Yahudi'nin Hürriyet'i

Yahudi'nin Hürriyet'i
Hürriyet gazetesi, Yahudiler’in gazetesi çıktı. Azınlık gazetesi Şalom’un yaptığı ankete göre, Türkiye’deki yahudilerin yüzde 24,8’I Hürriyet’in devamlı okuru. Milliyet ve Vatan’la birlikte Doğan Grubu gazetelerinin

“İLK ÜÇ”TE HÜRRİYET, CUMHURİYET VE MİLLİYET VAR  

Türkiye’de yaşayan Yahudiler’e hitap eden Şalom Gazetesi, Yahudi cemaatinin gazete alışkanlıkları ile ilgili bir anket düzenledi. Gazetenin internet versiyonunda yapılan ankete katılan bin 476 Yahudi’den 601’I “En sıklıkla hangi gazeteyi okuyorsunuz?” sorusuna bütün katılımcıların yüzde 24,8’ini oluşturan 601 kişi, “Hürriyet” cevabını verdi. Bu gazeteyi yüzde 13 (314 kişi) ile Cumhuriyet ve 231 kişi (yüzde 9,5) ile de Milliyet takip etti. Sabah gazetesi yüzde 9,4 (227 kişi) ile dördüncü, Doğan grubunun küçük gazetelerinden Vatan da yüzde 4,3 (103 kişi) ile beşinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 39,1’ini oluşturan 947 Yahudi ise bu soruya “diğer gazeteler” cevabını verdi. 

BÜYÜK ÇAĞRI: BU GAZETEYİ BOYKOT EDİN

BURHAN FELEK: “BEN YAHUDİ GAZETESİ’NDE YAZMAM” 

Hürriyet’in Yahudiler arasında açık ara birinci gazete çıkması, geçmiş yıllarda bu gazete ile Yahudi sermayesi arasında kurulan bağa ilişkin spekülasyonları akla getirdi. Eski gazeteci Ahmet Kahraman’ın “Cici Basının Sefalet ve Rezaleti” isimli kitabında, Meşrutiyet yıllarından itibaren gazetecilik yapan Burhan Felek’in, 1948 yılında Hürriyet’i kuran Sedat Simavi’nin gazetede yazma teklifine “Ben yahudi gazetesinde yazmam” karşılığını verdiği belirtiliyor. Gerçekten de Burhan Felek, Hürriyet’e hiç bir zaman girmeyecek ve ölünceye kadar 29 yıl Milliyet’te yazarlık yapacaktı. Kitapta ayrıca şu satırlara da yer veriliyor: “Hürriyet’in ilk günlerinde, gazetenin yazarlarından Bahadır Dülger bu yüzden kovulmuştu. Bahadır Dülger bir bakanın, ‘Hürriyet’i Yahudiler mi kurdurttu?’ sorusuna ‘evet’ cevabı verdiği için.”

KOLOĞLU: “SİMAVİ, BURLA BİRADERLER’DEN YARDIM ALDI” 

Libya eski Başbakanlarından Suud Sadullah’ın oğlu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Türk Büyükelçiliklerinde Basın Ataşeliği görevlerinde bulunmuş, pek çok gazete yönetmiş, Osmanlı ve yakın tarih ile basın tarihine ilişkin 60 kitaba imza atmış olan Orhan Koloğlu da, bir süre önce Aksiyon dergisinden Cemal Kalyoncu’ya verdiği röportajda, Hürriyet kurulurken Yahudi Burla Biraderler’in Sedat Simavi’ye destek verdiklerini anlatmıştı. Koloğlu şunları anlatmıştı:”Sedat Simavi, 1948’de Burla Biraderler’den yardım aldı Hürriyet’i kurarken. Kendisi mason değildi ama oğlu Erol Simavi’nin bağı vardı masonlarla. Parasal destek de aldı. Erol mason olsa ne olur ki. Zaten çok suluydu.” 

(Murat Unay – habervaktim.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.