Amerikalılar İsrail'e yeni yeni uyandı!

Amerikalılar İsrail'e yeni yeni uyandı!
İsrail'in, medya, siyaset ve bürokrasi üzerindeki nüfuzu aracılığıyla Amerikan kamuoyu üzerinde kurduğu hegemonya çatırdamaya başlıyor.

Amerika'nın Seatle kentindeki Seattle Ortadoğu Farkındalık Kampanyası, ABD'nin İsrail'e yaptığı 30 milyar Dolarlık askeri yardımı protesto etmek için otobüslere asılmak üzere afişler hazırladı. Ancak hazırlanan afişler İsrail lobisinin devreye girmesiyle otobüslere yapıştırılmadan kaldırıldı. ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımın vergi mükelleflerinin cebinden çıktığını belirten Kampanya yetkilileri ise, İsrail'in Ortadoğu'daki suçlarını ve ABD Hükümeti'nin işbirliğini deşifre etmekten vazgeçmeyeceklerini belirtiyor. 

MEHMET NEDİM ASLAN
İsrail lobisinin medya, siyaset ve bürokrasi üzerindeki nüfuzu aracılığıyla Amerikan kamuoyu üzerinde kurduğu hegemonya çatırdamaya başlıyor. Son yıllarda başta üniversiteler olmak üzere İsrail'in Filistin'de işlediği suçları seslendiren akademisyenlerin yanısıra, Amerikan kamuoyunda da az da olsa İsrail'e karşı tepkiler oluşmaya başladı.

“İSRAİL VERGİLERİNİZLE ÖLDÜRÜYOR”
Amerika'nın Seatle kentindeki Seattle Ortadoğu Farkındalık Kampanyası, ABD'nin İsrail'e yaptığı 30 milyar Dolarlık askeri yardımı protesto etmek için otobüslere asılmak üzere afişler hazırladı. Ancak hazırlanan afişler İsrail lobisinin devreye girmesiyle otobüslere yapıştırılmadan kaldırıldı. İsrail'in Gazze'ye saldırısının ikinci yıldönümünde otobüslere asılması planlanan afişlerde, “Sizin vergileriniz İsrail'in savaş suçlarına gidiyor” ifadeleri bulunuyor. Afişlerin otobüslere asılmasının onaylanmasına rağmen, Seattle'ın bağlı bulunduğu King County Valisi Dow Constantine, bu kararı erteledi. İsrail karşıtı afişleri yasaklayan Constantine, ticari olmayan tüm afişlerin geçici olarak yasaklandığını bildirdi.

GAZZE'YE GÖNDERMEDE BULUNAN AFİŞLER
İsrail lobisinin baskısıyla afişlerin otobüslere asılmasını yasaklayan Constatine gerekçe olarak da “güvenlik endişesi”ni gösterdi. “Biz bir konu hakkındaki görüşü diğer görüşün önüne koyamayız.Bu yüzden ticari olmayan tüm reklamlar belediye meclisinde sürekli bir karar alınana kadar geçici olarak yasaklandı” diyen Constantine'in bu açıklamasına Seattle Ortadoğu Farkındalık Kampanyası tepki gösterdi. Kampanya Sözcüsü Ed Mast, reklam afişlerinin amacının halkı Ortadoğu barışı konusunda tartışmaya davet etmek olduğunu belirtti. Kampanyanın hazırladığı ve İsrail'in Filistin'deki uygulamalarını Amerikan bu ülkeye yaptığı askeri yardıma bağlayan reklam afişlerinin 12 otobüse asılması planlanmıştı. İsrail'in Gazze'ye saldırısının ikinci yıldönümü olan 27 Aralık'ta asılması planlanan reklam afişleri önce onaylanmış, ardından İsrail lobisinin devreye girmesiyle reddedilmişti.

30 MİLYARLIK YARDIM AMERİKAN HALKININ CEBİNDEN GİDİYOR

Öte yandan Seattle Ortadoğu Farkındalık Kampanyası, Amerikan kamuoyunu Ortadoğu'daki Filistin sorunu konusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Otobüslere asılması planlanan reklamların reddedilmesine rağmen Seattle'da ses getiren Kampanya, internet üzerinde de Amerikalılara ABD'nin kendilerinden aldığı vergileri İsrail'e aktardığına dair makaleler yayınlıyor. Amerika'nın 2007'de onayladığı 30 milyar Dolarlık yardımın Amerikan halkının cebinden çıktığı ve İsrail'in bu yardımla Filistin'de etnik temizlik yaptığını bildiren Seattle Ortadoğu Farkındalık Kampanyası, seçmenlere bu durumu protesto etmek amacıyla Kongre ve Temsilciler Meclisi üyelerini mektup ve e-posta yoluyla uyarması çağrısı yapıyor.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.