Saldırıda dış güç şüphesi

Saldırıda dış güç şüphesi
Saldırının Başbakan Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile İstanbul'da bir araya gelerek iki ülke arasında 7 konuda işbirliği anlaşması imzaladıkları günlere denk gelmesi manidar bulundu.

ALİ EYVAZ’ın haberi

Hakkari’nin Durankaya beldesinde köy minibüsüne gerçekleştirilen mayınlı saldırının arkasında, referandum sonrası siyasi ve ekonomik alanda ortaya çıkan iyimser havanın dağıtılmasına yönelik amaçların olduğu belirtiliyor. Referandum sonrasında borsanın tarihi rekorlar kırması, işsizliğin gelişmiş bazı Avrupa ülkelerinin oranına kadar düşmesi ve demokratik açılımla ilgili hükümetin tarihi adımlar atmaya hazırlandığı bu günlerde terörün üstelik sivilleri hedef alması, saldırının siyasi hedeflerini gözler önüne serdi.
Ayrıca saldırının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile İstanbul'da bir araya gelerek iki ülke arasında 7 konuda işbirliği anlaşması imzaladıkları günlere denk gelmesi de manidar bulundu.

BU SEFER MAYININ MENŞEİ DEĞİŞTİ
Öte yandan saldırıda kullanılan mayınların, geçtiğimiz Mayıs ayında toplam 25 milyar dolarlık yatırım hacmini bulan 17 anlaşma yaptığımız Rusya’ya ait olması dikkat çekici bulundu. PKK daha önceki mayınlı saldırılarda genel olarak İtalyan VS-50 mayınlarını kullanıyordu. Bu saldırıda Rus yapımı antitank mayınlarının kullanılması ilginç bulundu.
 
İTALYAN VE ABD MALI GERİ PLANA MI ATILIYOR?
Singapur’da üretilen İtalyan menşeli VS-50 mayınları, kullanımı kolay, tespiti zor olması sebebiyle PKK tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Valsella firması dünyada mayın üretimine karşı açılan kampanyalar üzerine, üretimini Singapur’a kaydırmıştı. Öte yandan PKK’nın bomba yapımında ise daha çok ABD tarafından Irak’ta kullanılan A4 patlayıcıları kullandığı biliniyor. C4’e oranla daha etkili olan A4, Ankara’da Anafartalar Çarşısı ile Mersin, İzmir ve İstanbul Kocamustafapaşa, Bayrampaşa, Beylikdüzü’ndeki saldırılarda da kullanılmıştı.

MAYINLARIN ARKASINDAKİ SİYASİ MESAJ
Rusya ile geçtiğimiz Mayıs ayında 17 anlaşma yapılmış ve toplam 25 milyar dolarlık yatırım imkanı sağlanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, imzalanan anlaşmalarla 25 milyar dolarlık yeni yatırım imkanının sağlandığını belirterek, yatırımın dış ticaret hacminden daha önemli olduğunu söylemişti. Türkiye ile Rusya arasındaki bu anlaşmalar üzerine PKK’nın özellikle mühimmat alımlarında Rusya tarafından denetim altına alınması bekleniyordu. Ancak son yapılan saldırıda Rus yapımı antitank mayınlarının kullanılmasının, bu ülke ile başlayan siyasi ve ekonomik süreci etkilemeye dönük olduğuna dikkat çekiliyor.

İRANLI SANATÇI ŞARLATANLIĞI
Öte yandan ABD’de yaşayan İranlı pop şarkıcısı ve film yıldızı Googoosh, İran ile yapılan tarihi anlaşmalara denk gelen bu günlerde İstanbul’da konserler veriyor. İran rejim muhaliflerinin bir gövde gösterisi şeklini alan etkinlikler her gün kartel yayın organlarında da ilk haberler içinde görülüyor. ABD’nin İran’a yönelik operasyon iddialarının gündemde tutulmaya çalışıldığı bu dönemde İran’a aleyhine birtakım organizasyonların merkezinin Türkiye gibi gösterilmek istenmesine dikkat çekiliyor.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.