Ardahan'da ''Eskimo Usulü'' Balık avı  

Ardahan'da ''Eskimo Usulü'' Balık avı  
Ardahan'da soğuk havanın etkisiyle yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü'nde, ''Eskimo usulü'' balık avı sezonu başladı.

Hava sıcaklığının eksi 26 dereceye kadar düştüğü Çıldır ilçesindeki gölün yüzeyinde yaklaşık 20 santimetre kalınlığında buz tabakası oluştu. Kentte balıkçılık yapan 4 kişi, kazma ve küreklerle buz tabakasını kırarak, attıkları ağlarla gölde balık avladı.

Eskimo usulüyle balık avlayan kişilerden Erkan Memili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çıldır ilçesine bağlı Akçakale köyünde yaşadığını ve geçimini balıkçılıkla sağladığını belirterek, bu yıl gölün yüzeyinin Aralık ayı itibarıyla buzlandığını söyledi.

Soğuk hava nedeniyle gölün yüzeyinin tamamının buzla kaplandığını ifade eden Memili, göle sezonun ilk ağını kendisinin attığını belirterek, ''Bu sezon çok bereketli. Bu yılın ilk ağını attığım için mutluyum. Şükürler olsun iyi de balık var. İlk attığımız ağda yaklaşık 25 kilogram balık elde ettik. Böyle giderse balık için bereketli bir sezon olacak'' diye konuştu.

Balıkçılardan Atalay Uzunkaya da Çıldır Gölü'nün balığının lezzetli olduğunu söyledi. Uzunkaya, ''Nasıl kurak bölgelerde yağmur için duaya çıkılıyorsa biz de her sonbahar döneminde 'Çıldır Gölü donsun' diye dua ederiz. Çünkü ekmeğimizi buzdan çıkarıyoruz'' dedi.

-''Eskimo usulü'' balık avı-

Çıldır Gölü'nde buzu kazma ve küreklerle kıran balıkçılar, açtıkları yaklaşık 1 metrekarelik alandan ağı suya bırakarak gölden uzaklaşıyor. Yaklaşık 6 ya da 8 saat sonra ağı çeken balıkçılar, avladıkları balıkları satarak geçimlerini bu yolla sağlıyor.

AA


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.