Özgürlük pantolona sığdı

Özgürlük pantolona sığdı
Başörtülü kadın milletvekili adayı göstermeyerek sorunla yüzleşmekten çekinen AKP ve diğer muhalefet partileri, CHP milletvekili Şafak Pavey'in özel durumundan dolayı getirilen kıyafet düzenlemesinde başört&u

Meclis'teki kadın milletvekilleri ile TBMM çalışanlarının pantolon giymesine olanak tanıyan düzenleme, Anayasa Komisyonu'ndan jet hızıyla geçti. Başörtüsüne özgürlük isteyen platform temsilcileri ve kamuoyundan yükselen taleplere rağmen, milletvekillerinin Meclis çalışmalarında başörtülü bir şekilde katılabilmesine yönelik istekler görmezden gelindi. Kadınlara yönelik özgürlük talepleri, sadece pantolonla sınırlı kaldı. Teklif eğer genel kuruldan da geçerse, kadın milletvekilleri ve çalışanları bundan sonra Meclis'te rahatça pantolon giyebilecek.

CHP Milletvekili Şafak Pavey'in yemin töreni sırasında etek giymek zorunda kalmasıyla gündeme gelen, kadın milletvekillerinin pantolon giyebilmesine yönelik düzenleme için ilk adım atıldı. Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün verdiği İçtüzük değişikliği teklifini jet hızıyla görüştü.

Mecliste bulunan bütün partilerin milletvekillerinin destek verdiği teklif, kısa süren görüşmenin ardından oybirliği kabul edildi. Buna göre, içtüzüğün "Kıyafet" başlıklı 56. maddesindeki "Bayanlar tayyör giyerler" ibaresi, "Kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler" şeklinde değiştirildi. Teklifte ayrıca, İçtüzük'teki ''bayan'' ibaresinin de ''yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi'' de yer alıyor.

İçtüzük'ün "kıyafet" ile ilgili 56. Maddesinin son hali şöyle oldu:

"Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer ve kravat takar; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer"

Gerekçe yoğun mesai

Değişiklik teklifine gerekçe olarak ise, Genel Kurul çalışmalarının zaman zaman uzun ve yorucu olması nedeniyle, bu yoğunluk içinde özellikle kadın milletvekillerinin daha rahat kıyafetlerle çalışmalarına olanak sağlanması gösterilerek, "milletvekillerinin farklı kıyafet tercihlerinde bulunması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır" deniliyor.

Teklifle, ayrıca kadın devlet memurlarının etek giyme zorunluluğunun mevzuat değişikliğiyle kaldırıldığı hatırlatılarak, kadın milletvekillerinin de teklifle ceket ve kumaş pantolon giyerek Genel Kurul'da çalışabilmelerine imkan tanındığı belirtildi.

Fırsat kaçtı

Anayasa'da kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık getirilmesi bir yana kadınların en temel haklarından kılık kıyafet özgürlüğüne yönelik talepler, içtüzük değişikliğinde de görmezden gelindi.

Başörtülü kadın milletvekili adayı göstermeyerek sorunla yüzleşmekten çekinen AKP ve diğer muhalefet partileri, CHP milletvekili Şafak Pavey'in özel durumundan dolayı getirilen kıyafet düzenlemesinde başörtüsü için yeni bir özgürlük alanı açılmasına yönelik fırsatı da geri tepti.

Başörtüsüne özgürlük savunucuları, içtüzükteki 'pantolon' serbestliğine 'başörtüsü' ifadesinin eklenmesiyle çok önemli bir özgürlük ve insan hakları ihlalinin ortadan kaldırılabileceğini sürekli dile getiriyorlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.