Ak Parti'den akaryakıt isyanı!

Ak Parti'den akaryakıt isyanı!
Adalet ve Kalkınma Partisi Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, sürekli artan akaryakıt fiyatlarına tepki gösterdi. 

Gedikli, bu konuda ilgili üst kurullar EPDK ve Rekabet Kurumu'nu göreve çağırdı: "Etkin piyasa gözetimine ihtiyaç var. Pahalılık bizle ilgili değil. Bunu birilerinin incelemesi gerekmez mi?" diye sordu. 

AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, TRT Haber'de yayınlanan 'Ekonomi Kulübü' programına konuk oldu. Burada gündeme ilişkin soruları cevaplayan Gedikli, akaryakıt fiyatlarındaki artışı iktidara bağlamanın yanlış olacağını ifade etti. Gedikli, "Akaryakıt sektöründe hem rafineri çıkışında hem de dağıtımda problem var. Türkiye'de tek rafineri bulunuyor ve burası İtalya'daki merkez fiyatı baz almıyor, kendince fiyat belirliyor. Öte yandan 5 firma dağıtımı ele geçirmiş durumda. Bunlar arasında fiyat anlaşması var mı yok mu bakılmalı. Çünkü piyasaya bakıyorsunuz fiyatlar aşağı yukarı aynı. Yani durum şüpheli." şeklinde konuştu. 

EPDK, Rekabet Kurulu gibi üst kurulları görevlerini yapmaya çağıran Bülent Gedikli, "Bu kurumlar bizden önce kuruldu. Önce kendi işlerini yapacaklar ki yetmezse başka şeylere bakılacak. Etkin piyasa gözetimine ihtiyaç var. Pahalılık bizle ilgili değil. Bunu birilerinin incelemesi gerekmez mi?" ifadelerini kullandı.

"BU MERKEZ POLİTİKASIYLA CARİ AÇIK ÇÖZÜLMEZ"
Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalarla ilgili düşüncelerinin ekonomi dünyasının genelinden farklı olduğunu ifade etti. Para politikası kararlarının kısa vadede kısmen etkili, uzun vadede etkisiz olduğunu ileri süren Gedikli, merkez bankasının kararlarının cari açığa çözüm üretmeyeceğini savundu. "Önemli olan mali politikalar." diyen Gedikli şunları söyledi: 

"Cari açıktan ziyade finansman kalitesine dikkat etmek gerekli. Dün sıcak para gelsin diye yalvarırken bugün gelmesin diye tedbirler alıyoruz. Enerjiyi çıkarırsak cari açık da ortadan kalkacak aslında. 2005 yılında ülkeye 22 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. Bu, daha sonra başka sebeplerin de etkisi ile azaldı. Dolayısıyla demokrasi açığından çok demokrasi açığı daha önemli. Yani başka tedbirleri de devreye sokmak gerekiyor."

Bir başka sıkıntının da akaryakıt sektöründe yaşandığına değinen Gedikli, "Akaryakıt sektöründe hem rafineri çıkışında hem de dağıtımda problem var. Türkiye'de tek rafineri bulunuyor ve burası İtalya'daki merkez fiyatı baz almıyor, kendince fiyat belirliyor. Öte yandan 5 firma dağıtımı ele geçirmiş durumda. Bunlar arasında fiyat anlaşması var mı yok mu bakılmalı. Çünkü piyasaya bakıyorsunuz fiyatlar aşağı yukarı aynı. Yani durum şüpheli." şeklinde konuştu.

EPPDK, Rekabet Kurulu gibi üst kurulları görevlerini yapmaya çağıran Bülent Gedikli, "Bu kurumlar bizden önce kuruldu. Önce kendi işlerini yapacaklar ki yetmezse başka şeylere bakılacak. Etkin piyasa gözetimine ihtiyaç var. Pahalılık bizle ilgili değil. Bunu birilerinin incelemesi gerekmez mi?" diye sordu.

"CHP'NİN PROJELERİ HARCAMAYA DAYALI, GELİR NERDE?"
AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) açıkladığı projeleri de eleştirdi. Bu projelerin gelir getirecek projeler olmadığını, sadece harcamaya dayalı olduğunu ileri süren Gedikli, "600 lira dağıtmak mı daha anlamlı yuva sahibi yapmak mı daha anlamlı. Türkiye'de net asgari ücret 630 lira. Bu paraya çalıştıracak adam bulamazken, 600 lira verip insanları nasıl çalıştıracaksınız?" dedi.

Bu tür sadece harcamaya dönük projelerde kaynağın nereden bulunacağının açıklanması gerektiğine işaret eden Gedikli, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul Projesi'ni ise şöyle savundu: "Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı çılgın projede gelir söz konusu. Kaldı ki projeyi sadece bir kanal olarak da düşünmemek lazım. Balkanlardan da yeni bir turizm aktivitesi oluşturabilir. Dolayısıyla yapılacak harcamanın karşılığı olacak."

"Projeler hep İstanbul'a mı yapılacak?" şeklindeki eleştirilere, "Beyannamemizde Türkiye'nin her yeri bulunuyor." diye karşılık veren Gedikli, şöyle konuştu:

"Fakat İstanbul, İzmir ve Ankara'ya ciddi prestij projeler yapılacak. Her bölge için dev prestij projeleri var. Bunlar da başlamış vaziyette. Bişz daha çok GAP'ı konuşuyoruz. Çünkü bitmek üzere. Diğer projeler de çok fazla konuşulacak. Büyük projeler var çünkü. İstanbul'u finans merkezi yapma fikri ülkede ciddi tartışıldı. Bunun yanında Enerji Borsası'nın kurulması söz konusu. Bütün bu projeler Türkiye'ye katma değer sağlayacak. İşsizliği gerçek anlamda azaltmanın yolu istikrarlı büyüme ile sağlanabilir."

3 YIL BÜTÇE AÇIĞI OLMAYACAK
Türkiye'nin 8 yıldır bütçe açığı diye bir problem yaşamadığını söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Gedikli, 3 yıl içinde de bir sorun yaşanmayacağını söyledi. Bunu, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırmasından sağlanacak 35 milyar TL ve özelleştirmelerden elde edilen 10 milyar 800 milyon TL'lik kaynağa dayandıran Gedikli, "Bu paraların bir kısmı ile borçlar ödenecek." dedi. 

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.