ABD'nin Suudi bombası

ABD'nin Suudi bombası
ABD’nin Suudi Arabistan’da halkı değerlerinden uzaklaştırmak ve Amerika’ya karşı sempati duyulmasını sağlamak için popüler televizyon programlarını kullandığı ortaya çıktı.

MEHMET NEDİM ASLAN'ın haberi

Amerika, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülke halklarını değerlerinden uzaklaştırmak için bakın nasıl bir taktik izlemiş.

UMUTSUZ EV KADINLARI ABD’NİN UMUDU

ABD yönetimi, Amerikan televizyonlarının en çok izlenen filmlerini Arapça alt yazıyla Suudi Arabistan’da yayınlanmasıyla, bu ülke halkının değerlerinden uzaklaşacağı öngörüsünde bulunmuş. “Radikalizmle mücadelenin araçları” olarak nitelendirilen televizyon programları arasında Amerikan yapımı David Letterman’la Gece Şovu, Friends ve Umutsuz Ev Kadınları dizileri de bulunuyor. Mayıs 2009’da Riyad’dan Washington’a gönderilen gizli belgede, David Letterman’ın nüfuz ajanı olduğu belirtiliyor.

AL HURRA TELEVİZYONUNUN ETKİSİ

Belgeye göre, Suudi Arabistan’da en popüler televizyon programlarını Amerikan yapımı şov programları ile diziler oluşturuyor. Arapça alt yazıyla yayınlanan bu televizyon yapımlarının Suudi Arabistan’ın en muhafazakar bölgelerinde bile çok popüler olduğu belirtilen belgede, Suudi yönetiminden ismi verilmeyen bir yetkilinin “Hükümet radikalizmle mücadele için yeni araçlar kullanıyor” şeklindeki sözlerine de yer veriliyor. Suudi yetkili ayrıca, Amerikan programlarının Suudiler üzerinde çok etkili olduğu ve bunda Amerikan finansmanıyla yayın yapan Al Hurra televizyonun önemli olduğunu söylediği ifade edilirken, belgede Amerikan propagandasının daha önce hiç bu kadar başarılı olamadığını kaydettiği ifade ediliyor.

MURDOCH’LA OLAN İLİŞKİLER

Suudi yetkili ayrıca, Suudilerin dış dünyaya çok ilgi duyduğunu ve herkesin yapabilirlerse Amerika’da eğitim görmek istediğini söylediği kaydedilen belgede, “Suudiler daha önce hiç olmadığı kadar Amerikan kültürüyle büyülenmiş” ifadelerini kullanıyor. Belgede, Suudi hükümetinin Amerikan programlarına olan ilgisinin Prens Tala’nın dünyanın en büyük medya patronu Rupert Murdoch’ın News Corporation ve Twentieth Centruy Fox şirketleriyle olan yakın ilişkisine bağlanıyor. Murdoch’a, Amerika’daki Yahudi lobisi tarafından iki yıl üst üste şeref nişanı verilmişti.

CLOONEY VE AL PACINO

Fox Movies kanalında yayınlanan filmlerin Suudi izleyicilerin değerleri ve dünya görüşü üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu belirtilen belgede, George Clooney’ın oynadığı ‘Michael Clayton” ve  Al Pacino ile Robin Williams’ın oynadığı “Imsomnia” filmlerinin Suudiler üzerinde etkili olduğu ifade ediliyor. Belgede Suudi yetkilinin Amerikalı diplomatlara, radikal görüşlerin medya ve televizyonlarda kamuya seslenmeden mahrum bırakıldığını ve Amerikalıların yine de dikkatli olması gerektiği çünkü cihatçıların hala bulunduğunu söylediği kaydediliyor.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.