Niçin EVET 3

Niçin EVET 3
12 Eylül'de yapılacak referandumda oylanacak olan Anayasa Paketi neler getiriyor?

Referandumda oylanacak anayasa değişikliği paketinde yer alan bir madde ile Türkiye tarihinde ilk kez fişlemeye karşı önemli bir adım atılmış olacak. 

Türk halkı yıllar boyu birtakım çevre ya da kurumlarca fişlendi. Dini, eşinin başörtülü olup olmayışı, okulu, eğilimleri, üye olduğu kuruluşlar, okuduğu kitaplar hatta alışveriş alışkanlıkları dahi kayıtlara geçirildi.

Bunlara bağlı olarak sınıflara tabii tutuldu. Bunlar bazen devletin kurumları tarafından, bazen çeşitli örgütler tarafından yasa dışı olarak yapıldı. Ve tüm bunlar yasada boşluk yaratan bazı maddelere dayandırıldı. Üstelik bu bilgilerin birçoğu bizim rızamız dışında üçüncü kişilere satıldı.

12 Eylül'de oylanacak olan referandumun maddelerinden biri olan "Kişisel verilerin gizliliği" maddesi ile Türkiye tarihinde ilk kez fişlemeye karşı bir adım atılacak. Irki, felsefi, cinsel verileri gibi maddeler kişilerin rızası olsa dahi kaydedilemeyecek. Böylece özgürlükler konusunda bir adım daha atılacak. Yeni düzenlemeyle kişisel veriler ancak kanunlarla öngörülen hallerde veya kişilerin açık rızası ile işlenebilecek ve fişlenme tarihe karışacak.

Yarın: 'Yüce Mahkeme'ye demokrasi ayarı için

Niçin EVET 1 İÇİN TIKLAYIN

Niçin EVET 2 İÇİN TIKLAYIN





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.