TRT'ye 'CAN'dan tepki

TRT'ye 'CAN'dan tepki
TRT’nin Eurovision’da Türkiye’yi temsil etmek üzere Yahudi asıllı ve adı sanı duyulmamış bir şarkıcıyı seçmesi sanat dünyasında da şaşkınlık meydana getirdi. Yıllardır yarışmaya İngilizce ile girilmesi tepkilere ne

TRT uzun tartışmaların ardından bu yıl Bakü’de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye'yi Yahudi asıllı Can Bonomo'nun temsil etmesine karar verdi. Yıllardır yarışmaya İngilizce ile girilmesi tepkilere neden olurken bir de bu sene buna adı duyulmamış ve sözde hoşgörü mesajı vermek uğuruna bir Yahudi’nin seçilmesi tepki topluyor. 

“KLİPLERİNDE MASONİK SİMGİ” İDDİASI


Can Bonomo'nun İzmirli Yahudi bir ailenin oğlu olduğu, Can isminin klasik bir Yahudi ismi olan ‘jean’dan geldiği, Bonomo'nun ise İbranice ‘İyi Adam’ anlamına geldiği ifade ediliyor. Ayrıca Can Bonomo'nun kliplerinde masonik simgelere yer verildiği iddia ediliyor.

“YANLIŞ BİR SEÇİM”


Akit’ e konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, kendini ispat etmemiş, halk tarafından meçhul ve 3. sınıf kişilerin Türkiye’yi uluslar arası organizasyonda temsil etmesinin yanlış bir seçim olduğunu belirtti. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca ülkemizin İngilizce ile değil Türkçe ile temsil edilmesi gerektiğini kaydeden Fidan, “Türkçe ile kaliteli şarkı çıkmaz diye bir düşünce olamaz. Kaliteli isimlerle kaliteli şarkılar yapılabilir” dedi.

BATI’NIN YAHUDİ ŞARKICI SEVİNCİ


Can Bonomo'nun orijininin İtalya olduğunu yazan yabancı kaynaklı Eurovision siteleri de, Bonomo'nun Yahudi olduğunu vurguladı. Bonomo'nun Türkiye'nin İsrail'le olan ilişkilerine yardımcı olabileceği savunulurken, genç sanatçının Türk müziğinin yeni ismi olduğu da belirtildi.



CAN BONOMO KİMDİR?


İzmirli Can Bonomo, müziğe 8 yaşında gitar çalarak başladı. 17 yaşında İstanbul semalarına açılmaya karar veren Bonomo, müzik dünyasına ses prodüksiyonculuğu yaparak atıldı. Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon Bölümü’nde okuduğu sırada Radyo Klas, Number One FM ve Radio N101’de radyoculuk yaptı. Daha sonra, televizyona geçerek Number One TV ve MTV’de televizyon programları hazırladı. Müzisyenlik kariyeri, Irwin Welsh’in Porno adlı kitabının ilk yaprağına sardığı demosunu Can Saban’a gönderdiğinde yeni bir boyut kazandı. Yaklaşık iki yıllık hummalı bir hazırlıktan sonra da Ocak 2011’de Can Saban'ın yapımcılığı ile ilk albümü “Meczup”u yayınladı.

HADİSE DE BELÇİKALI


TRT, daha önce yapılan 54. Eurovision Şarkı Yarışması’na,“ Ben Türk değil Belçikalıyım” diyen Hadise’yi seçmişti. TRT’nin sürpriz kararı sosyal medyada da “Pardon ama Can Bonomo kim, tanımıyoruz?” tepkisiyle karşılandı.

SON YILLARDA İNGİLİZCE ŞARKI İLE KATILIYORUZ


Eleştirilen bir başka nokta da Türkiye’nin İngilizce şarkılarla temsil edilmesi. 2003 yılında Sertap Erener’in “Every That I Can” şarkısı ile birinci olmasından sonra ülkemizi temsil eden sanatçılarımız daha çok İngilizce şarkıları tercih etti. Athena, Kenan Doğulu, Hadise, Manga ve Yüksek Sadakat gibi isimler ülkemizi İngilizce şarkı ile temsil etmişti.

Yeni Akit








HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.