İşte HSYK’nın 'Hayır' gerekçesi

İşte HSYK’nın 'Hayır' gerekçesi
Devam eden davalara müdahale girişiminde bulundukları öne sürülen HSYK Başkanvekili Özbek ile Ertosun, Anayasa paketine karşı çıkma nedeni olarak ‘Türk demokrasisinin az gelişmişliğini’ gösterdi

HSYK BaşkanvekiliKadir Özbekve üye Ali Suat Ertosun’un Anayasa paketine ‘hayır’ denilmesi için hazırladığı kitapçıkta akılalmaz bir gerekçe öne sürdü. Pakete “Türkiye’deki demokrasinin az gelişmiş olduğu” gerekçesiyle karşı çıkan Özbek ve Ertosun’un yeniHSYKsistemine özetle “Bizi Fransa, Almanya, İtalya’yla karıştırmayın bizde demokrasi az” denilebilecek gerekçeyle itiraz ettiği belirlendi.

TARİHSEL HUKUK KÜLTÜRÜ
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na İlişkin Anayasa Değişikliği Konusunda Analitik Bir İnceleme başlıklı kitapçıkta şu değerlendirme dikkat çekti:

• Yürütme organının etkili olduğu atama modellerinin sadece eski demokrasiler için tarihten gelen belli bir hukuk kültürüne sahip olmaları nedeniyle tasvip edilebileceği; ancak genç veya yeni demokrasiye sahip olan ülkeler için ise henüz böyle bir tarihsel hukuk kültürü gelişmediği ve suiistimaller önlenemediği için önerilmediği açıkça belirtilmiştir.

• Bu nedenle Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda ve İsveç gibi AB üyesi olup köklü demokrasi geleneğine sahip ülkelerdeki sistemin ülkemize örnek olarak sunulması; hatta Almanya, İngiltere ve Avusturya’da yargı kurullarının dahi bulunmamasının çağdaş bir uygulama olarak gösterilmesi, uluslararası standartlarda ifade edilen gerçeklerle örtüşmemektedir.

ÜLKEMİZİN ÖZGÜN KOŞULLARI
Son zamanlarda kamuoyunun yakından ilgilendiği Ergenekon, KCK,faili meçhul cinayetlerkonusunda açılan davalara yaptıkları kritik müdahalelerle “siyasallaşma” görüntüsü verdiği eleştirilerine konu olan HSYK’nın, yeni yapısına “siyasallaşma” gerekçesiyle karşı çıkılması dikkat çekti. Kitapçıkta, “Yürütme organının Kurulun 7 üyesini doğrudan belirlemesi, daha işin başında ister istemez bir siyasallaşmaya neden olacaktır. Ülkemizin bu kapsamdaki özgün koşulları dikkate alındığında, yürütme organının 7 üyeyi seçebilmesi yargı bağımsızlığını tehdit eden önemli bir faktördür” dendi.

ANAYASA MAHKEMESİNE RAĞMEN
Paketin kabul edilmesiyle oluşacak yeni Kurul’a ilişkin ilginç değerlendirmelerin de yapıldığı kitapçıkta, yeni HSYK “Tasfiye Kurulu” olarak nitelendirildi. Anayasa Mahkemesi’nin kesinleşmiş ve hiçbir şekilde anayasa ve hukuka aykırılık tespiti yapılmayan HSYK maddesiyle ilgili “Bu hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkeleri ile yargı bağımsızlığına açıkça aykırıdır” dendi.star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.