Akkiraz'ın Kur'an rahatsızlığı

Akkiraz'ın Kur'an rahatsızlığı
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Kılıçdaroğlu’na sunduğu Alevi raporunda, Ramazan’da oruç tutulmasını ve Kur’an okunmasını asimilasyona örnek olarak gösterdi. Akkiraz raporunda, “Kaç-göç bilmeyen bir inancın mensubu olan çocuklar karşı cinsten b

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, kardeşi Hasan Akkiraz ile birlikte hazırlayıp, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu Alevi raporunda skandal ifadeler kullandı. Raporda, Alevilerin Ramazan ayında oruç tutması ve Kur’an okuması asimilasyona örnek olarak gösterildi. Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmeye aldığı raporda, “Kaç-göç bilmeyen bir inancın mensubu olan çocuklar karşı cinsten birileriyle aynı ortamda oturmaz, el sıkmaz, Sünni çocuklar dışlamasın diye Kur'an kursuna gitmek ister, Ramazan'da oruç tutar hale dönüşmeye başladı” denildi. 

“BUNDAN DAHA DOĞAL BİR ŞEY OLAMAZ”

CHP’li Akkiraz’ın, “Alisiz Alevilerin” sözcülüğüne soyunup oruç ile Kur’an öğrenmeyi olumsuz bir şey gibi göstermesi büyük tepki çekti.

Akit’e konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı avukat Metin Tarhan, Kur’an-ı Kerim’le ilgili ifadelerin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Alevi çocuklarının Kur’an öğrenmesinin asimilasyon olarak sunulamayacağını belirten Tarhan, “Kur’an-ı Kerim’in okunulması, öğrenilmesi kadar doğal bir şey olamaz. Yani Alevi çocukları Kur’an’ı kuşkusuz öğrenmeli. Bu bir asimilasyon değil” dedi.

“ALEVİLERİ ATEİSTLER ASİMİLE EDİYOR”

Alevileri asıl hiçbir dinî inancı olmayıp, Aleviliği siyasi emellerine alet etmeye çalışanların asimile ettiğini dile getiren Tarhan, şunları kaydetti: “İçerisinden çıkan farklı algı ve görüşlerin etkisiyle Alevilik, mecrasından uzaklaştırılıyor. Çünkü Aleviliği çok değişik olarak tanımlayan unsurlar, yapılar var. ‘Sünniliği öğretiyorlar, o yüzden Alevilik asimile ediliyor’ noktasında, Alevilik konusunda eğer varsa bir asimilasyon, daha ziyade bu noktada değil, Aleviliği yaşamayan ve yaşatmaya çalışmayan unsurlar üzerinde durmak gerekir. Yani Aleviliği İslam dışı değerlendiren, daha doğrusu Marksist veya siyasal algılarına uygun Alevilik üreten insanların Aleviliği asimile ettiklerini, yozlaştırdıklarını düşünüyorum.”

“FARKLI BİR DİNE KADAR GÖTÜRÜYORLAR”

Kur’an’ın bütün Müslümanların ortak kitabı olduğunu vurgulayan Tarhan, basit farklılıkların derin bir ayrışma olarak gösterildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kuşkusuz Kur’an Alevilerin de kitabı. O çok büyük bir yanlış. Hele Kur’an’ın okutulması asimile kaynağı olarak gösteriliyorsa bu çok yanlış bir rapor. Bu doğru bir tanımlama değil. Kur’an kursuna gidilmesi veya Kur’an öğrenilmesinden dolayı bir asimilasyona uğratıldığı söylemi tehlikeli, sıkıntılı ve Alevilere zarar veren bir söylem olur. Çünkü ortak kitabımız, ortak peygamberimiz…

Kur’an ortak olduğuna göre İslami değerlerimizin tamamı ortaktır. Sadece ritüel farklılıklarını o kadar derin bir ayrışma sebebi olarak sunmak doğru değildir. O ritüellere tutunarak farklı bir dine kadar götürenler oluyor. Marksist veya başka fikirlerine uygun tanımlayanlar oluyor. Hepimizin bu ritüellere sahip çıkarak, olduğu gibi koruyarak, İslamiyet içerisinde bir zenginlik olarak geliştirirsek, bu tür görüşlere bugün için de yarın için de zemin doğmaz.”

İstismarın önüne geçilmesi noktasında devletin ve diğer İslam dinamiklerinin Aleviliğe sahip çıkmamasının bir eksiklik olduğunu ifade eden Metin Tarhan, “Aleviliğin şu veya bu şekilde toplum tarafından bilinir hale gelmesiyle Aleviliğin yaşaması mümkün olabilir. Bunda da bir karşıt oluşturarak değil de, o karşıtın desteğini de almakla mümkün olabilir. Yani tüm İslam unsurlarının, dinamiklerinin de desteğiyle Alevilik ayakta kalabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Erol Metin \ Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum