İsrail Nazi kampı gibi

İsrail Nazi kampı gibi
İsrail ile varılan anlaşma uyarınca serbest bırakılan Filistinli tutuklular, duygularını ve yaşadıklarını anlattı.  

Serbest bırakılanlardan biri olan, ömür boyu hapis cezası alan, 26 yıl yattıktan sonra serbest bırakılan Gazi El Nems ''O kadar yıl hapiste kaldıktan sonra şimdi kendi yakınlarımı, vatandaşlarımı görünce söyleyecek söz bulamadım'' dedi. El Nems, Şalit'i kaçırırken öldürülen Filistinlileri rahmetle andığını belirtti. El Nems, annesi hatırlatıldığında ise konuşmakta zorlandı, gözyaşlarını tutamadı. Gazi El Nems, ''Buraya gelirken, otobüsteyken annemi hatırladım'' diyebildi, ardından sesi boğuldu, gözlerine yaş doldu.

RÜYA MI DEĞİL Mİ


Annesini sağ olarak görenler de vardı. Anne-oğul bu an için tam 27 yıl beklemişti. Abdurrahman El Git de ömür boyu hapis cezası alanlardan. Yaşadığı anın gerçekliliğinden şüphe eden Abdurrahman El Git, ''O kadar yıl bekledikten sonra şimdi annemle, iki kız kardeşimle yan yana oturduğuma inanamıyorum. Çok mutluyum. Tanıdığım, tanımadığım insanlar bizleri aileleri gibi bağırlarına bastılar. Bu beni çok duygulandırdı'' diye konuştu.

İŞKENCE MERKEZİ

Serbest bırakılan 477 tutuklu arasından Suriye'ye gönderilen 16 Filistinli'den Hüsam Bedran, Nablus'ta Hamas üyesi olduğunu belirterek, 2002 yılından beri tutuklu olduğunu ve normalde 18 yıl hüküm giydiğini anlattı.

İsrail hapishanelerinde 9 yıldan fazla kaldığını söyleyen Bedran, ''İsrail hapishanelerini anlatmaya gerek yok. Orası tam bir işkence merkezi. Bu hapishanelerde insanlar sadece onurlarını değil şahsiyetlerini de kaybediyorlar. Biz sabırla içeride günlerimizi geçirmeye çalıştık, hep vatanımızı düşündük. Biz çıktığımız için mutluluktan ziyade içeride kalan arkadaşlarımız için üzülüyoruz. Onları da en kısa zamanda aramızda görmeyi ümit ediyoruz'' dedi.

Batı Şeria'lı Ali Tayyar Cibril ise ''20 yıl içeride kaldım. Verdiğimiz mücadelenin meyvesini gördük. İnşallah tekrar yurdumuza dönüp mücadelemize kaldığımız yerden devam ederiz. İsrail hapishanelerinin Nazi hapishanelerinden farkı yoktu. İsrail yönetimi tutuklulara insanın aklına gelmeyen işkenceler uyguluyor'' şeklinde konuştu. Suriye'ye gelen tutuklulardan birisi, aslında Türkiye'ye gitmek istediğini ama seçme şansları olmadığından Suriye'ye geldiğini ifade etti.

‘Türkiye hep destek oldu’

ANKARA - Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, özel uçakla Kahire’den Ankara’ya getirilen Filistinlileri karşıladıktan sonra Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. İsrail hapishanelerindeki binden fazla Filistinli esirin serbest bırakılmasının sevincini yaşadıklarını dile getiren Maruf, tüm Filistinlilerin bayram yaptığını söyledi. Filistin halkına ve Filistin Hükümeti’ne destekleri dolayısıyla Filistin Hükümeti ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas adına Türkiye’ye teşekkürlerini sunan Maruf, “Filistinlilerin serbest bırakılması ve Türkiye’ye getirilmesi sürecinde destekleri nedeniyle Türk Hükümeti’ne müteşekkiriz. İnşallah bundan sonra da Filistin özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Türkiye’nin desteklerini görmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Bir soru üzerine Maruf, Filistinlilerin Türkiye’de konaklayacakları yer konusunda Türk Hükümeti’nin karar vereceğini, bu konudaki hazırlıkların Türk yetkililer tarafından detaylı şekilde yapıldığını söyledi. Maruf, Filistinlilerin sağlık kontrolünden geçeceğini de sözlerine ekledi.

ŞÜKÜR SECDESİ

Bu arada uçaktan indikten sonra zafer işareti yapan Filistinliler, uçağın merdivenleri önünde “şükür secdesi” yaptılar. Buradan 2 ayrı araca alınan Filistinliler, eskortlar eşliğinde havaalanından ayrıldı. Gazetecilerin önünden geçerken de zafer işareti yaparak, selam veren Filistinliler, kalacakları yere götürüldüler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.