Yüksek yargıda kaos buluşmaları

Yüksek yargıda kaos buluşmaları
Ergenekon soruşturması kapsamında ÇYDD ve ÇEV yöneticileri ile üyeleri hakkında düzenlenen iddianamede, Ergenekon sanıklarının yüksek yargı üyeleriyle irtibatı gözler önüne seriliyor.

KENAN KIRAN'ın haberi

9 Şubat 2008 tarihinde, yıllardır süren başörtüsü yasağını üniversitelerde sona erdirecek olan Anayasa Değişiklik Teklifi'nin, TBMM'de ezici çoğunluğu oluşturan 411 oyla kabul edilmesi ve Köşk'e gönderilmesinin ardından Ergenekon Terör Örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Jandarma Eski Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un harekete geçtiği ve Ergenekon sanıklarının yüksek yargı üyeleri ile görüşmesi için randevu aldığı ortaya çıktı.

Emekli Orgeneral Şener Eruygur, 11 Şubat 2008 tarihinde Ergenekon sanığı ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'i aramış, kendisi ve ÇEV yöneticilerinin 12 Şubat 2008 tarihinde saat 11:00'da Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, saat 13:30'da Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, saat 14:00'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile görüşmesini sağlamış.
 
İŞTE O GÖRÜŞME
İddianamede, Şener Eruygur'un, Gülseven Yaşer'le yaptığı telefon görüşmesi aynen şöyle yer alıyor:
"Tape No: 6001, 11.02.2008 tarihinde saat 21:12'de Mehmet Şener ERUYGUR/Ali E. ile Gülseven YAŞER'in yaptığı görüşmede özetle; Mehmet Şener Eruygur'un "Ali beyi veriyorum, siz buluşma şeklini bi anlaşın aranızda" dediği ve görüşmeye Ali E.'nin devam ettiği, Ali E.'nin, "ben Ali E. nasılsınız" dediği, Gülseven Y.'nin "Buyurun Ali bey biliyorum teşekkür ediyorum şimdi yarın akşam 11'de Danıştay başkanı Sumru hanımla randevumuz var" dediği, Ali E.'nin "Saat 11'de. Nasıl planladınız gelmeyi" dediği, Gülseven Y.'nin, "Şimdi biz yarın sabah 8 uçağı ile geliyoruz arkadaşlarla. Birkaç tanesi uçakta olacak ben getireceğim öbürleri de orada olacaklar ama biz şöyle yapalım 11'e çeyrek kala ya da 20 kala orada buluşalım" dediği, Ali E.'nin, "O zaman Danıştay'ın önünde öyle mi?" dediği, Gülseven Y.'nin "Danıştay'ın evet, başkan özel kalemde de buluşabiliriz çünkü randevumuz var zaten şimdi Danıştay binası tam olarak nerede Ali bey?" dediği, Ali E.'nin "Danıştay binası Sıhhiye'de Sıhhiye Orduevini biliyor musunuz? Orduevinin hemen bitişiğindedir. Orduevi ile Danıştay arasında bir şey var yol yani sokak var" dediği, Gülseven Y.'nin, "Tamam hatırladım şimdi Ali bey. Özel kalemde bekleyebiliriz biz 15 çeyrek şey 20 kala orada olalım" dediği, Ali E.'nin, "Ben sizi orduevinden" dediği, Gülseven Y.'nin "Şeyden Sivil Toplum Kuruluşları birliği geliyoruz diyoruz size de bütün programı fakslattırıyorum yarın bizim sekreterle konuştum şimdi. 13:30 da da Yargıtay başkanına gidiyoruz saat 14:00'te de başsavcıya gidiyoruz Yargıtay başsavcısına" dediği, Ali E.'nin, "Efendim şöyle yaparsak bir kere Danıştay da buluşalım sonra konuşuruz" dediği, Gülseven Y.'nin, "Sonra programımızı konuşalım çok teşekkür ediyorum" dediği, Ali E.'nin, "Danıştay'da şöyle buluşalım 10:45'te ben Danıştay'ın özel kaleminde beklerim sizi. Yanımda şey Bilim Danışma Kurul başkanımız emekli gelmiyor mu bizim bir arkadaşın da gelme ihtimali vardı da" dediği..."
 
İŞTE O KRONOLOJİ
24 OCAK 2008: Ergenekon Terör Örgütü üyesi sanığı Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, "İktidar partisi zanlı" köşe başlıklı bir yazısında, "Savcı, kırmızı çizgiyi çiğneyip bölücülük ya da dincilik yapan siyasi partiye dava açmasın, görür gününü" dedi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'ya gözdağı verdi.

1 ŞUBAT 2008: TBMM Anayasa Komisyonu'nda başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Komisyon, AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerini 11 saatte tamamladı. Komisyon, teklifi 4 ret oyuna karşılık 17 oyla kabul etti.

5 ŞUBAT 2008: Ergenekon Terör Örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bedri Gültekin'i aradı ve, "16'sında Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeden önce ona destek amacı ile büyük eylem yapalım" dedi.
7 ŞUBAT 2008: Ergenekon zanlısı İlhan Selçuk, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız'a, "YÖK elden gidiyor... Gidiyor, yani her şey elden gidiyor, tuhaf bir durum var, bakalım ne olacak.. Şimdi yalnız 2 tane şey var; eğer kapatma davası açılırsa, bir de üstüne ekonomik kriz gelirse, Türkiye biraz karışırsa, belki bir umut doğabilir yani... Çünkü normal yollardan bunlar mümkün değil artık" dedi.
 
"YARGI, KAPATMA KARARINA DOĞRU GİDİYOR HABERİNİ DE VERDİLER"
8 ŞUBAT 2008:
İlhan Selçuk, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız'a, "Zannediyorum yargı da yürüyecek. Bunlar da yürüyecek, yargı da yürüyecek. Bir yerde bir hesaplaşma olacak herhalde. Yani şöyle bir şey aklıma geliyor; YARGI, KAPATMA KARARINA DOĞRU GİDİYOR, HABERİNİ DE VERDİLER. Kapatma kararını verdiği anda bunlar da diyecekler ki; biz milli iradeyiz, şey başlıyacak, ben milli iradeyim diyecek, birtakım şeyler yapmaya çalışacak; çünkü göğsünde KAPATILMIŞTIR levhası dururken, AKP bir şey yapamaz. Bir şey yapabilir, isim değiştirir" dedi.
 
411 OYLA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKTI
9 ŞUBAT 2008:
Yıllardır süren başörtüsü yasağını üniversitelerde sona erdirecek olan Anayasa Değişiklik Teklifi, TBMM'de ezici çoğunluğu oluşturan 411 oyla kabul edildi ve Köşk'e gönderildi. CHP, söz konusu değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı.
 
3 GÜN SONRA GÖRÜŞMELER BAŞLADI
12 ŞUBAT 2008:
68'liler Vakfı Başkanı Merdan Aslan ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticilerinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileri, 5-6 kişilik bir heyetle Danıştay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, Yargıtay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi üyesi ile görüştü.
 
YARGI ÜYELERİ İLE GÖRÜŞME
13 ŞUBAT 2008:
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Erkan Önsel, 13 Şubat 2008 tarihinde İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i aradı ve 68'liler Birliği Vakfı'nın Genel Sekreteri Merdan Aslan'ın, Danıştay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, Yargıtay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi'nin bir üyesi ile görüştüğünü söyledi.

Merdan Aslan, Doğu Perinçek'e yaptığı görüşmeleri anlattı ve, "Son derece emin, son derece kararlı konuştular. Son derece olumlu yanıtlar verdiler ve 'Hukuk olarak, Hukuk çerçevesinde, yargı olarak sonuna kadar direneceğiz ve kimse merak etmesin' dediler. Selma Hanım diye bir bayanla görüştük ama çok akıllı, çok militan.. (Selma Hanım'ı kastediyor). Anayasa Mahkemesi'nde üye..." dedi.
 
GÜL, KANUN'U ONAYLADI
22 ŞUBAT 2008:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören 5735 sayılı, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

14 MART 2008: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AK Parti'nin "temelli" kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.