Diyaloğun mucidi patrikhane çıktı!

Diyaloğun mucidi patrikhane çıktı!
Bartolomeos “Dinler arası diyaloğun temellerini 25-30 yıl önce biz attık” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e ziyarette bulunan Fener Papazı Bartolomeos, tek tanrılı dinler arasındaki diyaloğa yıllardır kendilerinin öncülük ettiğini söyledi. Fener Papaz, “Sayın Başbakanımız da İspanya Başbakanı ile ’Medeniyetler İttifakı’nı kurmuşlar, çok güzel yürütüyorlar” dedi.

Bartho: Diyaloğun öncüsü biziz
Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos, İstanbul Metropoliti, Heybeliada Ruhban Okulu’ndaki manastır başrahibi Apostos ve Fransa Metropoliti Emanuel Adamakis ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i ziyaret etti. Görmez’in makamında gerçekleşen ziyarette, Bartholomeos ile Görmez arasında sıcak sohbet yaşandı. Bartholomeos’un nezaket göstererek kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, patriğin Diyanet İşleri başkanlarıyla yakın ilişki içinde olmaya özen gösterdiğini bildiklerini söyledi. Mehmet Görmez, “İnançlarının eğitimi açısından her türlü özgürlüklerini, kendi özgürlüğümüz olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum” dedi. Papaz Bartholomeos da daha önceki Diyanet İşleri Başkanları ile hep iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, Görmez’i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Seviniyoruz
Bartholomeos, Patrikhanenin 25-30 seneden beri dinler ve kültürler arası diyalogda öncülük yaptığını, dinler arası diyaloğun mucidinin kendileri olduğunu söyledi. Monoteist dinlerle olan diyalog ve iş birliklerinin iyi şekilde devam ettiğini belirten Papaz Bartholomeos, 2012’de Musevilerle bir toplantı planladıklarını, bunun Brüksel veya Cenevre’de olabileceğini kaydetti. İslam alemiyle 12 toplantı yaptıklarını, İstanbul’da 2 kez 3 dinin temsilcilerinin katılımıyla “barış ve tolerans” konusunun ele alındığını hatırlatan Bartholomeos, “dinlerin ve kültürlerin çatışması değil, iş birliği içinde olması gerektiğinin” altını çizdiklerini söyledi. Türkiye’de de dinler arası diyaloğun yerleşmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bartolomeos, “Zaten Sayın Başbakanımız da İspanya Başbakanı ile ’Medeniyetler İttifakı’nı kurmuşlar, çok güzel yürütüyorlar. Diyanet İşleri Başkanı’nın da hem fikir olduğunu bilerek ve bunun için sevinerek bugün yanına geldik” diye konuştu. Konuşmaların ardından, Bartholomeos Görmez’e Arapça Kur’an-ı Kerim hediye ederek Patrikhane’ye davet etti. Görmez de Bartholomeos’a gümüş kahve takımı verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.