Türbe işgalinin altından Alaton çıktı!

Türbe işgalinin altından Alaton çıktı!
Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un villasının, Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin bulunduğu alanı işgal ettiği ortaya çıktı. İshak Alaton’un, cami ve türbenin 130 metrekare alanına girdiği, Beşiktaş Belediyes

KENAN KIRAN / MURAT ALAN'IN HABERİ...

Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde, Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin girişinin altında bulunan tarihi mezarların dozerlerle yıkılması, mezar taşlarının parçalanmasının ardından yeni bir rezalete imza atıldı. Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un villasının, Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin bulunduğu alanı işgal ettiği ortaya çıktı. İshak Alaton’un, cami ve türbenin 130 metrekare alanına girdiği, Beşiktaş Belediyesi’nden imar ve iskan almadığı öğrenildi.

ALATON, KAT MÜLKİYETLERİ TAPUSUNU ALAMAMIŞ!
İshak Alaton’un, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi’nin Şeyh evi dergâhı olan binaların paneline ek olarak 4 adet 2 katlı imar aldığı, 130 metrekarelik yerin ruhsatsız ek yapılaşmaları dolayısıyla Kat Mülkiyetleri tapuları alamadığı öğrenildi. CHP’li Beşiktaş Belediyesi, İshak Alaton’un işgal ettiği alanla ilgili yazılı sorularımızı cevaplandırmadı. Beşiktaş Belediyesi, 7 gündür yazılı sorularımızı cevaplamaktan kaçınıyor.

DERGÂHA AİT ALANDA ŞEZLONG BİLE GÖRÜLÜYOR
Olay yerine giden muhabirlerimiz, bir zamanlar Yahya Efendi Dergâhı’na ait olan içinde şeyh evi bulunan tarihi alanın İshak Alaton tarafından işgal edildiğini, yapılan istinat duvarı ile havuz ve güneşlenme alanına uygun alan sağlandığını ortaya çıkardı. Dergâha ait alana yüzme havuzu yapan Alaton ailesinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri yüzünden havuz alanına giremeyen muhabirlerimiz kaydırılan istinat duvarını görüntüledi. Duvar üzerinden 5 metre kadar yükseltilen alanda güneşlenmek için kurulan şezlonglar dahi görülüyor.

VAKIFLAR: “KONUNUN MUHATABI BELEDİYE”
Vakıflar Genel Müdürlüğü ise, konunun muhatabının belediye olduğunu açıkladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada; “Yahya Efendi Külliyesi etrafındaki parsellerin mülkiyeti İdaremize ait değildir, anılan şahısla ilgili bir mülkiyet sorunu yoktur. Ruhsatsız ek yapılanma ya da sınır Mülkiyet ile ilgili sorularınızı ilgili belediyeye yönlendirmeniz gerekmektedir” denildi.

VAKIFLAR, 1972 YILINDA TÜRBE ALANINI YAHUDİLERE SATTI
1972 yılında Boğaz'a hakim bir tepede kurulu Yahya Efendi Camii ve Türbesi'ne ait olan alan, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Yahudilere satıldı. 1976 yılında söz konusu alanın imar plan tadilatı yapıldı. Anıtlar Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Semavi Eyice’nin de katıldığı toplantıda, Yahudilere satışı yapılan alanın imara açılmasını oybirliği ile reddetti. Prof. Dr. Semavi Eyice’nin katılmadığı bir sonraki toplantıda ise, söz konusu alanın imara açılmasına uygun görüşü verildi. 1976 yılında Bakanlık planı onaylayıp dağıttı. İşadamı İshak Alaton’un, Yahya Efendi’nin Şeyh Evi olarak bulunan binaların paneline ek olarak 4 adet 2 katlı imar alındığı, söz konusu yerin ruhsatsız ek yapılaşmaları dolayısıyla Kat Mülkiyetleri tapuları alamadığı belirtiliyor. İshak Alaton’un oturduğu villanın kirasının 20 bin dolar, aidatının ise 10 bin dolar olduğu ifade ediliyor.

ALATON TATİLDEYMİŞ
Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, konuyla ilgili sorularımızı tatilde olduğu gerekçesiyle cevaplamadı. İshak Alaton’un asistanı Hülya Çınar, “İshak Alaton’un, Yahya Efendi’nin Şeyh Evi olarak bulunan binaların paneline ek olarak 4 adet 2 katlı imar aldığı iddia ediliyor. Söz konusu yerin ruhsatsız ek yapılaşmaları dolayısıyla Kat Mülkiyetleri tapuları alamadığı belirtiliyor. Bu iddia doğru mu? Doğru ise, ruhsatsız ek yapılaşmalar hakkında ne yapılacaktır?” şeklindeki yazılı sorumuza aynen şu karşılığı verdi: “Sayın İshak Alaton halen tatilde olup, şirket yönetiminden bilgi aldım.
Cevapları aşağıdadır.
1. Bu bilgi gerçek dışıdır.
2. Böyle bir inşaat söz konusu değildir.
3. Ruhsat alımı mevzu bahis değildir.
4. Ruhsatsızlık yapılaşması, alınamayan tapularla ilgili sorular hayal mahsulüdür.”

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.