Altaylı'nın cam şişe sevdası

 Altaylı'nın cam şişe sevdası
Günlerdir cam şişenin sağlıklı olduğunu yazan, konuyu Habertürk'ün manşetlerine taşıyan Fatih Altaylı'nın aniden ortaya çıkan cam şişe sevdasının nedeni belli oldu. Patronu Turgay Ciner, Bozöyük'te cam şişe fabrikası kuruyo

Konuyu sol.org.tr sitesi, "Ciner cam şişe fabrikası kurdu, Habertürk coştu" başlığıyla şöyle haberleştirdi...

Cam şişenin mi yoksa pet şişenin mi halk sağlığı açısından iyi olduğu elbette ki tartışılır. Ancak gazetenin sahibi cam şişe fabrikası kurdu diye, o gazete günlerce cam şişeyi öven haberler yapar mı? Yaparsa normal olur mu?

Son günlerde Habertürk gazetesinde arka arkaya, "sağlık için cam şişe kullanılması" yönünde haberler yayınlanıyor. Bu durum akla “Haberturk Turgay Ciner’in fabrikasının reklamını mı yapıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Habertürk gazetesi dört gündür, "sağlık açısından pet şişe yerine cam şişelerin kullanılmasını öneren" haberlere yer veriyor. İki gün önce de gazetenin genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı, köşesini cam şişelere ayırdı. Bu durum haliyle, Habertürk’un sahibi Turgay Ciner’in gelecek yıl faaliyete başlayacak “cam ambalaj fabrikası”nın reklamını yaptığını düşündürüyor. Başka bir ifade ile Turgay Ciner’in gazeteciliği ve bilimi kendi reklamı için kullandığını…

“Ciner’den çevre dostu yatırım”

Ciner Holding’in cam ambalaj fabrikası yaklaşık bir ay önce (11 Ağustos), gazetenin internet sayfasında bu başlıkla duyurulmuştu. Habere göre “Ciner Holding, madencilik, enerji ve medyadaki yatırımlarından sonra cam ambalaj üretmek için kolları sıvadı. Ciner Holding iştiraklerinden Park Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Bilecik/ Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde satın alınan yaklaşık 224 dönüm araziye kurulacak olan tesiste çevre dostu sağlıklı cam ambalaj üretilecek.”

Yine aynı haberde Park Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Usta’nın sözleriyle fabrika tanıtılmıştı: “Tesiste yer alacak her bir fırın yıllık 150 bin ton net üretim yapacak. İlk aşamada kurulacak 500 ton/gün kapasiteli fırın arkadan ateşlemeli olarak kendi teknolojisi içinde ton başına enerji harcaması en düşük, dünyanın en büyük kapasiteli cam ambalaj fırını olacak.”

Fatih Altaylı: Pet şişelerden kurtulun

Geçtiğimiz Pazar günü Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı “pet şişelerden kurtulun” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Altaylı yazısında, bir yakının ameliyatı için gittiği “Türkiye’nin önemli hastanelerinden birinde”, “Türkiye’nin değil dünyanın en iyilerinden biri ve eski dostu bir profesör doktor”un pet şişelerin zararları hakkında kendisine söylediklerini aktarıyor.

Altaylı, su içeceği pet şişeyi doktorun çöpe attırdığını ve dolabından cam şişede su getirttiğini söylüyor ve başlıyor anlatmaya. Doktorun “Cam şişe kullanacağız. Cam şişede su alacağız. Her türlü gıdayı cam şişe içinde talep edeceğiz.” sözleri üzerine “damacanaları ne yapacağız?” diye soruyor. Doktor “oradaki sorun daha büyük” diyerek damacanaların zararlarını sıralıyor. Bunun üzerine Altaylı “eskiden vardı cam damacanalar” diye iç geçiriyor. Doktor arkadaşı da “Talep edelim yine olur. Cama dönmekten başka çaremiz yok” diyor.
Fatih Altaylı yazısını, “İçim karardı doğrusu. Ama artık eve pet şişe sokmama kararı aldım. Bu kararı da sizinle paylaşmam gerektiğini düşündüm. Hepimizin çocukları için.” diyerek bitiriyor.

Habertürk'ten dört günde dört cam şişe haberi!

Bir ay önce Ciner Holding’in yeni yatırımını haberleştiren Habertürk, son üç gündür Fatih Altaylı’nın yazısıyla başlayan süreci adeta “cam şişe haberi” bombardımanına çevirdi. Söz konusu haberlerde pet şişelerin sağlığa zararları anlatılıyor ve insanlar cam şişe kullanmaya yönlendiriliyor.

Gazete, geçtiğimiz Pazar günü konuyla ilgili Altaylı’nın kaleme aldığı yazının yanı sıra Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın yazısına da yer verdi. Küçükusta yazısında “Sert plastik ürünleri zararlı kılan şişenin plastiğindeki “bisfenol A” veya kısaca “BPA” dediğimiz maddedir. Her gün kullandığımız sayısız üründe bulunan BPA'nın tehlikesi daha çok bardak, şişe, saklama kabı gibi yiyecek ve içeceklerin muhafazasında kullanılan sert plastik kaplardan kaynaklanıyor. Bunlar içinde en önemlisi de BPA ihtiva eden biberonlardır. Sayısız araştırma, bebek ve çocuk sağlığının BPA yüzünden ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü BPA ihtiva eden plastik biberon, şişe ve yiyecek kaplarına sıcak bir sıvı veya yiyecek konduğunda BPA kaptaki sıvıya geçiyor.” sözleriyle plastiğin zararlarını anlattı.

Pazartesi günü ise “damacanadaki suyu cam kaba boşaltın” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde “Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın pet şişelerde uzun süre bekleyen suyun kanserojen etkisine dikkat çektiği yazısı büyük yankı uyandırdı.” denilerek gıda mühendisi ve doktorların konuyla ilgili görüşlerine yer verildi.

Dün de “cam şişeye hazırlık var” haberiyle, bir kez daha konuya değinildi. Haberde yine çeşitli uzmanların görüşlerine yer verildi. Ve içme suyu pazarında cam şişenin ağırlığının artmaya başladığı belirtildi: “Bir süredir pet ve damacana suyla ilgili sağlık endişelerinin artması, bu kategoride üretim yapan şirketleri, cam şişeyi de ambalaj alternatifi olarak gündemlerine almaya zorladı. Son dönemde özellikle lüks otel ve restoranlarda suyun cam şişeyle servis edilmeye başlaması da pazarı bu yönde hareketlendirdi.”

Bugün de manşette!

Habertürk'ün internet sitesinde konu bugün de manşette yer alıyor. İşte kanserli sayılar!.. başlıklı haberde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler'in can şişe övgülerine yer veriliyor.

Reklam kokuyor

Gazeteler, halkın sağlığını ilgilendiren konularda elbette daha fazla ve doğru haber yapmalı. Pet şişe ve damacanalar yaygın kullanım sebebiyle halk sağlığı açısından elbette tartışılmalı. Fakat Haberturk gazetesinin, tam da Ciner Holding cam şişe sektörüne “el atarken” konuyla ilgili adeta bombardıman yapması maalesef reklam kokuyor.
Medyatava.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.