Öcalan'a ev hapsi, PKK'ya af

Öcalan'a ev hapsi, PKK'ya af
Yeni Kürt Raporu için kurulan komisyon Şırnak'ta çalışmalarına başladı. Diyarbakır il örgütü ise alternatif bir rapor hazırladı.

Raporda, çok tartışılacak öneriler yer alıyor: Ana dilde eğitim seçmeli ders olmalı. Genel af getirilmeli. Öcalan için ev hapsi ya da yurtdışı ikameti olabilir. 

CHP, bir süredir 1989 tarihli Kürt Raporu'nu yenilemeye çalışıyor. Bu amaçla Genel Merkez bünyesinde kurulan Doğu ve Güneydoğu Komisyonu, Mardin ve Şırnak’ta çalışmalarına başladı. Komisyonun bugün Diyarbakır’a geçmesi bekleniyor.

Bu ildeki ziyarete sürpriz bir rapor damgasını vuracak. CHP Diyarbakır İl Sekreteri Mahmut Şevketoğlu, hazırladığı 15 sayfalık raporu Diyarbakır il Örgütü adına Genel Merkez Komisyonu'na verecek. Raporda çok tartışılacak öneriler yer alıyor. Şevketoğlu, “CHP, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte bölgede ivme kazandı. Bunu olumlu karşılıyoruz. Kürt sorununu çözebilecek tek parti CHP." diyor. Şevketoğlu'nun verdiği bilgilere göre rapordaki önerilerden bazıları şöyle:

ÇOK SAYIDA PKK’LI HAPİSTE

** Ana dilde eğitim yasal olarak Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girmeli. Okullarda seçmeli ders olarak okutulmalı. Türklerin de Kürtçe öğrenme hakkı var.

** Beyaz bir sayfa açılmalı. Genel af getirilmeli. PKK’lılara yönelik, ceza alan, hapis yatan, mahkum olan çok sayıda insan var. Bunlara yönelik sicil affı getirilmeli.

** Öcalan'a ev hapsi ya da yurtdışı ikameti olabilir. CHP özü itibariyle devrimci bir parti. Bu devrimci adımları atacaktır.

** Ekonomik yapının düzeltilmesi için devlet istihdam yaratmalı.

** GAP, bölgeye ekonomik kazanç sağlamalı.

** Taş atan çocuklar bir an önce cezaevinden çıkarılmalı. Taş attı diye bir çocuğun 16 yıl ceza alması dünyada çağdışı ülkelerde bile yok.

TEPKİLERDEN KORKMUYORUM

CHP'li Mahmut Şevketoğlu, bu önerilerin tepki çekeceğini düşünmüyor. Şevketoğlu, “Kürt sorununu çözmek için CHP’de siyaset yapıyorum. Tepkiden korkmuyorum. 30 yıldır süren bir savaş var. 400 milyar harcanmış. Ancak her iki taraf olduğu yerde duruyor. Bunca hükümet geldi gitti. Biz CHP olarak bir şey yapmazsak, kardeşlikten bahsedilmez. Kürt sorununun çözümünde net ve samimi olmak gerek" ifadelerini kullandı.

Şevketoğlu, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Kürt dememesinin eleştirilmesine ise karşı çıktı. Şevketoğlu, “Bu tavrı doğru buluyorum. Etnik yapılar üzerinden siyaset yaparsanız MHP ve BDP’den farkınız kalmaz. CHP, Türkiye’nin tamamını kucaklamalı. Şucuyum bucuyum demeye gerek var mı? Kılıçdaroğlu’nun Alevi ve Kürt olduğunu bilmeyen var mı, bunu deklare etmesi gerekiyor mu?" dedi. Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer’in Genel Merkez Komisyonu'nda görev almasına tepki gösterirken eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun CHP’ye katılması talebine destek verdi: “Tanrıkulu önemli bir aktör. CHP’de mücadele ederse onur duyarız." CHP'de siyaset yapmanın kolay olmadığını vurgulayan Şevketoğlu, il örgütün defalarca bombalandığını sözlerine ekledi.

DARBE ANAYASASINI SANDIĞA GÖMECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova'da düzenlenen mitingte vatandaşlardan referandumda 'hayır' oyu vermelerini istedi.

HAPI YUTMAYACAĞIZ

AK Parti iktidarının, vatandaşın değer verdiği bütün kurumların içini boşalttığını ileri süren Kılıçdaroğlu, ''12 Eylülde ilk tokadı, seçimlerde ikinci tokadı indireceksiniz.'' dedi. İktidarın, vatandaşın gerçek gündemini değiştirmek için anayasa değişikliğini ortaya attığını iddia eden CHP lideri, ''12 Eylül Anayasası'nı sandığa gömeceğiz, 12 Eylül Anayasası'nın etrafına şeker sarıp bize yutturmaya çalışan Tayyip Erdoğan'ın hapını yutmayacağız.'' değerlendirmesinde bulundu. Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.