İşte Kur'an'ın ilk nüshaları

İşte Kur'an'ın ilk nüshaları
Türk İslam Eserleri Müzesi, Kuran'ın indirilişinin 1400. yılında çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapacak.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Türk İslam Eserleri Müzesi'nin envanterine kayıtlı el yazması Kuran-ı Kerim ve cüzlerin büyük bölümü ilk defa gösterilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Antik A.Ş.'nin işbirliğinde düzenlenecek olan '1400. yılında Kuran-ı Kerim Sergisi', Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyaretçileriyle buluşacak. Yıldız Holding'in desteği ile restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılan eserler, Antik A.Ş.'nin organizasyonu ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin uzman kadrosunun çalışmalarıyla sergilenecek.

Kuran'ın ceylan derisi üzerine yazılmış ilk nüshaları ve 200 bin yapraktan oluşan 'Şam Evrakı'nın nadir parçalarını gün yüzüne çıkarması açısından büyük önem taşıyan sergi, Kadir Gecesi'ne denk gelen 5 Eylül'de kapılarını ziyaretçilere açacak ve 1 Aralık'a kadar gezilebilecek. Açılışa, Metropolitan Sanat Müzesi'nden Sheila R. Canby, Berlin İslam Eserleri Müzesi'nden Filiz Çakır Philip, British Museum'dan Venetia Porter, Louvre Müzesi'nden Sophie Makariou gibi İslam eserleri alanında önde gelen küratörler de katılacak.

SERGİDE 250 KUR'AN GÖRÜLECEK
Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki basın toplantısında, Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam şunları söyledi: "Araştırmacı arkadaşlarım fedakârca çalışarak güzel bir sergi ortaya çıkarıyorlar. Gerçekten çok değerli dünya çapında ses getirecek Kuran'lar var. Bunlar için yurtdışından önemli araştırmacı misafirler gelecek. Buradaki Kuran'lardan sadece birkaçı görülmüştü bazı yayınlarda. Sergide ise üç-beş tanesi sergileniyordu. Şimdi 250 Kuran sergilenmiş olacak."

Sergilenecek olan Kuran-ı Kerim'ler, aynı zamanda üzerindeki kayıtlar ve mühürler açısından da belge niteliği taşıyor. İlhanlı Sultanı Olcayto gibi sultanların hazinesi için hazırlanan cüzler ve Kuran-ı Kerim'ler, dönemin sultanlarınınkitapsanatlarına düşkünlüğünü göstermesinin yanı sıra Kuran'a verilen önemin de göstergesi sayılabilir.

"ELİMİZDE DÜNYANIN EN ESKİ KAYITLARI VAR"
Serginin küratörlüğünü yapan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden Sevgi Kutluay "Yıllardır zengin Kur'an koleksiyonuyla ilgili sergi yapmak istedik ama restorasyon çok önemliydi ve gerçek anlamda kronolojik sırayla bilgi vererek yapmak gerekliydi. 15 yıl önce kızımı kucağıma aldığımda nasıl heyecanlıysam şimdi de öyle heyecanlıyım. Dünyadaki en eski kayıt 8. yüzyılın sonunda yer alıyor. Biz onun 100 yıl gerisinde olan eserleri de sergileyeceğiz" dedi.

Kuran'ınKadir Gecesiindiğini hatırlatan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin, "Bu yıl 5 Eylül'e denk gelen Kadir Gecesi günü ziyaretçisiyle buluşması planlanan sergi, bu kültürel mirasın bize ulaşmasını sağlayan sultanlar, hanım sultanlar, hattatlar, müzehhipler (tezhip sanatçısı), mücellitler (cilt sanatçısı), cetvelkeşler ve adını bilmediğimiz emeği geçenleri de yad etmeyi amaçlıyor" diye konuştu.bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.