan "Nadir" adlı kişinin hayatta olup olmadığının sorulmasını, ölmüşse bununla ilgili belgelerin gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

Sanık Serdar Öztürk'ün sorgu ve savunması sırasında sarf ettiği sözlere ilişkin, duruşma tutanakları çıktığında suç duyurusuyla ilgili değerlendirme yapılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Temmuz Pazartesi günü saat 09.00'a erteledi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.