Barbie bebeğin gerçek yüzü

Barbie bebeğin gerçek yüzü
Kız çocuklarını küçücük yaşta "seksi alımlı kadın imajıyla" tanıştıran Barbie bebek, 53 yıldır piyasada.

Bir Polonya Yahudisi olan Ruth Handler'in Mart 1959'da piyasaya sürdüğü Barbie bebek, 53 yıldır çocukların masum dimağını zehirliyor. İlk modeli mayolu olduğu için "müstehcen" bulunarak imal edilmek istenmeyen Barbie, sonunda Mattel isimli firma tarafından piyasaya sokuldu. Dünyada her üç saniyede bir Barbie bebek satılırken, uzmanlar müstehcen bir hayat tarzını dayatan bu bebeklerin kız çocuklarını bunalıma soktuğu görüşündeler. Firma, birkaç yıl önce "erkek Barbie" de imal ederek, "Barbie bebekler arasında aşk" konseptini de piyasaya sürdü.

SEVGİLİLER GÜNÜ İÇİN "ERKEK BARBİE" DE ÜERTİLDİ

Ruth Handler'in kızı Barbara Handler'den esinlenerek hazırladığı Barbie bebeğin üretilmesi talebi, pekçok firma tarafından "makyajlı, büyük kadın görünümlü, mayolu, alımlı" olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Buna rağmen Mattel isimli firmayı ikna etmeyi başaran Handler'in Barbie'si için ilk siparişler yetişkin erkeklerden geldi.

"Mickey Club" adlı çocuk programına ilk Barbie reklamları verilerek, spotlarda, "Sen de büyü ve benim gibi güzel ol, kadın ol, gelin ol!" mesajı verildi. İstatistiklere göre her üç saniyede bir dünyanın her hangi bir yerinde bir Barbie bebek satılırken, bebek yılda ortalama 5 milyar dolar ciro yapıyor. Barbie bebekleri, yetişkin gibi gösteren firma, son yıllarda Sevgililer Günü için özel Barbie'ler de üretti. Erkek Barbie Ken'le Barbie'yi aynı kutuya koyan firma, Sevgililer Günü'nde "sevgili paketi" hazırladı.

UZMANLAR: "MÜSTEHCEN HAYAT TARZINI BENİMSETİYOR"

Uzunca bir süredir çok değişik kesimlerden uzmanlar, Barbie bebeklerin çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediği görüşünü dile getiriyorlar. Konuyla ilgili olarak açılan bloglarda sık sık açıklamaları yer alan Eğitimci Ayşe Aydın, Barbie bebeklerle ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"En ince ayrıntıları düşünülmüş olan bu oyuncak sadece bir bebek değil. 'Günün moda'sını takip etmeyi daha çok küçük yaştaki çocukların zihnine bile yerleştirmesi birçok yönleriyle kapitalist çıkar odaklarına hizmet etmektedir. Bugün dünyada 'oyunla öğrenme' teorileri tartışılıyor. O nedenle 'oyun' deyip geçilemez. Çocuklar Barbie’leriyle oynarken onun her türlü halini ve tarzını benimsemiş oluyor. Barbie bebeklerle, video oyunlarıyla oynamak, filmlerini izlemek ve dergilerini takip etmek, zararı gittikçe arttırıyor. Bu öyle bir bebek ki, hayat tarzı, yaşadığı evi, kıyafetleri, arkadaşları, bindiği arabası, yüzdüğü havuzu, hobileri ile bir yaşam tarzı sergiliyor ve aynı zamanda müstehcen bir yaşam tarzının sembolü haline geliyor. Barbie bebekler çocuklarımıza cinsellik, açık saçıklık, İslâm ve kültürümüzde olmayan bir yaşam tarzı gösteriyor."

KIZ ÇOCUKLARI ASLINDA BARBİE'Yİ KISKANIYOR

İngiltere'de yapılan bir araştırmada ise küçük kızların Barbie bebekler nedeniyle saldırganlaşma eğilimi gösterdiklerini ortaya koydu. Barbie'nin "mükemmel görüntüsünü" kıskanmaya başlayan kızların bebeklere verdiği zararlar doktorlarca incelemeye alındı. Barbie bebeklerin kafasını ve bacaklarını kopartan kızların bu davranışlarının arkasında kıskançlığın yattığını söyleyen uzmanlar, aileleri uyararak, "Eğer kızınızda bu tip davranışlar seziyorsanız, hemen önleminizi alın" diyor. Kızların, Barbie bebekler gibi olmak için zayıfladığını ve yeme bozukluğu yaşadığını belirten uzmanlar, "Mankenler ile Barbie'lere özenip kilo vermek kızların sinir ve bağışıklık sistemine hasar veriyor" diyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.