İngiltere'de 140 yıllık yasak kalktı!

İngiltere'de 140 yıllık yasak kalktı!
İngiltere'de 4 yıldan daha az hapse mahkum olanlar seçimlerde oy kullanabilecek.

Mahkumlara uygulanan 140 yıllık yasağın kaldırılmasıyla birlikte hapisteki 28 bin kişi sandık başına gidebilecek.

Adalet Bakanı Crispin Blunt, 28 bin 770 kişinin bu yasadan yararlanacağını belirterek 5 bin 991 mahkumun şiddet olaylarına karışmaktan, 1753 kişinin ise cinsel taciz suçları nedeniyle cezaevinde yattığını kaydetti.

Geçen yıl bu yönde değişiklik sinyali veren İngiliz hükümeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da yasağın kaldırılması için uyarılmıştı. Ancak bazı milletvekilleri bu yasağın kaldırılmasına karşı.

Avrupa Birliği (AB) karşıtı olmakla bilinen Philip Hollobone, "Sırf AB istedi diye böyle bir yasağın kaldırılması saçmalık. İngiliz hükümeti bunu kabul etmek zorunda değildi. İngiliz parlamentosu bu yasağı AİHM kurulmadan önce almıştı" dedi.

'Gölge' adalet bakanı olarak nitelendirilen Sadık Han ise, oy kullanacak mahkumların sayısını bir hayli fazla olduğunu vurguladı. Han, "Bu masum insanların yüzüne atılmış bir tokattır. Biz halihazırda bu koalisyon hükümetinin bıçakla işlenen suçlar konusundaki sözlerini tutmadıklarını gördük. Şimdi de binlerce suçluya oy hakkı veriyorlar" diye konuştu.

Hükümet adına konuşan bir kabine yetlisi ise konuyla ilgili olarak, yasanın 4 yıl ve daha fazlası için ceza alan mahkumları kapsamadığını söyledi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.