Genelkurmay 7 gündür kaçıyor

Genelkurmay 7 gündür kaçıyor
PKK'lıyla fotoğrafları ortaya çıkan İlker Başbuğ'un oğlu Murat Başbuğ'la ilgili anında açıklama yapan Genelkurmay, Anadolu çocuklarının adeta teröristlerin önüne yem olarak atıldığı skandalla ilgili susmaya devam ediyor...

Kamuoyu, Hantepe'de 6 askerin şehit edildiği baskın görüntülerinin komutanlar tarafındansaniye saniye izlendiği iddialarına bir haftadır cevap bekliyor. İlker Başbuğ'un oğluyla ilgili haberlere aynı gün açıklama yapan Genelkurmay, şehit aileleri, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile medyanın ihmal iddialarına ilişkin sorularına kulak tıkamaya devam ediyor. TSK'nın, olayda ihmali olanlardan hesap soracağı yerde Heron görüntülerini basına sızdıranın peşine düşmesi tepkileri artırıyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Hakkâri-Çukurca'da 6 askerin şehit edildiği Hantepe saldırısı ile ilgili iddialar karşısındaki suskunluğu sürüyor. Heronların karargâha ilettiği görüntülerin 30 ayrı merkezden canlı yayında izlenmesine rağmen müdahale edilmediği iddialarının basına yansımasının üzerinden tam bir hafta geçti. Ancak, sivil toplum kuruluşları, medya, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile şehit ailelerinin ısrarlı sorularına Genelkurmay'dan hâlâ bir cevap gelmedi. Org. İlker Başbuğ'un oğluna ait bazı fotoğrafların medyada yer alması üzerine aynı gün açıklama yapan Genelkurmay'ın, Hantepe'de görevli askerlerin teröristler tarafından öldürülmesine göz yumulduğu iddialarına sessiz kalması da şüpheleri derinleştiriyor. Ancak Genelkurmay, ihmali olanlardan hesap sormak yerine her zaman olduğu gibi görüntüleri medyaya kimin sızdırdığının peşine düştü. Bu duruma tepki gösterenler arasına CHP milletvekilleri de katıldı. 6 şehidin hesabının verilmesi gerektiğini belirten CHP Parti Meclisi Üyesi Çetin Soysal, tatmin edici açıklama istedi. TSK'yı eleştirdiği köşesinde 'Askerlerimiz düpedüz sahipsiz bırakılmış.' diye yazan Oktay Ekşi ise "Hani Genelkurmay kamuoyuna karşı açık ve dürüst bir 'bilgilendirme' politikası izleyecekti?" diye sordu.

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe'de konuşlu askeri birliğe düzenlenen ve 7 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili iddialar gündemi meşgul ediyor. Saldırıdan 20 dakika önce bölgeye giden Heron'un, PKK baskınını saniye saniye Karargah'a ilettiği ve bütün bu olanları canlı izleyen komutanların, bölgeye bir helikopter bile göndermediği iddia edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, somut delillerin olması halinde TSK içerisinde kim varsa cevabını vermesi gerektiğini söyledi. Şimşek, "Eğer bir iddia varsa iddianın delili aranır. Somut deliller varsa, o kurumun içerisindekiler bunun cevabını vermeli. TSK yüz binlerce askerden oluşuyor. Eğer içlerinde üç tane beş tane, yüz tane sorumlu varsa bunu o kurum temizlemelidir. Hukuk temizlemelidir." şeklinde konuştu. Şimşek, 'acaba saklanan bir şey var mı?' kuşkusu üzerine şöyle konuştu: "Her konuyla ilgili demokrasinin ve hukukun üstünlüğünü savunuyorsak, bu konu sümenaltına konulsun deme hakkına da sahip değiliz. Varsa gereği yapılmalı." 

Berhan Şimşek, şehit ailelerinin olaya tepkisinin de haklı olduğunu anlattı. Şimşek, "Şehit ailesi kelimesini ağza olmak çok kolaydır. Ama bakıldığı zaman evladını kaybetmiştir. Neyse ve ne yapılması gerekiyorsa ileriye kadar götürülmelidir. Eğer iddialarla ilgili somut tespitler varsa o insanların çocukları ile ilgili talepte bulunması gayet insanî bir durumdur. Bunun adı siyaset falan değil." ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Çetin Soysal da Genelkurmay'dan konuyla ilgili açıklama bekliyor. Soysal, "Bu işin içerisinde kim var ise ve ne kadar ilgiliyse rütbesinin bir önemi olmadan soruşturmaya tabi tutulmalıdır." dedi. Olay ve olaylarla ilgili iddiaların ciddiyetle incelenmesi gerektiğini belirten Soysal, tatmin edici cevabın verilmesi gerektiğini belirtiyor. Gizli kapaklı işlerin içine girilmemesini isteyen Soysal, "Hantepe ve diğer iddiaların cevabı acilen verilmelidir. Ortada şehitlerimiz var. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde terörle mücadeleyi kapsayan hiçbir şey gizli kalmamalı ve mutlaka ortaya çıkarılması gerekiyor. Eksikler neler ve kim sorumlusudur ortaya çıkarılmalı ve yaptırım uygulanmalıdır. Bunun için bir Meclis araştırması gerekiyorsa biz bu işin içinde de oluruz." diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de bu konunun şu aşamada bir iddiadan ibaret olduğunu, ancak Genelkurmay'ın tatmin edici bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Ersin, "Bu konuda henüz bir açıklama yapılmamış olması üzüntü verici. Çok vahim bir iddia. Doğru ise sorumluların gerekli cezaya çarptırılmasını, doğru değilse de kamuoyuna bir açıklama yapılacak güveni sarsıcı bu olayın doğruluğu veya yanlışlığının ortaya konulması gerekli." ifadelerini kullandı.

TATMİN EDİCİ BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Bir diğer CHP'li İzmir Milletvekili Bülent Baratalı da, iddiaların çok ciddi olduğunu, hem ülkeyi hem de şehit vatan evlatlarımızı ilgilendirdiğini söyledi. Bu konudaki haberlerin ciddiyetinin önemli olduğunu vurgulayan Baratalı, "Eğer Heronların 15 dakika önce verdiği bilgiler yerine getirilmemişse kim olursa olsun bunların sorumluları elbette bulunacak ve cezalandırılacaktır. Türk halkına doyurucu bilginin bir an önce verilmesi gerekiyor." diye konuştu. CHP'li Milletvekili Selçuk Ayhan da iddiaların ciddi ve yıpratıcı olduğunu, bir an önce araştırılarak gerçek neyse ortaya çıkarılmasını istediklerini söyledi. Ayhan, "Kaygı verici. Gerçeklik payı varsa, bir an önce aydınlatılması ve sorumluları hakkında da gerekenin yapılmasını istiyoruz. Neticede ortada bir iddia vardır. Ürpertici ve ciddi bir iddia. Aydınlatılması gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.


Oktay Ekşi: Askerlerimiz sahipsiz bırakılmış

Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, teröristlerce Hantepe'ye yapılan baskında yaşanan ihmalle ilgili sessizliğini koruyan Genelkurmay Başkanlığı'na sert tepki gösterdi. Dün köşesinden Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a seslenen Ekşi, görüntülerin yayınlanmasından beri sessiz kalınmasının kabul edilemeyeceğini belirterek kamuoyunu tatmin edici bir açıklama beklediğini kaydetti. "Bu kadar da olmaz" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'ni eleştiren Oktay Ekşi, açıklama yapmadığı takdirde Genelkurmay'ın kamuoyundan destek beklememesini belirtti. Genelkurmay'daki sessizliği eleştiren Oktay Ekşi, "Silahlı Kuvvetler'imizin en üst ve en önemli komuta merkezi bu suçlamaları yok sayma hakkına veya yetkisine sahip mi? Hani Genelkurmay Başkanlığı kamuoyuna karşı açık ve dürüst bir 'bilgilendirme' politikası izleyecekti? Belli ki bir yerlerde bir şeyler bozuk. Neyin bozuk olduğunu bulmak bizim işimiz değil. Ama Silahlı Kuvvetler'imizin saygınlığını kökünden zedeleyecek kadar ağır suçlamalar karşısında hiç değilse, 'Şu tarihte, şu şekilde inceleme başlatılmıştır. Sonuç kamuoyuna duyurulacaktır' gibisinden resmi bir duyuru dahi yayınlamayan Genelkurmay, kamuoyundan destek beklememelidir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.