Sultan'ın İngiliz Şeyh’ül İslam’ı

Sultan'ın İngiliz Şeyh’ül İslam’ı
İngiltere'de Osmanlı Padişahı Sultan II Abdülhamid Han'ın İngiltere Şeyh'ül İslam'ı olarak atadığı İngiliz Müslüman Abdullah Quillam'ın hayatını anlatan yeni bir kitap çıktı.

Liverpool Hope Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Ron Geaves'in kaleme aldığı kitapta, Müslüman olduktan sonra Abdüllah ismini alan William Henry Quillam'ın İngiltere'de İslam'a ve Müslümanlara yaptığı katkılar anlatılıyor. Kraliçe Victoria dönemindeki İslam ve Müslümanları ele alan kitapta, Quillam'ın Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkileri ve Müslüman olduktan sonra birçok İngiliz bilim adamını nasıl Müslüman yaptığı anlatılıyor.


MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

İngiltere'de geçtiğimiz Nisan ayında çıkan ve İslam'ı kabul eden ilk İngiliz olduğu söylenen Abdullah Quillam'ın hayatını ele alan kitapta, Osmanlı Padişahı Sultan II Abdülhamid Han ile İngiliz Müslümanlarının ilişkileri ele alınıyor.

ABDÜLHAMİD, İNGİLTERE ŞEYH'ÜL İSLAM'I OLARAK ATADI
Liverpool Hope Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Ron Geaves'in yazdığı “Islam in Victorian Britain.Life & Times of Abdullah Quilliam” (Victoria Döneminde İslam: Abdullah Quillam'ın Hayatı) isimli kitapta, 19. yüzyılda İngilter'nin en önde gelen Müslümanlarından Abdullah Quillam'ın (1856-1932) hayatını anlatılıyor. Kitapta, Osmanlı Halifesi Sultan Abdülhamid'in Quillam'ı 1893'te İngiltere Şeyh'ül İslam'ı olarak atadığı Quillam'ın, Liverpool'da önemli bir Müslüman cemaati oluşturduğu ifade ediliyor. Başarılı bir avukat olan birçok İngilizin Müslüman olmasına vesile olan Quillam'ın, Osmanlı Halifesi'ni savunduğu ve bunu da “Hilal ve İslam Dünyası” isimli kitabında ortaya koyduğu kaydediliyor.

İNGİLTERE'NİN İLK CAMİSİNİ İNŞA ETTİRDİ
1908 yılında Liverpool'dan ayrıldıktan sonra sakin bir hayat yaşamasına rağmen Quillam'ın Londra'daki Müslümanlara da büyük bir katkı sağladığı ifade edilen kitapta Yazar Ron Geaves Quillam'ın, Müslümanların Osmanlı Halifesi'nin etrafında birleşmesinden yana olduğunu ifade ediyor. Müslüman olmadan önce William Henry Quillam ismini taşıyan Abdullah Quillam, 1889 yılında Liverpool'da İngiltere'nin ilk camisinin açılışına öncülük etti.

AİLESİ DE MÜSLÜMAN OLDU
1882 yılında Fransa'nın güneyine ve oradan da Cezayir ve Tunus'a geçerek buradaki Müslümanlarla tanışan Quillam, Kuzey Afrika gezisinden döndükten sonra 1887 yılında Liverpool'a geri döndü ve burada Müslüman olduğunu açıkladı. Müslüman olduktan sonra annesi ve çocuklarının da Müslüman olmasına vesile olan Quillam, Liverpool'da birçok İngiliz entelektüel ve bilim adamının da İslam'a geçmesine yardımcı oldu.

BİRÇOK İNGİLİZ YAZAR VE BİLİM ADAMI MÜSLÜMAN OLDU
Quillam'ın üniversite çatısı altında kurduğu entelektüel bir topluluk, Müslüman olmayan entelektüelleri de cezbetti ve aralarında Rowland George Allanson Allanson-Winn (Şeyh Rahmatullah al-Faruk), Henry Edvward John Stanley, Lord Abdullah Charles Edward Archibald Watkin Hamilton, Muhammed Marmaduke Pickthall gibi ünlü tarihçi, şair ve bürokratın da bulunduğu birçok İngiliz Müslümanlığı seçti. 1893 yılında The Crescent (Hilal) isimli haftalık bir gazete çıkaran Quillam 13 dile çevrilen “The Faith of Islam” (İslam İnancı) isimli kitabıyla da İslam dünyasında tanındı.



HABERVAKTİM/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.