HSYK'da 'nokta vuruş' hazırlığı

HSYK'da 'nokta vuruş' hazırlığı
HSYK üyeleri Ergenekon, Balyoz, Faili Meçhuller gibi davalara bakan mahkemelere üye ya da yedek hakim ataması yapacak. Geçen yıl nokta atama yapılan Kuban ve Alp toplu tahliyelere imza atmıştı.

Bin 274 ünvansız hakim ve savcının ataması tamamlanırken, yargı kulislerindeki iddiaya göre HSYK üyelerinin son dakikada 50 kişilik nokta hakim ataması içeren bir liste önerecekleri belirtiliyor. Listenin hedefinde Ankara, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır gibi Ağır Ceza Mahkemeleri’nin bulunduğu iller var. Bu illerdeki mahkemelere yedek ve asıl üye atanması şeklinde hazırlanan listede ilginç bir referandum zamanlaması da yapıldı. 

NOKTA ATAMA İÇİN 50 KİŞİLİK LİSTE 
HSYK’nın 50 kişilik listede, normal tayin prosedürünü de by-pass edecek bir yöntem izleyeceği öğrenildi. Normalde hakimler ihtiyaca göre önce belli bir ile tayin ediliyor, daha sonra yapılan inceleme sonucu hangi mahkemede görevlendirilecekleri “yetki kararnamesi” ile kararlaştırılıyor. Ancak normal prosedür izlenirse “yetki kararnamesi”nin Referandum sonrasına denk gelmesi nedeniyle HSYK üyeleri, korsan kararnamede buna da çözüm buldu. 50 kişinin direkt yetkilendirmeyle mahkemesi belli tayinler yapılması kararlaştırıldı.

SES KAYDINDA DA AĞIR CEZALAR VAR
Bu mahkemeler arasında Ergenekon, Balyoz, Fail-i Meçhuller gibi davalara bakan mahkemeler ve onların sıralı üst mahkemeleri dahil, Türkiye’deki kritik Ağır Ceza Mahkemeleri’nin olduğu belirtiliyor. Haftasonu internete düşen ses kaydında Ali Suat Ertosun olduğu iddia edilen kişi, belli davalara el attıklarını söylemişti.

PROVASI GEÇEN YIL YAPILDI
HSYK’da geçen yıl Yaz Kararnamesi görüşmeleri sırasında, hakim atamanın provası yapıldı. Bazı HSYK üyeleri, hazırladıkları korsan kararnameyi Adalet Bakanlığı’na kabul ettiremedi ancak Oktay Kuban ve Yılmaz Alp son dakikada yetkilendirme kararnamesiyle Ergenekon davasına atandı. İki hakim, Balyoz sanıklarının tamamını tahliye ettiler.  

BİN 274 HAKİM VE SAVCI ATANDI
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, unvansız bin 274 hakim ve savcının atamasının yapıldığını, bugünden itibaren de unvanlıların atanması için çalışacaklarını bildirdi. Özbek, ‘’Kararname bir bütün olarak çıkacak demiştiniz neden kısmen çıktı?’’ surusu üzerine ‘’Mağduriyete yol açmamak için’ dedi. Ünvanlı hakim ve savcıların atamasına ilişkin bir anlaşmazlığın olup olmadığının sorulması üzerine de Özbek, ‘’Anlaşmazlık olmamasınagayret ediyoruz’’ yanıtını verdi. Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.