Azeri katliamı yıllarca neden gizlendi?

Azeri katliamı yıllarca neden gizlendi?
Kars'ın ilk kültür ve kütüphane müdürlerinden Temraz Kesemenli, Boraltan Köprüsü katliamının yıllarca halktan gizlendiğini söyledi.

Ruslara teslim edilen 146 Azeri sığınmacının Boraltan Köprüsü'nden geçerken yükselen feryatlarına birçok Karslının tanıklık ettiğini anlatan Kesemenli, 1944'te İsmet İnönü'nün emriyle Azerileri götüren memurun akli dengesini yitirdiğini ve akıl hastanesinde vefat ettiğinin bilindiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında tek parti iktidarında İsmet İnönü'nün 146 Azeri türkünü Ruslara teslim etmesini dile getirmesinden sonra konuşan Kesemenli, bu tarihi olayı ilk defa Kars Milletvekili Yunus Kılıç'a kendisinin açtığını anyattı. Kesemenli, "Yunus Bey'den de rica ettim 'bunu Sayın Başbakanımıza iletin' diye. O da iletmiş ki gündeme geldi. Boraltan faciası Türk tarihine bir kara leke olarak geçmiştir." dedi.

Araştırmacı olduğunu söyleyen Temraz Kesemenli, 1944'te yaşanan içler acısı olayın, Komünist Ruslar tarafından işgal edilen Azerbaycan'da rejimi kabul etmeyen doktorların, hakimlerin, mühendislerin ve öğretmenlerin Türkiye'yi kendi ana yurtları bilerek sığınmaları sonrası yaşandığını ifade ettti.

"KIYMETLİ EŞYALARINI TRENDEN HALKA ATTILAR"

Kesemenli, şu bilgileri verdi: "O zamanın Stalin yönetimindeki Sovyet Komünist rejimi Azerileri takip ederek yerlerini tespit etmiş ve Türkiye'den istemişlerdir. 146 kişiyi zamanın hükümeti hiç çekinmeden trenlere doldurarak Kars hududundan Boraltan Köprüsü'nde Ruslara teslim etmiştir. Azeri kardeşlerimiz Kars'tan geçerken, istasyon kenarındaki evlerden bu faciaya tanıklık eden birçok hemşerimiz olmuştur. Buralardan geçen o 146 kişi üzerlerinde ne kadar kıymetli eşya varsa trenin pencerelerinden halka atıyorlar. Sadece üzerlerinde bir gömlek ve bir pantolon kalıyor.

Azeriler diyor ki 'zaten biz hududu geçtiğimizde öldürüleceğiz.' Hatta bununla alakalı bir dörtlük var. Diyorlar ki 'bizi siz öldürün vermeyin Rus'a, yakışmaz bu şerefe sığmaz namusa, bizi siz öldürün vermeyin Rus'a' ve bunu bağıra bağıra söylüyorlar. Ruslar teslim aldıkları Azerileri safa dizip makineli tüfekle oracıkta tarıyor. Bu durum bir Türk liderine sığmayacak yakışmayacak hareketti."


Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum