Gözler Wikileaks'te bugün açıklıyor...

Gözler Wikileaks'te bugün açıklıyor...
Wikileaks'in açıklayacağı 2.7 milyon gizli belge ABD'de panik oluşturdu. ABD Dışişleri; Türkiye(!), İsrail ve Kanada gibi yakın müttefiklerini arayıp ‘Görecekleriniz sizi rahatsız edebilir. Ama ittifakımız bozulmasın' dedi.  

Irak ve Afganistan ile ilgili gizli belgeleri yayınlayarak Washington'u köşeye sıkıştıran Wikileaks sitesi en büyük bombasını bugün patlatıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ile dünyanın dört bir yanındaki Amerikan elçilikleri arasındaki yazışmaları içeren 2.7 milyon gizli belge kamuoyuna açıklanacak.

ABD'nin sızma tehlikesi nedeniyle 4 ay önce elçiliklerini uyardığı, onların da arşivlerinde inceleme yaptıkları belirtildi. Özellikle Rusya, Kanada, İsrail ve Türkiye ile ilişkileri oldukça zora sokacak bilgiler olduğu ifade ediliyor. ABD şimdiden bu ülkeleri arayıp “Yazılanları görünce bize kızmayın” dedi

Önce Irak ve Afganistan'da öldürülen sivillerin sayısının bilinenden çok daha fazla olduğunu öğrendik, ardından İngiliz ve Amerikan güçlerinin bu ülkelerde düzenledikleri operasyonlarda savaş suçu dahi işlemiş olabileceğine dair deliller ortaya çıktı. Tüm bunların kaynağında ise bundan sadece birkaç yıl önce yayına geçen dünyanın ilk ve tek “gizli belge ifşaat” sitesi Wikileaks'ti. Amerikan yönetimi şimdiye dek yayınlanan bu gizli askeri raporlardan zarar gördü ama bu çok da üstesinden gelinemeyecek bir zarar değildi. Ancak Wikileaks'in patronu, henüz 39 yaşındaki Julian Assange'ın sürprizleri bitmemişti.

Elçiliklere uyarı mesajı gitti

Wikileaks birkaç gün önce twitter'dan yaptığı duyuruda ellerinde Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın dünyanın dört bir yanındaki elçilikleriyle yaptığı gizli yazışmaları içeren 3 milyona yakın belge olduğunu belirtti ve bunların yakında açıklanacağını duyurdu. Wikileaks'e yakın kaynaklar dün 2000-2010 tarihleri arasındaki yazışmaları içeren bu belgelerin içinde ABD'nin PKK'ya silah yardımı yaptığına, PKK'nin eylemlerine göz yumduğuna, PKK üyelerini bile bile yakalamadığına ilişkin belgelerin varlığını Londra merkezli El Hayat gazetesine açıklamıştı. Dün bu iddialar tüm Amerikan basınında geniş yer buldu. Hatta ABD'nin bu sızıntıdan 4 ay öncesinden beri haberdar olduğu, tüm elçiliklerine de, “Arşivlerinize girin, bizi küçük düşürmesi muhtemel tüm belgeleri tespit edin” talimatı gönderdiği ortaya çıktı.
Ankara'yı da aradılar

ABD'nin tüm elçilikleri son 4 aydır arşivlerinde son 10 yılda yaptıkları yazışmaları inceliyordu. Hatta Moskova'daki ABD elçiliğinde, “Off şuraya bak Putin hakkında ne yazmışız..” benzeri diyaloglar yaşandığı belirtildi. Rus basınında yer alan iddialara göre belgelerde Rus liderler hakkında çok sert ifadeler içeren raporlar da bulunuyor. Rusya'daki rüşvet ve yolsuzluklara karışan siyasetçilerle ilgili bilgilerin yer aldığı iddia ediliyor. Aynı şekilde ABD'nin iki en yakın müttefiki olan Kanada ve İsrail ile ilgili de bu ülkeleri oldukça küçük düşüren ifadelerin bulunduğu iddia ediliyor. Nitekim bu durum, ABD Dışişleri sözcüsü Philip Crowley tarafından düzenlenen basın toplantısında da doğrulandı. Crowley, “Kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz. Belgelerin içinde bizi çok utandıracak şeyler olabilir” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Ankara'yı arayan Amerikalı diplomatların, “Görecekleriniz karşısında ittifakımız zarar görmesin” mesajı verdikleri de ortaya çıktı. Wikileaks ise dün yayınladığı mesajda, “Yeni bir dünya göreceğiz. Küresel tarih yeniden yazılacak” ifadesini kullandı.

ORTALARDA GÖRÜNMÜYOR

CIA tarafından kendisine kurulduğu iddia edilen komplo sonucu 3 kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan ve INTERPOL tarafından aranan Avustralya vatandaşı Julian Assange, bu büyük ifşaat öncesinde ortalarda görünmüyor. Assange'nin yakalanmamak için gizli bir yerde saklandığı belirtiliyor.

Amerikan halkının yüzde 86'sı, belgelerin ABD'yi zora sokacak olması durumunda bile kamuoyuna açıklanması gerektiğini düşünüyor. (VATAN)

AMERİKA PKK'LILARA YARDIM ETTİ

Açıklanacak belgelerde, Amerika'nın terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin açıkça görüleceği belirtiliyor. Site, PKK'nın Washington'dan destek aldığını iddia ediyor. Açıklanması beklenen askeri belgelerde "ABD'nin PKK'ya silah verdiği ve Irak'taki tutuklu teröristleri bıraktığı"nın görüldüğü kaydediliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.