Soykırım teferruat

Soykırım teferruat
Ruanda’da 800 bin kişinin katledildiği olay sonrası, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Mitterand, “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli değil” diyerek, sözde medeni Batı’nın gerçek yüz&uum

Sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarıyı kabul eden Fransızların sadece Cezayir’de değil, neredeyse Afrika’nın yarısında soykırım yaptığı ortaya çıktı.

Fildişi, Sudanı, Nijer, Senegal’de binlerce insanı katlettiği belirtilen Fransız askerleri, son olarak 1994’te Raunda’da 800 bin insanın ölümünden sorumlu tutulurken, soykırımla ilgili dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil” dediği belirtildi.

DOĞUDA ERMENİLERLE, AFRİKA’DA HUTULARLA İŞBİRLİĞİ YAPMIŞLAR


1915’te Ermeni çetelerine destek olup Türk köylerine saldırtan Fransızların, 1994 yılında insanı yardım adı altında gittiği Ruanda’da 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesine destek olduğu ifade ediliyor. Fransızların seçkin lejyon birliği ‘1er RPIMA’nın 1994’de yaşanan iç savaşta BM Barış Gücü’yle birlikte ülkeye gittiği, sözde insani yardım faaliyeti adı altında ülkede yaşayan önemli etnik unsurlardan aşırı Hutuları silahlandırdığı vurgulanıyor. Ruanda’nın Murambi, Kigali, Bisessero, Nyamata, Ntarama, Nyarubuye bölgelerine yerleşen Fransız ordusuna bağlı birliklerin bizzat Hutularla birlikte katilam yaptığı, Ntarama’da öldürülen binlerce kişinin kireç ocaklarından getirilen kireç blokları ile birlikte gömüldüğü belirtiliyor.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

MİTTERRAND: O ÜLKELERDEKİ SOYKIRIM O KADAR DA ÖNEMLİ DEĞİL

Katliam sonrası BM’ye bağlı Savaş Suçları Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın Le Figaro gazetesine verdiği demeçe, Fransa’nın soykırım konusundaki hassasiyetini ortaya koyuyor. Mitterrand 12 Ocak 1998’de verdiği demeçte, 800 bin kişinin acımasızca öldürüldüğü katliam ile ilgili, “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil” diyor.

33 ÜST DÜZEY FRANSIZ SUÇLANIYOR

Fransa’nın soykırımdaki rolünü araştırmak için kurulan bağımsız komisyon tarafından yayımlanan raporda, “Fransız desteğinin siyasi, askeri, diplomatik ve lojistik doğasının bulunduğu” ifade ediliyor. Raporda, suçlanan 33 Fransız siyasi ve askeri yetkilinin adalet önüne çıkarılmaları istenirken, Fransa ise bu suçlamaları kabul etmiyor ve birliklerinin o dönemde söylenenlerin aksine halka yardım ettiğini belirtiyor. Bu kişileri adalet önüne teslim etmeyen Fransa, taraf olduğu antlaşmalara da aykırı davranıyor. Yayınlanan raporda komisyonun vardığı sonuçlara göre, bölgedeki “insani yardım operasyonlarına” katılan Fransız askeri birimleri, soykırıma doğrudan destek vermekle suçlanıyor. Fransa, çeşitli yöntemlerle Ruanda hükümetine baskılar yaparak söz konusu soykırım suçlamalarına resmiyet kazandırılmaması için çaba harcıyor.

SOYKIRIM  ANITINDA FRANSIZ ASKERLERİ


İşlenen insanlık suçu sonrası yapılan araştırmalarda yüzlerce toplu mezara ulaşılırken Murambi, Kigali, Bisessero, Nyamata, Ntarama, Nyarubuye bölgelerinden çıkartılan cesetlere ait resimler ve insan kalıntıları yine bu bölgelerde açılan soykırım müzelerinde sergileniyor. Binlerce kafatasının bulunduğu alana konulan soykırım anıtında ise ‘Fransız askerleri burada kafatasları ile voleybol oynadı’ ifadesi bulunuyor. Açılan 4 soykırım müzesinde, Fransız askerlerinin Hutularla birlikte katliama giderken çekilen resimleri ve binlerce kafatası bulunuyor.

YENİAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.