'Tam bir hukuk garabeti'

'Tam bir hukuk garabeti'
Danıştay, Tam Gün Yasası ile ilgili çok tartışılacak bir karara imza attı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ "hukuk garabeti" diyerek yorumladı. İşte o kararın yankıları...

Danıştay 5. Dairesi,Sağlık Bakanlığıtarafından 17 Temmuz'da yapılan basın açıklamasının, 'kesin ve yürütülmesi zorunlu düzenleyici işlem niteliği taşıdığı' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Açıklamayla ilgili, 'içinde yaptırım tehdidi bulunan emredici ve zorlayıcı nitelik taşıdığı' ileri sürüldü. Danıştay, bu gerekçelerle bir ilke imza atarak basın açıklamasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiş oldu. Bir karşı oya karşı 4 oyla alınan karara Sağlık Bakanlığı itiraz edecek.

Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili verdiği kısmî iptal kararı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Kararı Sağlık Bakanlığı farklı, Türk Tabipler Birliği (TTB) farkı değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı'na göre Anayasa Mahkemesi'nin kararı, sadeceüniversiteöğretim üyelerini tam günün dışında tuttu. Böylece öğretim üyeleri, hem üniversite hastanelerinde hem de muayenehanelerinde çalışabilecek. Devlet hastanelerindeki doktorlar ise muayenehane veya devlet hastanesinden birini tercih edecek. Devlet hastanelerindeki hekimlerin tercih yapmak için 30 Temmuz'a kadar süreleri olacak. TTB ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının bütün doktorlar için muayenehane açma kapısını araladığını savunuyor. Bu tartışma sürerken Sağlık Bakanlığı, 17 Temmuz'da bir basın açıklaması yaparak devlet hastanelerindeki doktorların 30 Temmuz'dan sonra muayenehane açamayacağını duyurdu. Bu basın açıklaması üzerine harekete geçen TTB, konuyu Danıştay'a taşıdı. Bakanlığın mı, yoksa TTB'nin mi haklı olduğunun anlaşılması için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayımlanması beklenirkenDanıştayilginç bir kararla tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı. Basın açıklamasına ilişkin iptal kararı veren Danıştay 5. Dairesi, bir yandan da TTB'nin yorumuna uyarak bütün doktorların muayenehane açmasının yolunu açtı. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklemeden kararını açıklamış oldu. Danıştay, basın açıklamasıyla ilgili iptal kararının gerekçesinde ise bakanlık işlemininAnayasa Mahkemesikararına ve hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü. Basın açıklamasının 'içinde yaptırım tehdidi bulunan emredici ve zorlayıcı nitelik taşıdığı, düzenleyici nitelik bulunduğu' ileri sürüldü. Bu sebeple 'kesin ve yürütülmesi zorunlu düzenleyici işlem' olarak değerlendirildi. Danıştay'ın son kararı ile Tam Gün Yasası'nın en önemli maddesi geçersiz olacak. Bütün doktorlar, hem muayenehanede hem de hastanede çalışabilecek.

DANIŞTAY, benim KONUŞMAMA NE ZAMAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERECEK?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay 5. Dairesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili aldığı karar için 'hukuk garabeti' ifadesini kullandı. Horasan'da incelemelerde bulunan Bakan, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Akdağ, "Eğer böyle bir karar verilmişse bu hukuk garabeti olur. Hukuk fakültelerinde hukuk yanlışlığı olarak okutulacak ders olur. " dedi. Bakan Akdağ, Danıştay'ın, kendi konuşmalarına da yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.