'Zaafiyet iddiası'nı çürüten rakamlar

'Zaafiyet iddiası'nı çürüten rakamlar
Sıkıntılı geçmesi beklenen kritik Yüksek Askeri Şura öncesinde Ankara'da ince hesaplar yapılıyor.

Geçen yıl sivil iradenin kararlılığı sayesinde haklarında yasal açıdan engeller bulunan isimler terfi ettirilmemişti.

Bu durumdan bir hayli rahatsız olan askeri kanadın birkaç aşamalı plan uygulayarak rövanşı almayı düşündüğü konuşuluyor.

Temel hedef ise sivil iradenin müdahalesini engellemek ve istenilen isimlerin terfisini sağlamak!
Kulislerdeki iddialara göre hükümeti köşeye sıkıştırmak için generallerin toplu istifası gündeme getirilebilir. Bu kozun temelinde ise Balyoz veErgenekongibi davalar sebebiyle 40'ın üzerinde generalin tutuklu olduğu ve bu durum sebebiyle orduda bir zafiyet yaşandığı iddiası yer alıyor.

Daha önce de çeşitli sebeplerle dile getirilen bu iddia, son terörist saldırının ardından tekrar gündeme taşınıyor. Bazı çevreler Balyoz benzeri davalardan tutuklu generalleri işaret edip koro halinde orduda zafiyet olduğu iddiasını dillendiriyor. Ancak rakamların dili, bu iddianın geçerli bir dayanağı olmadığını ortaya koyuyor.

Gazeteci Adem Yavuz Arslan da bu durumu köşesine taşıdı. İşte o çarpıcı rakamlar:

Ordudaki general sayısı TSK Personel kanunu ile belirlenmiş. Kayıtlara göre resmi kadro 301. Bununla birlikte istisnai hallerde 47 ilave kadro alınabilmesi imkanı var. Buna karşın şu an ilave 62 kadro alınmış. Yani 301 olması gereken general sayısı Genelkurmay Başkanı hariç 363.

Bu rakam, dünyanın en iyi orduları arasında gösterilen ABD ordusundaki general sayısının 3 katı. Bu rakamsal tablonun yanı sıra TSK'daki generallerle ilgili çarpıcı bir durum daha var. Orduda görevli yaklaşık 370 generalin yarısı Ankara'da görevli. Yani terörle mücadelenin aktif olarak yapıldığı sahada değiller. Oysaki modern orduların yapılanmasında tam tersi bir durum var. Bu iddiayı acı darbe tarihimiz de yalanlıyor. Çünkü 60 darbesinde 235 general ve 7 bin 200 subay ordudan uzaklaştırıldı. 71 muhtırasında 600 subay, 80 darbesinde 397 subay ve 80 darbesinden28 Şubatdönemine kadar YAŞ kararıyla bin 600 subay ve astsubay ordudan atıldı. Orduda o dönemlerde de bir zafiyet yaşanmadı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.