Irak’ı İsrail için yıktılar

Irak’ı İsrail için yıktılar
8 yıl süren Irak işgali, İsrail’in güvenliği içindi. 2003’ten bu yana 1 milyon 200 bin Iraklının öldüğü, 1 milyon kadının dul, 3 milyon çocuğun yetim kaldığı tahmin ediliyor.

ERTUĞRUL CESUR’un haberi

Yüzbinlerce Iraklının hayatına mal olan 7.5 yıllık işgalin ardından 31 Ağustos tarihi itibariyle Irak’taki muharip birliklerinin görevini sonlandıran ABD, sonunda Irak’ı terkediyor. 2003 yılında 150 bin askerle Irak’a giren ABD, geride 2011 yılı sonuna kadar sadece üslerde kalmak üzere “istişare ve yardım tugayı” sıfatıyla yaklaşık 50 bin asker bırakıyor. 1990’da başlayan ambargo ve 20 Mart 2003’teki işgalin ardından enkaz yığınına dönen Irak’ta işgalin bilançosu tam olarak bilinmiyor. Vakit’e konuşan Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcilisi Ahmet Muratlı ve Türkiye Irak Dostluk Derneği Başkan Mehmet Emin Değer, “İsrail’in güvenliği için Irak’ı yıktılar” dediler.

MURATLI: AMAÇLARI İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ VE PETROLDÜ

Amerikalıların Irak’taki askerî varlıkları ile ilgili hiçbir zaman tam rakamları açıklamadıklarını kaydeden Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcilisi Ahmet Muratlı, “ABD çekildiğini açıkladı; ancak bu gerçek bir çekilme değil. Muharip güç denmese de 50 bin asker Irak’ta kalmaya devam edecek. Bu 50 bin asker Irak’ta oluşturulan 100’ü aşkın Amerikan askerî üslerinde kalacak. Kimyasal silah yalanlarıyla işgal ettiler, taş üstünde taş bırakmadılar. Amaçları Irak petrolünü ele geçirmek ve İsrail’in güvenliği idi bunu sağladılar. İslâm dünyasının kalbini daha yıllar sürecek bir istikrarsızlığa sürüklediler. Her gün ortalama 20 kişinin öldüğü saldırılar devam ediyor. ABD 25 sene boyunca Irak’tan varili 6 dolara petrol çekecek” dedi.

“HAVA SAHASI TAMAMEN ABD’LİLERİN KONTROLÜNDE”
Irak’ın hava sahasının tamamen Amerikalıların elinde kalmaya devam edeceğini kaydeden Muratlı, “Amerikalılar, Irak yönetimine en son hava sahasını terkedeceklerini açıkladılar. Bütün havalimanları Amerikalıların kontrolünde, Irak’a giden uçaklar ancak Amerikalıların verdiği rota doğrultusunda uçabiliyor. Bu nedenle hiçbir uçak vaktinde hareket etmiyor. Kuzey Irak’ta da uçakların rota sistemlerini bozan cihazlar yerleştirmişler. Bu nedenle Türkiye, PKK’lı teröristlere karşı bölgede uçak uçuramıyor. Çünkü uçaklar, o bölgede rotasını kaybediyor, uçakların rotasının Amerikalılar tarafından belirlenmesi gerekiyor. Kuzey Irak yönetimini korumak için ABD bundan sonra da özellikle Kerkük’te çok sayıda asker bulundurmaya devam edecek” diye konuştu.

“İSTİKRARSIZLIK 20 YIL DAHA SÜRER”
Türkiye Irak Dostluk Derneği Başkan Mehmet Emin Değer de ABD’nin geride bıraktığı 50 bin askerin, Irak içinde olduğu gibi komşu ülkelere yapılacak olası askerî müdahaleler için de kullanılabileceğini dile getirdi. Değer, “İşgalciler demokrasi getirecekleri yalanıyla Irak’ı yakıp yıktılar. İşgalin asıl sebebi İsrail’in güvenliğini sağlamaktı. Seçimlerin üzerinden 8 ay geçti, hâlâ hükümet kurulamadı. Irak’ı oluşturan unsurlar birbirine düşman edildi. Bölgedeki bu istikrarsızlık en az 20 yıl daha devam edecektir” şeklinde konuştu.

İŞTE İŞGALİN BİLANÇOSU:
* Ülkedeki kaos sebebiyle işgalin Irak’a neye mal olduğunu tam tespit etmek mümkün değil. 2003 yılından bu yana ölü sayısı The Lancet Journal adlı kaynağa göre ise 600 bin, Kızıl Haçın verilerine göre, savaşta can kaybı tahminen 1 milyon 200 bin.

* Dul ve yetimler konusunda resmi bir rakam yok. Yetkililere göre, ülkedeki dulların sayısı en az 1 milyon, yetimlerin sayısı ise 3 milyon.

* BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıtlı mülteci sayısı 207 bin, ancak yurtdışında yaşayan Iraklıların toplamının 3 milyonu bulduğu belirtiliyor.

* Hükümet istatistiklerine göre, 30 milyon nüfuslu ülkede her 4 kişiden biri güvenli içme suyuna ulaşamıyor.
* Evlerin büyük bölümüne günde sadece birkaç saat elektrik veriliyor. * Irak’ta 7 milyon kişi yani nüfusun yüzde 23’ü fakirlik sınırının altında yaşıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2009 Yolsuzluk Algılama Endeksinde, Irak 180 ülkenin arasında 176. sırada yer aldı.

* 10-18 yaşlarındaki Iraklı gençlerin 300 binden biraz daha fazlası hiç okula gitmemiş.
* Irak Sağlık Bakanlığı’na göre, hastanelerin yatak sayısı 35 bin, bu sayının en az 95 bine çıkarılması gerekiyor.

* Mart 2003’ten beri Irak’ta ölen Amerikan askeri sayısı 4500 civarında, yaralananların sayısı ise 32 bin. Aynı dönemde 179 İngiliz askeri öldürüldü. Diğer işgalci ülkeler de 139 asker kaybettiler.
Obama: “Irak’tan gitmemizle
şiddet durmayacak, ama teröristler amaçlarına ulaşamayacak”

WASHINGTON
ABD’nin Irak’ta muharip görevinin artık sona erdiğini ilan eden Başkan Barack Obama, Amerikan askerlerinin bu ülkeden ayrılmasıyla şiddetin sona ermeyeceğini, ancak teröristlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi.
Başkan Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında, Irak’tan 100 bin civarında Amerikan askerini çektiklerini ve yüzlerce üssü kapattıklarını veya Iraklılara devrettiklerini belirterek, “Bu akşam, Iraklı yetkilileri tüm Iraklıların temsilcisi olacak bir hükümet kurmak için derhal harekete geçmeye cesaretlendiriyorum” dedi. Daha birçok çözülecek sorun olsa da Irak’ın yeni kaderine doğru gitme şansı bulunduğunu ifade eden Obama, “Muharip kuvvetlerin gitmesiyle şiddet sona ermeyecek. Aşırılıkçılar bombaları patlatmaya, sivil Iraklılara karşı saldırılar düzenlemeye ve uzlaşmazlık yaratmaya çalışmayı sürdürecek, ama teröristler amaçlarına ulaşamayacaklar” dedi.
 
Vakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.