HSYK saldırı için YAŞ'ı bekliyor

HSYK saldırı için YAŞ'ı bekliyor
Adli ve idari yargı yaz kararnamesi görüşmeleri, HSYK'da geçtiğimiz yıl yaşanan korsan kararname krizi gölgesinde yapılıyor.

Adalet Bakanlığı'nın 138 unvanlı hakim ve cumhuriyet savcısına ilişkin kararname taslağını 30 Temmuz'da Kurul'a sunmasının ardından Ergenekon davasına bakan mahkemelere tayin yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başlandı.

Bazı gazeteler Ergenekon davasına bakan mahkemelere 'takviye hakim-savcı atama' önerisinde bulunabilecekleri, mevcut hâkim ve savcılar için de yer değişikliği önerisi getirebilecekleri iddiasında bulundu. Bu iddiaya paralel olarak HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerinin Yüksek Askeri Şura'daki gelişmeleri yakından takip ettiği de yargı kulislerinde iddia olarak dillendiriliyor. 

Kurul'un yüksek yargıdan gelen üyelerinin YAŞ'taki gelişmelere göre unvanlı hakim ve savcıların kararname görüşmeleri sırasında 'takviye hakim' önerisini gündeme getirebileceği ifade ediliyor. Yedek hakimler, asıl üyelerin bulunmadığı durumlarda mahkeme heyetine katılıyor. Özel yetkili mahkemelerde nöbet sıraları geldiğinde CMK hükümlerine göre arama, gözaltına alma ve tutuklamalara karar veriyor. Yedek hakimler, nöbetleri sırasında tutukluluk kararlarına itirazlara da karar veriyor. HSYK kaynakları, Ergenekon soruşturmasına bakan özel yetkili mahkemelere yedek hakim atanacağı iddialarını yalanlamadı. Bir HSYK üyesi, "Var da diyemem yok da diyemem. Kararname görüşmeleri gizlidir, bir şey söylemem" diyerek yedek hakim iddiasını yalanlamadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.