İstihbarat tarihinde bir ilk

İstihbarat tarihinde bir ilk
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki gün akşam saatlerinde beraberinde Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’la birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Fidan, MİT ile arasında birçok kitaba konu olan tarihsel çekişme bulunduğu belirtilen emniyet istihbaratını resmi olarak ziyaret eden ilk MİT Müsteşarı oldu. 

PKK’nın halkoylaması öncesinde yoğunlaştırdığı terör eylemlerine karşın hükümetin devlet kurumları arasında “ortak politika” üretme çalışmaları devam ederken, başkentte sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, kısa süre önce göreve başlayan MİT Müsteşarı Fidan, önceki gün öğleden sonra Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’ı bakanlıklardaki EGM binasındaki makamında ziyaret etti. Fidan’ın, Köksal’ın kendisine yaptığı kutlama ziyaretine karşılık iade-i ziyaret çerçevesindeki görüşmesi bir saat sürdü. Ziyaret sonrasında Fidan ile Köksal, birlikte Fidan’ın makam aracıylaEmniyet Genel Müdürlüğü’nün Yıldızevler’deki İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na geçti.

Kapıda karşılandı
Fidan ve Köksal, İBD’de bu göreve yeni atanan Daire Başkanı Ömer Altıparmak ve daire üst yönetimi tarafından kapıda karşılandı. Daha sonra Fidan ve Köksal’a Altıparmak ve ekibi tarafından kısa biçimde dairenin çalışmaları ve son dönemdeki faaliyetleriyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Görüşmede özellikle son dönemdeki PKK faaliyetleri konusunda da değerlendirme yapıldığı öğrenildi. Fidan emniyet istihbaratını ziyaret eden ilk MİT Müsteşarı olurken, söz konusu ziyaretle iki kurum arasında uzun yıllardır süregelen “istihbarat çekişmesi”nden kaynaklı soğuk hava dağıtıldı. 1980’den sonra iki kurum arasındaki istihbarat savaşları nedeniyle MİT ile gerek Emniyet Genel Müdürlüğü, gerekse Emniyet İstihbarat Dairesi arasında soğuk rüzgarlar esmişti.

2 MİT raporu çıktı
Özellikle dönemin başbakanı Turgut Özal’ın, polisin görev ve yetkilerini düzenleyen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na .(PVSK) eklettiği ek 7. maddeyle emniyet teşkilatına istihbarat yapma yetkisi vermesiyle iki kurumun arası açıldı. Aradaki soğukluk 1. ve 2. MİT raporlarıyla daha da büyüdü. Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde yeniden MİT’e Kontrterör Merkezi Başkanı olarak dönen Mehmet Eymür ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar arasında Çiller’in isteğiyle “geçici” barış sağlandı, ancak Susurluk süreciyle yeniden soğukluk başgösterdi. Yıllardır devam eden bu soğukluğun giderilmesi çerçevesinde Fidan’ın önceki günkü ziyaretinin “olumlu” olarak değerlendirildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.