İnönü’yü “son Peygamber” ilan etmişler

İnönü’yü “son Peygamber” ilan etmişler
1926-1950 yılları arasında toplam 1910 cami ve mescidi ahır, parti binası, tuvalet ve hatta pavyona dönüştüren CHP’lilerin İsmet İnönü’yü “son Peygamber” ilan ettiği ortaya çıktı. Belgesine Akit

CHP’lilerin “Milli Şef” İsmet İnönü’yü “peygamber” ilan ettikleri ortaya çıktı. 1926-1950 yılları arasında toplam 1910 cami ve mescidi ahır, parti binası, tuvalet ve hatta pavyona dönüştüren CHP’yle ilgili çok ilginç bir gazete kupürü ortaya çıktı. 

Akit’ten Fatih Akkaya’nın haberine göre, Hürriyet gazetesine ait bu kupürden, 1960’lı yıllarda CHP’li delegelerin İnönü’den “Türkiye’nin son Peygamberi” diye söz ettikleri anlaşılıyor. Kupüre göre bu şok “yakıştırma” özellikle CHP kongrelerinde sıkça dillendiriliyordu. Dönemin Hürriyet gibi gazeteleri de İnönü ile ilgili haberlerine “CHP’lilerin son Peygamber saydığı” ifadesiyle başlıyordu.

“CHP’LİLERİN SON PEYGAMBER SAYDIĞI İSMET İNÖNÜ”

İşte o gazete kupürlerinden biri: Hürriyet, 11 Nisan 1966 tarihli sayısında manşetten aynen şöyle diyor: “CHP’lilerin son Peygamber saydığı İNÖNÜ, ‘AP İKTİDARINA YARDIMCI OLACAĞIZ’ DEDİ”

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Yenimahalle CHP ilçe kongresine katıldığının aktarıldığı haberde, delegelerin İnönü hakkında “Türkiye’nin son peygamberi, büyük adam, rahle-i tedrisinde bulunmaktan şeref duyduğumuz paşa” dedikleri ifade ediliyor.

Haber şöyle: “CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, kısmi Senato seçimlerinin ilk konuşmasını dün Yenimahalle CHP ilçe kongresinde yapmış, AP iktidarı için, ‘Ona elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Başarıdan sevineceğiz. Muvaffak olurlarsa devam edecekler, olmazlarsa değişecekler, çaresi yoktur. Geçmiş hataların başlıca sebebi budur’ demiştir.

Kongrenin yapıldığı sinema salonuna torunları Gülsüm ve Gülperi ile beraber gelen CHP Lideri, CHP’lilerden seçimlerde ‘iyi çalışmaları’ hakkında söz almış, AP iktidarı ile ilgili sözlerine şunları eklemiştir:

‘İşler güçtür, güçlük altında, çaresiz kalınca işleri bırakırlar. Kimse değişmek istemez. Ama çaresi yok, millet rey vermeyince gideceksin. Vatandaşlara bol bol vait yapıp sonra beş-altı ayda başarısız olursan ve gitmemek için İsmet Paşaya, CHP’ye dil uzatırsan, bu insafsızlık olur. Hepimiz çalışıp elele ileriye gitme çarelerini arayacağız…”

“TÜRKİYE’NİN SON PEYGAMBERİ”

Haberde “son peygamber” ifadesi bir kez daha şu şekilde yer alıyor: “Kongre başkanı tarafından ‘Demokrasi Hocası’ olarak tanıtılan CHP Genel Başkanı hakkında bazı delegeler, kendi aralarında ‘Türkiye’nin son peygamberi, büyük Adam, rahle-i tedrisinde bulunmaktan şeref duyduğumuz Paşa…”

HÜRRİYET’İN TAVRI

Hürriyet’in, CHP’lilerin İsmet İnönü’ye yönelik “son peygamber” şeklindeki skandal yakıştırmasını “katılırcası”na aktarması; en ufak bir eleştiride bulunmaması ayrıca dikkat çekiyor.















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.