Kampüslerde Filistin-İsrail savaşı

Kampüslerde Filistin-İsrail savaşı
Filistin topraklarını işgal altında bulunduran İsrail'e karşı başta ABD olmak üzere Batılı ülke üniversitelerindeki öğrenciler büyük tepki gösteriyor. Kanada, ABD ve İngiltere'deki üniversite öğrencilerinin kurduğu Filistinle Dayanışma Platformları, İsrai

MEHMET NEDİM ASLAN

Filistin topraklarını işgal altında bulunduran ve etnik temizlik politikası uygulayan İsrail, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından desteklense de örgütlü sivil toplum kuruluşları ve öğrenci dernekleri tarafından büyük tepki topluyor. ABD ve Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde öğrenciler oluşturdukları Filistinle Dayanışma Platformları'yla İsrail'e karşı boykot ve ambargo çağrısı yapıyor.

GALLOWAY'IN KONUŞMASINI SABOTE EDECEKLER
Filistin'deki insanlık dramına karşı duran öğrencilerin kampüslerdeki faaliyetlerinden rahatsızlık duyan İsrail yanlısı Yahudi öğrenciler de zaman zaman Filistinle Dayanışma Platformları'nın düzenlediği etkinlikleri sabote etmeye çalışıyor. Yahudi örgütleri bunun için, Gazze'ye Özgürlük Konvoyu'nun mimarlarından İngiliz parlamentosu eski üyesi George Galloway'ın Kanada'daki üniversitelerde yapacağı konuşmayı sabote etmek amacıyla ilginç bir yola başvurdu. Galloway'in konuşma yapacağı salonlara Yahudilerin giderek konuşmayı sabote etmesi çağrısı yapan Yahudi kökenli gazeteci Joanne Hill, Yahudi öğrencilerin tüm biletleri toptan satın alarak Filistinli yanlısı öğrencilerin salona girmesine izin vermemesini ve salona girerken birer Filistin puşisi takarak Filistinli gibi görünmelerini istedi. 11 gün boyunca 10 kentteki üniversitede Filistin'de yaşanan insanlık dramını konuşacak olan Galloway, geçtiğimiz yıl Kanada'ya girişine izin verilmemiş bu karar daha sonra bir başka mahkeme tarafından bozulmuştu.

AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİNDE YAŞANAN SAVAŞ
Filistin-İsrail savaşı sadece Kanada üniversitelerinde yaşanmıyor. Amerika'daki üniversitelerde İsrail'i eleştiren akademisyenler İsrail lobisinin baskısıyla üniversiteden uzaklaştırılıyor. Yahudi kökenli olmalarına rağmen İsrail'i eleştirdikleri için Norman Finkelstein, Joel Kovel gibi tanınmış akademisyenler Yahudi örgütlerinin baskısıyla üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Üniversitelerin öğretim görevlilerine karşı uyguladığı bu yaptırıma rağmen, Amerikan üniversitelerindeki öğrenciler Filistinlilere şiddet uygulayan İsrail'e karşı ilginç eylemlerde bulunuyor. Geçtiğimiz ay iki İsrailli subay Michigan Üniversitesi'nde konuşma yaparken salonu dolduran öğrenciler hep birden sessiz bir şekilde salondan ayrıldı ve İsrail'i protesto etti. Amerikan üniversitelerinde Yahudi karşıtlığının arttığını öne süren Yahudi lobisi ise Yahudi karşıtı diye lanse ettiği Filistin asıllı Amerikalı insan hakları savunucusu Ali Abunimah'ın New Meksiko Üniversitesi'nde konuşturulmaması için üniversiteye mektup yazdı. Ali Abunimah, İsrail'i Boykot ve Ambargo kampanyasının da öncüleri arasında bulunuyor.  

İNGİLİZ ÜNİVERSİTELERİ AKADEMİK BOYKOT UYGULUYOR
Kanada ve Amerikan üniversitelerinde yaşanan bu savaşın bir benzeri İngiltere'de de yaşanıyor. İngiliz üniversitelerindeki en örgütlü öğrenci grubunu oluşturan Filistinle Dayanışma Platformu bu ülkede İsrail malları satan firmaları deşifre ederek tüketicilerin bu firmalardan alışveriş yapmaması çağrısı yapıyor. Platformun yaptığı çalışmalar sonucu ülkedeki birçok üniversite İsrail işgaline sessiz kalan ya da destekleyen İsrailli akademisyenlere kültürel ve akademik boykot uyguluyor. Platformun İsrail'e yönelik boykot çağrısından rahatsızlık duyan Yahudi örgütleri de Yahudi öğrencilerin örgütlenerek İsrail yanlısı kampanya sürdürmeleri için çalışmalar yapıyor. Yahudi lobisi bu amaçla İngiliz Savunma Ligi gibi ırkçı gruplarla da işbirliği yaparak üniversitelerin radikallerin eline geçtiği propagandası yapıyor.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.