Aydın Doğan'a misyoner parası

Aydın Doğan'a misyoner parası
Yayın organlarında sık sık İslâmî kesimlere saldırıların yer aldığı Aydın Doğan’a şok suçlama. Jandarmanın elinde “Doğan’ın misyonerlik faaliyetlerine destek olma karşılığında Patrikhane’den 600 bin dolar para a

RAPORU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Aydın Doğan’ın “Misyonerlere destek olmak için Patrikhane’den 600 bin dolar aldı”ğı iddia ediliyor. Hem de Jandarma tarafından. Jandarma İstihbarat Raporu'na göre, Aydın Doğan yayınlarında destek karşılığında misyonerlerden para almış. 

Bu şok iddiayı içeren Jandarma Raporu'nu Vakit ortaya çıkardı. Vakit'te yayınlanan rapora göre, yaklaşık 6 yıl önce İstanbul Jandarma Bölge Komutanı olarak görev yapan Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu döneminde hazırlanan istihbarat raporunda, Doğan Grubu'nun yayınları ile misyonerlik çalışmalarına destek verdiği ileri sürülüyor.

JANDARMA: DOĞAN, PATRİKHANE’DEN PARA ALDI
Jandarma'nın hazırladığı istihbarat raporuna göre, Fener Rum Patrikhanesi, öteden beri “ekümenik” olma iddiasını dile getiriyor, bu hayalini gerçekleştirmek için de Türkiye’de kendisine destek olabilecek kişi ve kuruluşlarla temasa geçiyor.

J.BLG.K.LIĞI tarafından hazırlanan istihbarat raporunun tarihi 07.12.2004. Raporda, "Haberlerin elde edildiği yer" olarak İstanbul gösteriliyor. Raporda şöyle deniliyor:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda müzakere tarihi alma çalışmalarını fırsat bilen Fener Rum Patrikhanesi'nin ekümenlik (evrensellik) sıfatı alarak, Vatikan statüsü seviyesinde ruhani liderlik kazanma gayreti içerisinde bulunduğu, bu amaçla dünya ve Türkiye kamuoyunun dikkatini çekmek için din, bilim, siyaset, sanat ve iş dünyasında söz sahibi kişilerin kullanıldığı.

Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomoes Arhondoni'ye bağlı olarak Türkiye'de toplam 78 kilisenin bulunduğu, önümüzdeki günlerde cemaati olduğuna inanılan yurt genelinde 80 kilisenin hizmete açılması maksadıyla hazırlık yapıldığı, Pakrithane'ye bağlı 1834 cemaat üyesi seviyesine ulaşıldığı,

Son günlerde basın, yayın kuruluşlarında ekümenlik ve misyonerlik konularının gündemde tutulması amacıyla Türkiye ve Ortadoğu'da misyonerlik faaliyetlerinin finansmanını karşılamak maksadıyla Yunanistan'da faaliyet gösteren Ortodoks Bank hesabında oluşturulan fondan Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Yayıncılığa 600.000 dolar transfer edildiği…”

DOĞAN MEDYASI HABER
TAHLİLİNE TABİ TUTULDU MU?


Şok raporda, Aydın Doğan’ın para karşılığında misyonerlik faaliyetlerine destek olduğu iddia edilirken, o dönem Doğan medyasında misyonerlikle ilgili olarak yer alan haber ve yorumların raporu hazırlayanların bakış açısı doğrultusunda analize tabi tutulup tutulmadığı belirtilmiyor. Jandarmanın raporunda yer alan “Tedbir alındı, ilgili makamlara bildirildi, işlem ve teyide devam edildi, İstihbarat Durum Haritası’na işlendi” şeklindeki ifadeler dikkat çekiyor. Ancak önlemlerin neler olduğu belirtilmiyor. Raporda, Aydın Doğan medyasındaki misyonerlik faaliyetlerini destekleyici yayınların, Jandarma ekipleri tarafından ASAF (Aşırı sağ faaliyetler) kapsamında değerlendirildiği görülüyor.

Vakit’in ele geçirdiği şok belgede, “Yunanistan’da faaliyet gösteren Ortodoks Bank hesabında oluşturulan fondan, Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Yayıncılığa 600.000 dolar transfer edildiği…” belirtiliyor..

Raporda, bu bilgilerin "Doğruluk Derecesi" şöyle ifade ediliyor: Doğruluğu kuvvetle muhtemel

Raporun "Yorum ve Öneriler" başlıklı bölümünde ise şöyle deniliyor:

"Fener Rum Patrikhanesi'nin başta ABD ve bazı AB ülkelerinin de desteğiyle AB yolunda müzakere tarihi almaya çalışan Türkiye'ye siyasi baskı uygulatacağı ve konuyu sürekli olarak gündemde tutarak kamuoyu oluşturma gayreti içerisinde olacağı değerlendirilmektedir."

FATİH AKKAYA - VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.