28 Şubat paşaları 'finans kurumlarını kapat' dedi

28 Şubat paşaları 'finans kurumlarını kapat' dedi
Darbe Komisyonu’na konuşan eski Hazine Bakanı Taner: MGK’ya davet ettiler. ‘İslami finans kurumları kapatılsın, diğer şirketlerin de aktiviteleri zorlaştırılsın’ dediler.

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonuna bilgi veren 28 Şubat sürecinin Hazine Bakanı Güneş Taner , finans kuruluşlarıyla ilgili gördüğü baskıyı anlattı. Meclis kayıtlarından ulaşılan Taner’in açıklamalarında 28 Şubat sürecinde ‘Yeşil sermaye’ olarak adlandırılan Anadolu sermayesine yapılmak istenenler görülüyor. Taner’in anlattıkları:

“Bana MİT’ten, şuradan, buradan birileri geldiler; finans kuruluşlarını kapatmamı istediler. Benden bir şey istiyorlarsa gerekli bilgiyi, hukuku da dâhil olmak üzere kâğıda yazıp altına imza atmalarını istedim. Ondan sonra hukuka uygun olup olmadığını kontrol edeceğimi, şifahen olmayacağını söyledim.”

Askerler MGK’da sunum yaptı

“Hazine Bakanı normal şartlarda MGK üyesi değil. Ama 1998’te Kurul’a çağrıldım. MİT veya askerî haber alma veya Genelkurmaydan birileri çıktılar, bir sunum yaptılar. Dediler ki: ‘Türkiye’deki irticai sermaye aldı başını gidiyor. İşte başta İslami finans kuruluşları... Onlar topladıkları parayla yeşil sermayeyi besliyorlar, şöyle oluyor, böyle oluyor. ‘ Ondan sonra bir de İslami şirketler var; yeşil sermaye şirketleri...”

Demirel: Buyrun Sayın Taner

“Sonunda dediler ki: ‘İşte, bunlar sizin kontrolünüzde. Bunların İslami sermaye bankalarının, finans kuruluşlarının kapatılması, ondan sonra diğer kuruluşların da kontrol altında tutulup aktivitelerinin zorlaştırılması, kredilerin verilmemesi falan filan gibi bir sürü bir şeyler. Süleyman Bey dedi ki: ‘Buyurun Sayın Taner. Ne diyorsunuz?’ ‘Daha ne diyeyim efendim? MGK ama Türkiye kanun değil, hukuk devleti. Şu anda kanun değişmedikçe bu isteklerin hiçbirisinin benden yaptırımını kimsenin istemeye hukuki hakkı yok’ dedim.”

STAR GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.