Tarihi eseri kendine yalı yapmış

Tarihi eseri kendine yalı yapmış
Hemen her fırsatta yazdığı köşeden dürüstlük naraları atan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün, Muğla Akbük’te 1. Derece Doğal Sit Alanı’ndaki denize sıfır yalısının kaçak olduğu ortaya çıktı.

İlk hali yağhane olan tarihi eser niteliğindeki bina, Ertuğrul Özkök tarafından satın alındı. Bina Özkök tarafından illegal bir şekilde kaçak yalıya çevrildi.

Yağhaneyi kâşâneye çeviren girişim 1992’de başladı. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, 1992 yılında Muğla merkeze bağlı Sarnıç Köyü Akbük Mahallesi’nde, muhteşem bir koyda bulunan eski yağhaneyi satın aldı. Bina Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 1986’da 1. Derece Sit Alanı ilan edilen bölgede bulunuyordu. Zeytinden yağ çıkarılmak üzere kullanılan ve tarihi eser niteliğindeki bina, 1987 yılında çıkarılan imar affından faydalanılarak lokanta olarak kullanıldı ve bina ile ilgili lokanta olarak düzenlenmek üzere inşaat ruhsatı çıkarıldı.

Özkök, 2981 saylı imar affı kanunun 20. maddesinde imar affından faydalanılma amacının değiştirilemeceği yönündeki hükme rağmen, lokanta ruhsatı alan binayı lüks bir villaya çevirmeye başladı. Üstelik bu iş için kaçak inşaat çalışmaları yaptı.

ÖZKÖK’E SUÇÜSTÜ
Kaçak olarak binayı restore eden, çevresini duvarla çeviren ve havuz yapan Özkök’e, şikâyet üzerine olay yerine gelen Yerkesik Belde Belediyesi ekipleri tarafından suçüstü yapıldı. 1998 yılında Kaçak inşaat mühürlendiği gibi, bir de para cezası kesildi. Ayrıca yıkım kararı alındı.

ŞÜPHELİ “OLABİLİRLİK” BELGESİ
Daha sonra yapılan inşaat çalışmaların yasal kılıfa büründürülmesi için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuran Özkök, ilk toplantısının başkanlığını Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Oktay Ekinci’nin yaptığı kurulun ikinci incelemesi sonrası iskan izni için Anıtlar Kurulu’ndan “olabilirlik” belgesi aldı.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı ardından iskan izni için Özel Çevre Koruma Kurulu’na gönderilen dosya buradan veto yedi. Kurul, yürürlükteki plan hükümleri, mevzuat ve inşat ruhsatı uyarınca yapının ancak basit onarım yapılarak lokanta olarak kullanabileceği, ruhsata konu yapılacak işlemlerde yeni plan hükümleri geçerli olacağından ve Kıyı Kanunu ile ilgili plan hükümleri uyarınca bu alanda yapılaşma hakkı bulunmadığından iskan izni verilemeyeceğini belirtti.

“İSKAN İZNİ MÜMKÜN DEĞİL”
Muğla İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü yazısında ise Özel Çevre Koruma Müdürlüğü’nün yazısına atıfta bulunularak, Anıtlar Kurulu kararına Bayındırlık ve İskan Bakanlığı il temsilcisinin şerh koyduğuna işaret edildi ve sözkonusu parselde yapılan inşaat uygulamalarının basit tamirat kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu bağlamda iskan izni verilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Bayındırlık ve iskan uzmanları Ertuğrul Özkök’ün iskan izni olmayan villasını en kısa zamanda boşaltarak kullanım amacı doğrultusunda lokantaya çevirmesi gerektiğini ya da tahliye etmesi gerektiğini söylediler.

YALIYA PAHA BİÇİLEMİYOR
Ertuğrul Özkök’ün Akbük’teki yalısı Türkiye’nin ender güzellikteki doğa harikası bir koyunda bulunuyor. Özellikle konumu açısından paha biçilemeyen yalıya Özkök ailesi senede sadece birkaç haftasonu uğruyor. Özkök’ün yazılarına konu ettiği yalıya denizuçağı ile gelip gittiği çevre sakinlerince anlatılıyor. Aydın Doğan’ın da sık sık uğradığı yalıda geçtiğimiz yıl Aydın Doğan ve Güneri Cıvaoğlu’nun da katıldığı bir parti verildiği öğrenildi. Akbük sakinleri Özköklerin yalısını “Beyaz Saray” diye nitelendiriyor.

(Nazif Karaman / Abdülhamit Güler - Vakit)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.