Terfi skandalında Vecdi Gönül ismi

Terfi skandalında Vecdi Gönül ismi
Köşk’ten veto yiyen Balyoz sanığı üç generale terfi yolunu açan AYİM kararıyla sonuçlanan hukuk sürecinin perde arkası aydınlanıyor. 'Uyanık' askerler, Vecdi Gönül yönetimindeki MSB'yi yanlış yönlendirmiş...

YAŞ’ta, asker üyelerin oylarıyla, Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın korgeneralliğe, Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu’nun tümgeneralliğe, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun tümamiralliğe terfi ettirilmesine karar verildi. Kararname hazırlandı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, isimler hakkında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önerisini aldı. Ancak Gül, bu isimlerin terfisini kabul etmeyerek önüne bu yönde gelecek bir kararnameyi imzalamayacağını ifade edince Milli Savunma Bakanı Gönül, Kararnameyi geri gönderdi. 

GEREKÇE TUĞGENERAL VURUCU’DAN!
Kararnamenin geri gönderme gerekçesi ise, iptal davası açma gerekçesini oluşturdu. MSB Hukuk İşleri Başkanı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu’nun hukuki yardımıyla hazırlanan gerekçede, “bu kişiler hakkında yakalama emri bulunması nedeniyle terfi işleminin tamamlanmadığı” bildirildi. Böylelikle, MSB yanlış yönlendirilerek, iptal davası açılması halinde gerekli gerekçe hazırlanmış oldu. 

Hukuka aykırı işlemler

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) karar sürecinde çok sayıda hukuka uygun olmayan işlem yapıldı. Generallerin “yürütmeyi durdurma talebini” AYİM 1. Daire’de görüşmesi gerekirken, Başkan Tuğg. Abdullah Aslan, yetkisini kullanarak davayı Daireler Kurulu’na aldı. 10 üyeden oluşan Daireler Kurulu’nun, kurul başkanı da dahil olmak üzere hakim üyelerinde kısa sürede, “Cumhurbaşkanının kararının da şura kararının devamı niteliğinde olduğu, dolayısıyla denetlenemeyeceği” görüşü ağırlık kazandı, Ancak ne olduysa görüşme günü oldu ve bu karar bir anda değişti. Hakim Albay Celal Işıklar’ın görüşme günü, görüşmenin hemen başında yaptığı açıklamalarla, kararın iptale doğru kaydığı bilgisi üyelere iletilmiş oldu. Ve AYİM Daireler Kurulu, 10 üyenin de oyuyla Balyoz sanığı generallerin taleplerini kabul ederek yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.