İlk tableti Başbakan verecek

İlk tableti Başbakan verecek
Eğitimin "çılgın projesi" olan FATİH'in ayrıntılarını geçtiğimiz yıl bizzat kendisi açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, öğrencilere ilk tableti kendisi verecek.

Eğitim yılının ikinci döneminin başlayacağı yarın Ankara'daki Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi'nde öğrenim gören öğrenciler tablet bilgisayarlarını Erdoğan'dan alacak. Başbakan'ın bu iddialı projeyi "Hocaların Hocası" ve "İktisadın Duayeni" olarak tanınan Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in ismini taşıyan okulda hayata geçirmesi ahde vefa olarak yorumlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 17 ilde ve 51 okulda pilot olarak hayata geçireceği FATİH Projesine dahil olan okullar da belirlendi. Proje kapsamında Ankara'da 7, İstanbul'da 6, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli ve Mersin'de 4, Rize, Hatay ve Samsun'da 3 okulda sınıflar akıllı tahtaya, öğrenciler ve öğretmenler tablet bilgisayara kavuşacak.

FATİH Projesi, Bingöl, Erzurum, Karaman, Kayseri ve Yozgat'ta 2'şer okulda, Balıkesir, Erzincan ve Uşak'ta 1'er okulda pilot olarak uygulamaya konulacak. Bakanlık, 6 Şubat'ta başlayacak ikinci eğitim-öğretim döneminde toplam 11 bin 853 tablet bilgisayar dağıtılacak. Bilgisayarların, 9 bin 435'i öğrencilere, 2 bin 259'u öğretmenlere, 169'u ise yöneticilere verilecek.

Pilot uygulama ağırlıklı olarak 9'uncu sınıf öğrencilerini kapsarken, sayısı 52 okul içinde 3 olan ilköğretim okulunda sadece 5'inci sınıf öğrencilerine tablet bilgisayar dağıtılacak. Pilot uygulamada dağıtılacak tabletler Samsung ve General Mobile firmalarından Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla alındı.



Tabletlerin Fiyatı
Samsung'dan alınan 4 bin 800 tabletin her biri için 775 TL, General Mobile'dan alınan 4 bin tabletin her biri için ise 599 TL ödenecek. Vestel'den alınan akıllı tahtalara da her biri için 3 bin 990 TL ödenecek. En ileri teknik özelliklere sahip tablet bilgisayarların cam kalitesi ve hafızasına öncelik verildi.

Tabletlerin Özellikleri
Her bir tablet 16 GB hafızaya, Samsung tabletlerin 10.1 inç, General Mobile 8.9 inç ekran büyüklüğüne sahip olacak. İnternete bağlantılı tablet bilgisayarlarda USB ve kamera olacak ancak kullanıma kapalı bulunacak. USB bölümleri sadece teknik servis tarafından gerektiğinde kullanılabilecek şekilde dizayn edilecek.

Tabletlerde 3G internet olmayacak "Peki ya öğrenciler tablet bilgisayarları satarsa ne olacak?" endişesine karşı da önlem alındı. Tablet bilgisayarlar, yazılım gereği 2 hafta akıllı tahtayı görmediği zaman kapanacak. Yaz tatilinde ise 3 ay olarak bilgisayarın güncellenmesi ayarlanacak ve böylece tablet bilgisayarlar kapanmayacak. Tablet bilgisayarlar, kırılma ve hasar görme ihtimaline karşı da her okula yüzde 3 oranında fazladan gönderilecek. Karşılaşılan sorunlara ilişkin her öğrenci için ayrı özel önlemler alınabilecek. Çocukların tablet bilgisayarları nasıl kullandığı da pilot uygulama sonucunda ortaya çıkacak ve bunun sonucunda yeni tedbirler alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.