''Bebek mamaları sadece eczanelerde satılmalı''

''Bebek mamaları sadece eczanelerde satılmalı''
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bebek mamalarının Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde sadece eczanelerde satılması gerektiğini bildirdi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, ''marketlerde spot altında, tozlu raflarda, son kullanma tarihleri kontrol edilmeden, tüketiciye sunulan mamaların güvenirliğinden söz edilemeyeceğini'' belirterek, ''Mamaların, üretim izninin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi, yalnızca eczacının gözetiminde, eczanelerde satılması gerekmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Bebek bezlerinin ve oyuncaklarının ruhsatlarının, Sağlık Bakanlığı'ndan alınmasına rağmen ticari kaygılarla marketlerde ve bakkallarda satışa sunulan bebek mamalarının ruhsatlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alındığını anımsatan Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın, eczanelere bebek mamalarının görünen ve özendirecek yerlere konulmamasını tavsiye etmesine karşın, market reyonlarında mama reklamı ve satış atraksiyonlarının yapıldığını ileri sürdü.

Mamaların ilaçlar gibi doktor veya eczacılara danışılarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Saydan, şunları kaydetti:

''Biz eczacılar olarak annelere ilk 6 ay mutlaka anne sütü vermeleri gerektiğini ve anne sütü yetersizse hangi mamanın daha uygun olacağını ve nasıl hazırlanacağını söylüyoruz. Marketlerde böyle bir yönlendirme olmadığı için bilinçsiz tüketim arttı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bitkisel ilaçlar ve preparatlar konusunda verdiği denetimsiz ruhsatlandırmadan dolayı birçok vatandaşımızı kaybettiğimiz gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Mamaların da ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'na geçmesi için bebeklerimizin sağlığını kaybetmesi mi gerekiyor-''

Saydan, ''Her gün, ekranlarda akşam kuşağında mama reklamları dönmeye devam etmektedir. Reklamlarda kullanılan özendirici dil mama kullanımını artırıyor. Nerede ise anneye 'Bu mama senin sütünden çok daha koruyucu' denilmektedir. Unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün yerini tutamaz'' ifadesini kullandı.

Nurten Saydan, bebeklerin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamak için bu durumun yeniden düzenlenmesi, bütün mamaların Sağlık Bakanlığı'nın izni ve denetimi ile sadece eczanelerimizde, eczacıların kontrol ve danışmanlığı ile satılması gerektiğini bildirdi.

AA


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.