'Sünnet olacak çocuk aldatılmamalı'

'Sünnet olacak çocuk aldatılmamalı'
Operatör Dr.Serhan Tuncay, sünnet olmanın sağlık açısından çok önemli olduğunu, genel olarak çocukların kalıcı psikolojik etkilerin olmaması için sünnetin 2 yaşın altında ve 6 yaşın üzerinde olması ge

Sıcak havaların etkili olması ile birlikte sünnet törenlerinde artış gözleniyor. Bembeyaz pelerinlerini giyen çocuklar, önce dualarla ata bindiriliyor, ardından davul zurna eşliğinde cadde sokak şehirde tur attırılıyor. Eve gelen çocuk, hediyeler verilmeden attan indirilmiyor, yakınları, akrabaları hediyeleri verdikten sonra dualarla indirilip içeri alınıyor. Ancak bazı çocuklar sünnet olmaktan korktuğu için, çeşitli kaçma yöntemlerine de başvuruyor. Ağaca tırmanan, evin bir köşesine saklanan çocukların hikayeleri de duyuluyor.
Sünnet olmak Müslümanlar için olmazsa olmazlardan. Peygamberlerin âdeti olarak bilinen sünnet hakkında Peygamber Efendimiz (sav) sünnet olmayı fıtrattan olan beş şeyden biri olarak bildirdiği biliniyor. Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyorlar: "Dört şey var ki bunlar peygamberlerin sünnetlerindendir Sünnet olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek."

Operatör Dr. Serhan Tuncay, sünnet öncesi çocuğun psikolojik olarak olaya çok iyi hazırlanması ve kesinlikle aldatılmaması gerektiğini söyledi. Çocuğun ebeveyne ve hekime olan güveninin zedelenmemesi gerektiğini belirten Tuncay, "Bu işlemden hiçbir zarar görmeyeceği açıklanmalıdır. Sünnet öncesi mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Bu muayenede herhangi bir ek problem olup olmadığına bakılır. Ayrıca, kan tahlilleri alınarak sünnete engel herhangi bir durum olup olmadığı araştırılır." dedi.

"6 YAŞINA KADAR SÜNNET YAPILMASI UYGUN"

Tuncay, tıbbi bir zorunluluk varsa sünnetin her yaşta yapılabileceğini ifade etti. Bilimsel olarak, kalıcı psikolojik etkilerin olmaması için sünnetin 2 yaşın altında ve 6 yaşın üzerinde yapılması gerektiğini kaydeden Tuncay, "7 yaş ve üstündeki çocuklara işlem anlatılarak tercih çocuğa bırakılmalı ve lokal ya da genel anestezi ile yapılmalıdır. Sünnet, mümkünse 10-12 yaş ve sonrasına bırakılmamalıdır." şeklinde konuştu.
Tuncay, sünnet sonrası evde dikkat edilecek husuların olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Ameliyattan sonra ağrı kesicinin ilk iki gün, antibiyotiğin ise kutusu bitene kadar verilmesi gerekir. 2 günden sonra ağrı olmaz ise ağrı kesicinin verilmesine gerek yoktur. Ameliyattan 7 gün sonra banyo yapılabilir. Ameliyattan iki gün sonra yardımsız kendi işlerini görebilir (yemek yeme, odada dolaşma, oyuncakları ile oynama) ancak ameliyat sonrası ilk bir hafta aşırı hareket ve oyunlardan kaçınmalı ve ilk iki günü yatarak geçirmelidir."

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.