Vurgunun ardından Gürüz çıktı

Vurgunun ardından Gürüz çıktı
Sayıştay denetçileri, ÖSYM’deki Kıbrıs vurgununun ardından, paraların ayrı hesaba aktarılması talimatı veren YÖK eski Başkanı Gürüz’ün çıktığını tespit ederek soruşturma istedi...

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yapılan Kıbrıs vurgunun ardından eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz çıktı. KPSS’deki kopyaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kıbrıs’ta yapılan ÖSS sınavı gelirlerinin de ÖSYM bütçesine aktarılmadığı tespiti, Sayıştay denetçilerini harekete geçirdi. ÖSYM’de görevli üst düzey bürokratların, ayrı hesapta toplanan sınav ve harç paralarıyla KKTC’de villa satın aldığı, aileleriyle otellerde konakladığı iddia edildi. 

AYRI HESAP OYUNU ORTAYA ÇIKTI

2009’da Kıbrıs’tan sınava giren adayların ödediği paraların ayrı hesapta tutulmasının altında dönemin YÖK Başkanı Gürüz’ün imzasının olduğu tespit edildi. Sayıştay’ın, Prof. Gürüz ile geçen hafta görevinden istifa eden ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan’a yargı yolu açacak suç duyurusu metninde şu ayrıntılar yer aldı:

3 BİN ADAYDAN 133 BİN TL TOPLANMIŞ

ÖSYM verilerine göre 2009’da Kıbrıs’tan ÖSYS’ye giren aday sayısı 3 bin 348 kişi olmuş ve her kişiden 40 TL alınmış, toplamda alınan 133 bin 920 TL Kıbrıs’ta açılan ayrı bir hesapta tutulmuştur. Bu durum 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre suç teşkil etmektedir. Bunun bu şekliyle yapılması hususunda dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz imzası ile bir protokol imzalandığı görülmektedir. Prof. Gürüz, ÖSYM gelirlerini toplamayan Ünal Yarımağan, Mehmet Altunay ve Yüksel Bilgin hakkında işlem yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. 

PROF. YARIMAĞAN İLE GÜRÜZ’E YARGI YOLU

1995-2003 yılları arasında iki dönem YÖK başkanlığı yapan Gürüz, KPSS skandalı sonrası istifa ederek ayrılan eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ve diğer ilgililerle ilgili soruşturma başlatıldı. Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.