Askeri Yargı'dan terfi kararları

Askeri Yargı'dan terfi kararları
AYİM, YAŞ kararlarıyla terfi ettirilmeyen üç generalin davasını kabul ederek, bir üst rütbeye terfi ettirilmesi gerektiği yönünde karar verdi. Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Abdullah Gavremeoğlu YAŞ’a rağmen terfi edebilecek.

HABERVAKTİM ÖZEL-

Bu haberi Türkiye ilk habervaktim'den öğrendi. AYİM'in bu tartışmalı kararını habervaktim, dün yayınlamıştı.
Konu bugün pek çok gazetede yer alırken, internet siteleri tarafından da ilgiyle karşılandı.

O haberimiz şöyle:

Askeri yargıdan sivil irada tarafından onaylanan YAŞ kararlarına by-pass anlamını taşıyan bir karar geldi.

Edinilen bilgilere göre, haklarındaki ağır cezalık yargı süreci ve suçlamalar nedeniyle, sivil irade tarafından YAŞ’ta terfi ettirilmeyen üç komutana terfi yolu açıldı. Sivil irade tarafından onaylanan YAŞ kararlarına by-pass anlamı taşıyan karar, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından verildi. AYİM Yüksek Askeri Şura kararlarıyla terfi ettirilmeyen üç generalin davasını kabul ederek, bir üst rütbeye terfi ettirilmesi gerektiği yönünde karar verdi.

Yüksek Askeri Şura toplantılarında başta Balyoz Davası’nda sanık olmaları ve haklarındaki suçlamalar nedeniyle terfi ettirilmeyen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremeoğlu’na bu kararla bir üst rütbeye yükseltme yolu açılmış oldu. Kararla birlikte terfi alamayan üç general bir üst rütbeye terfi edebilecek.

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI ONAYLAMADI
Hükümet üyeleri dahil çok sayıda fişleme belgesine imza atan Tümgeneral Helvacıoğlu, Aktütün, Çukurca ve Gediktepe baskınları ile 7 Mehmetçiğin kendi mayınımızla şehit olması olaylarının aktörü Tümgeneral Kaya ve ismi Ergenekon İddianamesinde de sıkça geçen Tuğgeneral Gavremoğlu aynı zamanda Balyoz Sanıkları.

Haklarındaki ağır iddialar ve yargılamalar nedeniyle YAŞ toplantılarında üç general terfi ettirilmemişti. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan YAŞ’ta bu 3 komutanın terfisine muhalefet etmişler ve Milli Savunma Bakanı da listeye koymamıştı. 30 Ağustos’ta emekli olması gereken üç komutana uzun süre sağlık raporu ve idari raporlar verilerek, AYİM’in karar vermesi için zaman kazanılmış oldu. AYİM’in kararıyla birlikte de 3 komutana sivil iradenin verdiği YAŞ kararları by-pass edilerek terfi yolu açılmış oldu.

GÜRBÜZ KAYA: KAMUOYUNU YANILTTI
Zafiyetlerin yaşandığı ortaya çıkan 17 askerin öldürüldüğü Aktütün baskını ise Tümgeneral Gürbüz Kaya döneminde gerçekleşti. 2009 yılında Çukurca’da yedi askerin şehit olduğu TSK mayınının, PKK’ya ait olduğunu söyleyerek kamuoyunu yanıltan da Kaya idi. Mayınlarla ilgili internete düşen ses kaydı infial oluşturdu. Sorumluluğundaki Gediktepe Karakolu’na yapılan baskında da 11 asker hayatını kaybetti. Baskın haberinin iki gün önce emniyet tarafından bildirildiği, baskını gerçekleştiren PKK’lıların 15 gün önce sınırdan geçerken heronlar tarafından görüntülendiği ortaya çıktı. PKK’lıları “çoban zannettik” diye açıklama yaptı. Neticede YAŞ’ta Harita Genel Komutanlığı’na vekaleten atanmıştı.

GAVREMOĞLU: BALYOZ’DA ADI GEÇİYOR
Bir diğer isim Tuğgeneral Abdullah Gavremoğlu da Balyoz sanıklarından. Gavremoğlu’nun adı Suga Eylem Planı’nda, Yunanistan’la çıkartılacak çatışmadaki koordinatör olarak da geçiyor. Ergenekon iddianamesindeki bir belgede isminin karşısında “GATA’dan başka yerde muayene olmasın“ şeklinde not var. Ergenekon’un TUBİTAK’taki proje, bağlantısı ve irtibatlarını takip ettiği iddiası da var. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na atanmıştı.

HELVACIOĞLU: CUMHURBAŞKANI’NI, BAŞBAKAN’I FİŞLEDİ
Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nun ise Başbakan, Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleriyle ilgili fişleme belgeleri hazırladığı ortaya çıktı. Türkçe İbadet Andıcı’nın yanı sıra İstanbul’daki üç bin cami ve cemaatini fişledi. YAŞ’ta Jandarma Denetleme Başkanlığı görevine atandı.

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.