Komünist Müftü sapıttı

Komünist Müftü sapıttı
Hükümetin Şumnu’ya atadığı sarhoş müftüyü, halk kapı dışarı etti…

Müslümanlar tarafından seçilen başmüftü ve diğer müftülerin bir süre önce görevden alındığı ve yerine eski komünizm döneminin şaibeli ve sorunlu müftüsü Nedim Gencev’in atandığı Bulgaristan’da sular durulmuyor. Bulgar devletinin atadığı komünist başmüftü bu defa sarhoş bir adamı Bulgaristan Türklerinin dinî ve kültürel merkezi olan Şumnu’ya müftü tayin etti. Müftülüğe alkollü olarak gelen ve müftülük kasası ile anahtarların kendisine teslim edilmesini isteyen adamı Müslümanlar kapı dışarı attılar. 

KOMÜNİST MÜFTÜ
Bulgaristan Yüksek Temyiz Mahkemesi, bir süre önce Bulgaristan Müslümanları tarafından seçilen başmüftüyü ve diğer müftülerin meşruluğunu ortadan kaldırarak eski komünizm döneminin şaibeli ve sorunlu müftüsünü kabul etmişti. Bu durum ise Bulgaristan Müslümanlarını isyan ettirmişti. 20 yıl boyunca komünist rejim tarafından sözde temsilci olarak atanan, yolsuzlukları ayyuka çıkan ve Müslümanların hiçbir problemini çözmeyen ve hiçbir toplantıya da katılmayan Nedim Gencev, işbirlikçi biri olarak biliniyordu. Gencev’in 20 yıl boyunca, Bulgaristan Cumhuriyetinin mahkeme sisteminde rüşvet alan temsilcileri kullanarak baş müftülük faaliyetlerini bozmaya çalıştığı iddia ediliyordu.

Bulgar devleti tarafından sözde müftü olarak atanan Gencev, bir süredir Bulgaristan’daki müftülüklere kendi adamlarını ve akrabalarını yerleştirmeye çalışıyordu. Bu duruma isyan eden Bulgaristan Müslümanları ise en basit İslâmi bilgisi dahi olmayan bir adamın Dobriç şehrine “müftü” yapılması karşısında isyan etmişlerdi. Cemaat ve imamlar müftülüğe Gencev’in adamlarını almamışlardı.

Aynı durum bu defa önceki gün Bulgaristan Türklerinin dinî ve kültürel merkezi olan Şumnu’da gerçekleşti. Komünist başmüftünün yeni saldırısı da Müslüman cemaatinin direnişi karşısında duvara çarpmış oldu. 

Önceki gün Şumnu Tombul Cami önüne gelen Gencev’in sözde müftüsü Kâzım Mehmedov Muradov, 50’ye yakın imam ve cemaat tarafından karşılandı. Aslen Vırbtitsa’nın Byala reka (Akdere) köyünden olan Kâzım Muradov, geçen hafta Bölge Müftülüğüne noter vasıtasıyla bir davetiye göndererek müftülük anahtarları ve kasasının gönüllü olarak kendisine teslim edilmesini istedi ve amacına ulaşmak için beraberinde bulunan noter görevlisi ve bir koruma ile müftülük girişine kadar geldi. 

Burada kendisini karşılayan Müslümanlar, sözde müftünün alkollü olduğunu tespit ettiler.

“SARHOŞ BİRİSİ BİZİM MÜFTÜMÜZ OLAMAZ”
“Müftü karşılama merasiminde” hazır bulunan imamlar ve cemaat, sarhoş birisinin kendilerini temsil etmelerine müsaade etmeyeceklerini ifade ettiler. Bununla birlikte adı geçen şahsın herhangi bir dinî eğitiminin olmadığını ve hiçbir zaman camiye ayak basmadığını vurguladılar. Müftülük girişinde Gencev’in müftüsünü karşılayıp yakınında bulunan bir imam yaşanan komedi gibi krizi şöyle anlattı; “Sözde müftü efendi aymamış ve üstü başından içki kokusu gelir bir halde devir-teslime gelmişti. Karşılama esnasında arkadaşlar, müftü adayının bir eûzü-besmele çekmesini istediler ve doğru bir şekilde, tecvit ile buna muvaffak olamayınca kendisini uyardılar.

Önce gidip eûzü-besmeleyi öğrenmesini, ondan sonra arkalarında cemaat olmasını, ancak ondan sonra önlerine geçip müftü olmasını teklif ettiler.” Öte yandan Şumnu imamları, camiden uzak hayat sürdüren birisinin kendilerine müftü olmasına müsaade etmeme konusunda ısrar edeceklerini ifade ederek Bölge Müftüsü Mesut Mehmed ve ekibinin hizmetlere devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarının bir defa daha altını çizdiler.

Bir süre önce Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın en büyük meydanını dolduran Müslümanlar, Bulgar devletinin zorba uygulamasını kabul etmediklerini, hukuksuz bir şekilde atanan bu müftülerin asla kendilerini temsil etmediğini ilan etmişlerdi.

Vakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.