Savunma komedisi

Savunma komedisi
İnternete düşen şok ses kaydında, karşısındaki şahsa, “Onama mı istiyorsun, bozma mı?” diye soran, bozma cevabı alınca da, “Neden bozma istiyorsun madem mahkum etmişler adamı?” diyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Aktan’dan d

İnternete düşen ve Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan’a ait olduğu ileri sürülen konuşmada, “Onama mı istiyorsun, bozma mı? Yaz şuraya” dediği ve bu konuşmadan sonra söz konusu dosyanın jet hızıyla bozulduğu ortaya çıkarken, daha düne kadar “Dosya çok, zaman yok” diye feryat eden Yüksek Yargı mensupları, söz konusu skandal karşısında tatmin edici cevaplar veremedi. Ses kaydının ait olduğu iddia edilen Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan ise, dün komik bir savunma yaptı.

Aktan yaptığı yazılı açıklamada, haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Üniversite yıllarından beri tanıdığı bir avukat arkadaşının yargı bağımsızlığıyla ilgili makale, yazı istemesi ve işlerinin yoğunluğu nedeniyle hazırlayamadığına ilişkin konuşmasının göreviyle birleştirilerek yansıtıldığını ve farklı anlamlara çekildiğini belirten Aktan, şunları kaydetti:

“Gayri ahlaki olmanın ötesinde hukuka aykırı şekilde pervasızca ve hayasızca sürdürülen kampanyanın, ulus-devlet, laiklik gibi Cumhuriyetimizin temel değerlerini savunmaktan şahsımı alıkoyamayacaktır. Görüşmediğim sanıkla görüştüğümü söyleyebilenler, attıkları iftiranın sorumluluklarını da bilmek durumundadırlar.”

GERÇEKER, TATMİN EDECİ CEVAP VERMEDİ
Siyasetçi gibi yaptığı açıklamalar gündeme gelen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise söz konusu ses kaydıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Ancak Gerçeker, Aktan hakkında mı yoksa dinleme iddialarıyla ilgili mi suç duyurusunda bulundukları sorusuna açıklık getirmedi. Gerçeker, “Söz konusu Yargıtay üyesi hakkında bir işlem yapılacak mı? “Onama mı bozma mı istiyorsun?” diyen bir Yargıtay üyesi, millet adına karar verebilir mi? Söz konusu Yargıtay üyesi, istifa edecek mi veya görevinden alınacak mı?” sorularına cevap vermedi.

DANIŞTAY BAŞKANI BİRDEN’DE SUS PUS
Adli ve İdari Yargı sınavlarını iptal eden Danıştay’ın başkanı Mustafa Birden ise Adalet Bakanı’nı özür dilemeye davet etmişti. Birden, kendisine yönelttiğimiz, “‘Onama mı bozma mı istiyorsun?’ diyen bir Yargıtay üyesi, millet adına karar verebilir mi? Söz konusu Yargıtay üyesinin milleten özür dilemesi ve istifa etmesi gerekmez mi?” sorularına cevap vermedi.

DOSYAYA KARARTMA...
İddiaların internete düşmesinin ardından Yargıtay’ın internet sitesinde yer alan dosya sorgulama bölümünün ulaşılamaz hale gelmesi dikkat çekti. Dosya sorgulama bölümüne girildiğinde, “Bu web sitesi tarafından sunulan güvenlik sertifikası güvenilir bir sertifika yetkilisi tarafından verilmedi. Bu web sayfasını kapatmanızı ve bu web sitesini kullanmamanızı öneririz” yazısı çıkıyor. Her gün ulaşılabilen dosya sorgulamanın birden hizmet dışı hale gelmesi karartma şüphesini akıllara getirdi.

“GÖREVDE KALMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Hukukçular, Yargıtay Üyesi Aktan’a onuruyla istifa etmesi çağrısında bulundu. Yeni Akit’e konuşan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Aktan’ın ifadelerinin çok vahim olduğunu belirterek, “Bu konuşmalar gerçekten yapılmış ve dava bu yönde sonuçlanmış ise bir hukukçu için tam bir faciadır” dedi. Kılıçkaya, “Demokratik bir devlette böyle bir hakimin görevde kalması mümkün değildir. Her ne olursa olsun kendisinin görevinden istifa etmesi gerekir” diye konuştu.

“İSTİFA ETMELİ”
Adalet Gönüllüleri Derneği Genel Başkanı Avukat Emre Yurtalan ise tahliyeler konusunda feryat eden Yargıtay Başkanlığı’nın bu konuda çok ciddi bir soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Geçmişte bir çete üyesi ile telefonda görüştüğü ortaya çıkan bir Yargıtay Başkanı’nın istifa ettiğini hatırlatan Yurtalan, “Eğer bu görüşmeler gerçek ise derhal soruşturma açılması gerekir. Halk arasında, herkes para vererek istediği kararı verdirebilir veya bozdurabilir, diye biliniyor artık. Söz konusu Yargıtay üyesinin istifa etmesi ve hakkında ceza soruşturması açılması gerekiyor” diye konuştu.

AKTAN’IN İLK SES KAYDI DEĞİL
Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan, daha önce de Ergenekon davalarını sekteye uğratmak, delilleri etkisizleştirmek ve sanıklara yardım etmek için çaba göstermekle gündeme gelmişti.

“TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLECEK”
Aktan, daha önce de internete düşen ses kaydında, Ergenekon’un Erzincan ayağıyla ilgili davanın sanıklarından Başsavcı İlhan Cihaner’i kurtarma operasyonunda gündeme gelmişti. “Cihaner’i kurtaran Yargıtay başkanı olur” diyen Aktan, bu süreçte izlenecek yolu şöyle özetliyordu: “Dosyayı birleştirdikten sonra önce tüm sanıklar tahliye edilecek. Sonra biraz uzatıp dosya kapatılacak. Burada tahliye kopartmaya bakmak lazım, bir buçuk ayı yedik.”

“ERGENEKON’UN YARGIDAKİ BAŞI”
İnternete düşen bir ses kaydında ise Hamdi Yaver Aktan hakkında şöyle söz ediliyor: “Hamdi Yaver Aktan çok enteresan bir adam. İyi hukukçu. Ergenekon’un Yargıtay’daki başı gözüyle bakılıyor ona. Yani Yargıtay’da bir dava açılsa ilk gidecek Hamdi Yaver Aktan. Ama bunu da şöyle algılıyorum ben. Bu da pusmuş durumda.”

“ÖCALAN’A İHTİYACIMIZ VAR”
Aktan’ın internete düşen ve kendisinin de kabul ettiği bir diğer ses kaydında, referandum sürecinde teröristbaşı Öcalan’a ihtiyaç olduğunu söylediği ortaya çıkmıştı. Aktan, şöyle diyordu: “Kürtler istediklerini almak için diretecekler. Ulan batıyorlar ya... Anayasa’ya, tam bir kaos olsun, bu kaostan ben yararlanıyorum. Ben birkaç yerde söyledim. Askerlere de söyledim. Bunlara ihtiyacımız var, yani ‘evet’ dediği anda gidiyor bu iş... Abdullah Öcalan’a çok ihtiyaç var şimdi.”

İLGİLİ HABERLER: 

YARGIDA İŞLER BÖYLE YÜRÜYOR-ŞOK SES KAYDI

ŞOK: O BOZMA BU BOZMA MI?

İRİ MEDYA BUNU DA GÖRMEDİ

HASAN TOSUN / AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.