CHP'den MHP'ye 'ülkücü' darbesi

CHP'den MHP'ye 'ülkücü' darbesi
2 Eylül 1980 askeri darbesinin başmimarı olan Kenan Evren'in isminin daha önce İzmir'deki üç okuldan silinmesi yönünde temenni kararı alan İzmir İl Genel Meclisi, şimdi de darbe sonrası asılanların ismini okullara verme kararı aldı.

Bu sırada CHP'li üyeler anayasa değişikliğine 'hayır' kampanyasını birlikte yürüttükleri MHP'lilere karşı şaşırtan bir icraata imza attı. İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, iki okula darbe sonrası idam edilen solculardan Erdal Eren ve Necdet Adalı'nın isminin verilmesini kararlaştırdı. Bunun üzerine söz alan MHP'li üyenin bir başka okula da asılan ülkücü Selçuk Adalı'nın isminin verilmesi teklifi ise CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi. 

1 Eylül Dünya Barış günü münasebetiyle meclisin ilk toplantısında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Kenan Evren'in isminin silinmesi yönünde meclis olarak temenni kararı aldıklarını hatırlattı. Değirmenci, "Ama o günden bugüne bu okulların isimleri değiştirilmedi. İzmir'de 12 Eylül darbesinin izlerini taşıyan okulların olduğu hepimizce malum. Bu okulların isimleri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından veriliyor. Bu okulların isimlerinin değiştirilmesi 12 Eylül mağduru olan herkesin bir görevidir." dedi. Kendisinin bu konuda bir önerisi olduğunu söyleyen Değirmenci, Narlıdere 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun ismini, yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren İlköğretim Okulu olarak, Gültepe Kenan Evren Anadolu Lisesi'nin isminin ise darbe sonrası işkenceye maruz kalan eski belediye başkanlarından Aydın Eren Anadolu Lisesi olarak, Yamanlar Evrenpaşa İlköğretim Okulu'nun da Necdet Adalı İlköğretim Okulu olarak değiştirilmesini önerdi.

Bu gelişme üzerine söz alan MHP'li Meclis Üyesi Ahmet İncesu, asılan ülkücülerden Selçuk Duracık'ın isminin de buna eklenmesini istedi. Meclis Başkanı Değirmenci, üç önerinin birleştirilmesi yönündeki isteği meclis üyelerinin görüşüne sundu. Sayısal çoğunluğu elinde bulunduran CHP'li meclis üyeleri, bunu reddetti.

Daha sonra Değirmenci, bu üç ismin değiştirilmesi yönünde oylamaya gitti. CHP'lilerin oy çokluğu ile Kenan Evren'in isminin yerine Erdal Eren, Aydın Eren ve Necdet Adalı'nın isimlerinin konulması yönünde temenni kararı aldı. Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.