Irak'taki ABD bayrağı 9 yıl sonra indi

Irak'taki ABD bayrağı 9 yıl sonra indi
Yüzbinlerce Iraklı sivilin öldürüldüğü, bir o kadarının da sakat kaldığı ABD'nın Irak'taki savaşı bugün resmen bitt.. Dünyanın en maliyetli savaşı ABD'ye pahalıya patladı..

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, 2003'ten bu yana devam eden Irak savaşının bittiğini ilan etti.

Savaşı resmen sona erdirmek için bugün Irak'ın başkenti Bağdat'a gelen Panetta, başkentteki en büyük Amerikan üssünde yapılan törende, savaşı resmen bitirdi.

ABD'nin Irak'taki varlığını sona erdirdiğine işaret eden törende, savaşın bitmesini temsilen Amerikan askeri bayrağı gönderden indirildi.

Irak'ta savaşın başladığı 2003'ten sonra bir dönem 170 bini bulan Amerikan askeri sayısı şu anda 4000'e geriledi. Bu askerler de yıl sonuna kadar Irak'tan çekilecek.

Savaşın başından bu yana Irak'ta 4500 Amerikan askeri hayatını kaybetti, 32 bin asker yaralandı. ABD'ye bu savaş 800 milyar dolardan fazlaya mal oldu.

SAVAŞIN BİLNAÇOSU

Yaklaşık 9 yıl süren savaşta, 4 bin 500 Amerikan askeri yaşamını yitirdi. Savaşta 100 binden fazla kayıp veren Iraklılar ise en ağır faturayı ödeyen taraf oldu.

'BİNLERCE SADDAM YARATIP GİTTİLER'

Bedelin bunula sınırlı olmadığını düşünen bir Iraklı, “Bizi Saddam'dan kurtarmak için geldiler. Binlerce Saddam yaratıp gittiler. Eskiden kim Şii kim Sünni bilmezdik. Mezhep farkı gözetmeden birlikte yaşıyorduk” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

OBAMA: EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ

Irak'tan dönen askeri birlikler, ülkedeki en büyük askeri üslerden biri olan Kuzey Carolina’daki Fort Bragg’de bir törenle karşılandı. Törene Başkan Barack Obama da katıldı.

Operasyonun bitmesini tarihi bir an olarak niteleyen Obama, ölüm ve yaralanmalarla ağır bir bedel ödendiğini belirterek, askerlerin cesaret ve profesyonelliklerini övdü. Obama, Irak’ta yaşamını yitiren ABD askerlerini de saygıyla andı.

Obama, Irak’tan tüm askerler çekildikten sonra da ülkeye yardımın süreceğini belirtti. Irak savaşının ABD'ye toplam maliyeti ise 1 trilyon dolar civarında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.