CHP’den PKK’lıya emekli maaşı!

CHP’den PKK’lıya emekli maaşı!
CHP’nin başlattığı Kürt Açılımı başına dert oldu. Diyarbakır İl Başkanlığı’nın hazırladığı “Kürt Raporu” partiyi karıştırdı. Raporda dağdan inen PKK’lılar için Genel Af ve emeklilik maaşı teklifi partide şok etkisine neden ol

HASAN TOSUN'UN HABERİ...

CHP’nin başlattığı Kürt Açılımı başına dert oldu. Diyarbakır İl Başkanlığı’nın hazırladığı “Kürt Raporu” partiyi karıştırdı. Raporda dağdan inen PKK’lılar için önce genel af, ardından emeklilik hakkı önerisi partide şok etkisine neden oldu.

Parti genel merkezine gönderilmek üzere hazırlanan 16 sayfalık “Kürt Sorunu ve Çözüme Dönük Yol Haritası” başlıklı raporda, “İnsan hayatını temel alan bir güven ortamı yaratılması için atılması gereken adım, dağlardaki PKK mensuplarının toplumsal, kamusal hayata katılabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasıdır” denildi.

“DEVLET SİLAH BIRAKMALI”
Raporda, devletin silahlı mücadele etmesi halinde sorunun katlanarak daha da büyüdüğü belirtilerek, devletin silah bırakması istendi: “Türkiye Cumhuriyeti devleti, yaklaşık çeyrek asırdır PKK’ya karşı silahlı mücadele vermektedir. Devletin PKK’ya karşı çeyrek asırdır vermekte olduğu mücadele, Kürt sorununun halen sürdürülen yöntemlerle çözümünün mümkün olmayacağını göstermektedir. PKK varlığını korumakta, örgüte katılım devam etmektedir. Şu da açıktır ki, bugün gelinen noktada, Kürtlerin haklarını temin açısından silahlı mücadelenin sonuç almamış olduğu ve alamayacağı da açıktır.”

“ÖCALAN MUHATAP ALINMALI”
Raporda Öcalan’ın kontrolündeki BDP’nin muhatap alınması isteniyor: “Devlet kendi üzerine düşen demokratik uygulamaları hayata geçirirken, kanın durması ve iç barışın sağlanması için Kürt toplumunu temsilen yer alacak muhataplar bulunmalı, bölgede faaliyet gösteren tüm STK’lar siyasal ve sosyal aktörler bu sürece dâhil edilmelidir.”

TERÖRİSTLERE EMEKLİLİK HAKKI!..
Raporun en dikkat çekici bölümünü ise PKK’lılara emeklilik hakkı önerisi oluşturuyor: “Geçmişe dönük SGK borçlandırılmaları yapılarak emeklilik haklarından faydalandırılmalıdırlar. Beyaz bir sayfa açma adına, halen dağda silahlı faaliyet gösteren örgüt elemanlarını, tutukluları ve hüküm giymiş bütün PKK’lıları kapsayan bir sicil affı çıkarılmalıdır.”

“GENEL AF ÇIKARILMALI”
Raporda Kemal Kılıçdaroğlu’nun Grup Başkanvekili iken dile getirdiği, ancak tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldığı genel af konusu da öneriliyor: “Sorunların silah veya şiddet kullanarak çözümü meşru değildir, kabul edilemez. Sorunlar hoşgörü ve iç barış zemininde, Kürt sorunundan kaynaklanan tüm olguları da kapsayan, bir genel affı da içerecek şekilde çözümlenmelidir.”

CHP’NİN KÜRT RAPORU PARTİYİ KARIŞTIRDI: “CHP’DE HİÇ KİMSENİN GENEL AF İSTEMEK GİBİ BİR HADDİ YOKTUR”
CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın hazırladığı Kürt Raporu, parti içerisinde tepkilere neden oldu. “PKK’lılar için genel af ve emeklilik hakkı” önerisine en sert tepki, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’dan geldi. Vakit’in sorularına cevaplayan Arıtman, “PKK’lılar için Genel Af çıkarılmalı ve emeklilik hakkı verilmelidir” önerisini dillendirmenin CHP içerisinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da dâhil hiç kimsenin haddine düşmediğini söyledi. Raporu basından öğrendiğini belirten Arıtman, “CHP’de hiç kimsenin genel af istemek gibi bir haddi de yoktur, hakkı da yoktur. Buna genel başkan da dâhil olmak üzere genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, il başkanları kesinlikle PKK’ya genel aftan bahsedemez. Böyle bir şey olmaz, olmayacaktır” dedi.

“KİMSE HAYAL GÖRMESİN”
Böyle bir şeye CHP’nin tabanının direneceğini belirten Arıtman, şunları söyledi: “Onun için kimse hayal görmesin. Binlerce evladımızı şehit etmiş olanlara başta teröristbaşı Öcalan olmak üzere genel af yoktur ve olmayacaktır. Emeklilik hakkı da yoktur, olmayacaktır. Gitsinler, onlar emeklilik haklarını kendilerini finanse eden ülkelerden alsınlar. Bu milletin vergileriyle, paralarıyla onların kursaklarına 1 kuruş girmeyecektir. Ben bireysel olarak bunun mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğim. Ne emeklilik ne af yoktur. Tek çözüm PKK’lıların tümünün gelip şartsız teslim olmasıdır.”

“‘DEVLET SİLAH BIRAKSIN’ DEMEK ALÇAKLIK VE HAİNLİKTİR”
Raporda dile getirilen ‘Devlet silah bıraksın’ önerisini de değerlendiren Arıtman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç kimsenin ‘Devlet silah bıraksın’ deme hakkı da haddi de olamaz. Bundan daha büyük terbiyesizlik, alçaklık ve hainlik olamaz. CHP’de kimse ağzına ‘Devlet silah bıraksın’ sözünü almayacaktır. Bir tek şey söylenebilir. PKK silah bırakır ve af diler. Terörün çözümündeki yol budur. Bu lafları ağızlarına alanlar utansın. 7 tane şehit var bugün bu ülkede. Böyle bir ortamda genel af ve emeklilik gibi öneriler, ancak halkın isyan duygularını artırır. Gerçek anlamda çözüm isteniyorsa PKK terör örgütüne silah bırakmayı önermelidir. Başka hiçbir çözüm yoktur ve olmayacaktır.”

ÖYMEN VE SERTER’DEN İMALI CEVAP: “YÖNETİME SORUN”
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve Nur Serter ise üstü örtülü olarak parti yönetimini suçladı. Öymen, konuyu basından öğrendiğini belirterek, “Elimizdeki bilgilere göre henüz net bir duruş söz konusu değil. Bu nedenle net bir yorum yapmak doğru değil. Ancak bunun muhatabı parti yönetimidir. Bunu parti yönetimine sormak lazım” dedi. Serter ise MYK’nın vereceği kararın önemli olduğunu belirterek, “Ben yönetimden değilim. Bu konuyu parti yönetimindeki arkadaşlara sormak lazım” diye konuştu.

KOÇ: RAPOR KİŞİSEL
Öte yandan; yoğun tepki çeken Diyarbakır İl Başkanlığı’nın hazırladığı Kürt raporu için Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Bu kişisel bir rapordur. Biraz pişmesi lazım” dedi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.