Baykal'a tokat gibi tepki!

Baykal'a tokat gibi tepki!
Akseki'de CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katıldığı Pilav Şenliği'nde referandum gerginliği yaşandı.

Antalya'nın Akseki ilçesinde çeşitli belde ve köylerde düzenlenen şenlikler, siyasi partilerin temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.

Cevizli beldesinde düzenlenen 41. Geleneksel Ayran Festivali'ne Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile milletvekilleri katıldı.

Çavuşoğlu, şenlikte yaptığı konuşmada, 12 Eylülde Anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak referandumun, halk oylaması olduğunu ve halkın iradesinin sandığa yansıyacağını söyledi.

Çavuşoğlu, halkın referandumda daha çok demokrasi isteyip istemediğine karar vereceğini belirterek, ''Türkiye'nin ayıplarından 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmak istiyoruz'' dedi. 12 Eylül darbesinden sağcı, solcu, herkesin ''çok çektiğini'' ifade eden Çavuşoğlu, mevcut Anayasa'nın ''Türkiye'nin ayıbı'' olduğunu savundu.

Referanduma sunulacak değişiklik ile bireylerin de Anayasa Mahkemeleri'ne başvurabileceğine değinen Çavuşoğlu, referandumun siyasi partiler arasında bir yarış olmadığını, herkesin görüşüne saygılı olduğunu, ancak kendisinin daha fazla demokrasi ve özgürlük için ''Evet'' oyu kullanacağını sözlerine ekledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay da, Türkiye'nin kritik bir dönemeçten geçtiğini belirterek, ''Cevizli üzerine düşen görevi 12 Eylülde yerine getirecek'' diye konuştu. CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner de, referandumla yargının siyasallaşacağını ileri sürdü.

''SİYASET YAPMAYIN'' TEPKİSİ
Siyasi parti temsilcileri daha sonra Yarpuz beldesindeki Pilav Şenliği'ne katıldı. Burada vatandaşlara seslenmesi içini kürsüye davet edilen eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yerine CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner söz aldı.

Süner, Baykal adına konuştuğunu belirterek, vatandaşlara ''Kimliğinize sahip çıkın'' diye seslendi. 12 Eylül Anayasası'nın Deniz Baykal başta olmak üzere CHP ve MHP'lileri mağdur ettiğini, bu dönemde insanların asıldığını belirten Süner'e bazı vatandaşlar, ''Siyaset yapmayın'' diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Süner, konuşmasını yarıda keserek kürsünden indi.

Süner'in konuşmasının ardından mikrofona gelen ve aynı zamanda programın sunucusu olan AK Parti İstanbul Sultanbeyli Belediye Meclis Üyesi Ali Güner, ''Kimsenin kimsenin aklına ihtiyacı yok'' dedikten sonra, konuşmasını yapması üzere MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ı kürsüye davet etti.

TOSKAY SERT ÇIKTI
Şenlik sunumunu yapan İstanbul Sultanbeyli Belediye Meclisi üyesi AK Parti'li Ali Güner'in "Kimsenin kimsenin aklına ihtiyacı yok" sözleri ise ortamı daha da gerdi. Süner'den sonra konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay da sert değerlendirmelerde bulundu.

Toskay, "Sayın Süner burada kanaatlerini söyledi. Bir takım hoş olmayan tepkiler geldi. İster 'hayır', ister 'evet' dersiniz hiç itiraz etmeyiz. Biz festivallerde değil, siyasetin er meydanı sayılan platformlarda hepinizle tartışmaya hazırız. Öyle fırsatçılık yaparak siyaset yaptığını düşünenlerin de aramızda yerinin olmaması gerekir" diye konuştu.

Şenlikte konuşan AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Antalya milletvekilleri olarak başta Türkiye siyasetine damgasını vurmuş Deniz Baykal olmak üzere herkesle işbirliği yaptıklarını söyledi. Bu işbirliğinde Antalya'nın örnek olduğuna değinen Çavuşoğlu, diğer yerlerde aynı illerdeki milletvekillerinin birbirleri arasında çekişme yaşandığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, Yarpuz'da şenlik olduğunu belirterek, ''Siyaset yapmanın bir anlamı yok. Seçimler, referandumlar halka verilen bir fırsattır. Darbeler, dikta istemiyoruz. Halkın vereceği oya saygılı olacağız'' diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ BÖLMEYİ BAŞARDILAR"

CHP Antalya milletvekilleri Hüsünü Çöllü, Osman Kaptan ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve partililerle, Elmalı'nın Akçay beldesinde düzenlenen 6. Elma Şenliğine katılan Baykal, burada vatandaşlara seslendi.

Baykal, Türkiye'de son dönemde ortaya çıkan manzarayı üzüntüyle izlediklerini, bu manzarayı ne Türkiye'nin ne de halkın hak ettiği görüşünü dile getirdi.

AK Parti'nin, politikalarıyla yıllardır kardeşçe, barış içerisinde yaşayan halk arasında ayrışmaya neden olduğunu ileri süren Baykal, şunları söyledi:

''Hukuksuzluk, zorbalık egemen olmuş durumda. Memleketin aydın insanları en ağır suçlamalara maruz bırakılıyorlar. Bu memleketin dürüst, namuslu bütün insanlarının boynu bükük. Barış, huzur içinde yaşayan ülkemizi 'odur, budur' diyerek böldüler. Türkiye'yi birbirine düşürmeyi başardılar. Türkiye'ye çok tehlikeli bir ayrışma dayatılıyor. Olmadık yerlerde polislerimiz, askerlerimiz, gençlerimiz öldürülüyor.''

''FIRSATI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANIN''
Türkiye'de etnik ayrışma yaratanlara halkın 12 Eylül'de yapılacak referandumda ''dur'' deme fırsatı bulacağını savunan Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu fırsat elinize 12 Eylül'de geçecek. Türkiye'nin kaderine yön verme hakkı ve fırsatı hepinizin elinde olacak. Oyları en iyi şekilde kulanın. Bu gidişe bir dur demek, bu haksızlıklara, bu yanlışlıklara boyun eğmeyeceğini göstermek için bunu bir fırsat olarak değerlendirmenizi bekliyorum. İnşallah Türk halkı da Akçay halkı da bu cevabı verecektir. Halkımızın bu gidişata izin vermeyeceğini umut ediyorum. Bu fırsatı en doğru şekilde değerlendirin. Türkiye'nin önünü açmak için bu fırsatı kullanmanızı bekliyorum.''

12 Eylül'deki kararın ülke içinde çok belirleyici olacağını, bütün olumsuzluklara rağmen geleceğe umutla baktıklarını dile getiren Baykal, ''İnşallah 12 Eylül'den sonra Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak. Memleketin ekonomisinde, siyasetinde, terör konusunda ülkeyi ayrıştırma politikasının bir sona gelmesi de hep birlikte gerçekleştirilecek. Ülkeyi ayrıştırma politikasının bu fırsatla sona ereceğini umut ediyorum'' diye konuştu.

Baykal, şenlikte sanatçı Edip Akbayram'ın konserini de dinledi.

Deniz Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 27 Nisan bildirisine ilişkin açıklamalarıyla ilgili gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.